Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης μαθητών και μαθητριών του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικής Δημιουργίας «Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο», με θέμα Όχι στη βία, ναι στη φιλία. Κάνε block στον εκφοβισμό, που διοργανώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Συνολικά βραβεύθηκαν 12 έργα παιδιών (10 από την Πρωτοβάθμια και 2 από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση).
Σημειώνεται ότι εκπροσωπήθηκαν 176 σχολεία από όλη την επικράτεια με τη συμμετοχή 1.975 μαθητών και μαθητριών και τη δημιουργία 1.184 έργων, ομαδικών και ατομικών.
Ο κ. Βασίλειος Γιόγιακας, Πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής σημείωσε ότι «Πέρα από μέσο έκφρασης, η ζωγραφική γίνεται εδώ και εργαλείο μάθησης. Μάθησης κοινωνικής, μάθησης συναισθηματικής. Με μηνύματα από μαθητές προς τους μαθητές. Έχουμε εδώ ένα υλικό το οποίο μπορεί να εμπνεύσει καμπάνιες επικοινωνίας για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Μια έκθεση ζωγραφικής που, ενώ αποτελεί η ίδια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, φέρει επίσης το πρωτογενές υλικό για άλλες δράσεις, με ανάλογους σκοπούς!».
Η κα. Μαρία Καμηλάκη, Γλωσσολόγος Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης & Εκδόσεων της Βουλής των Ελλήνων ανέφερε ότι «H σημερινή εκδήλωση αποτελεί επιστέγασμα της συνεργασίας δύο εμβληματικών Φορέων, της Βουλής των Ελλήνων και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που εμπνέονται στην αποστολή τους από τις ίδιες αξίες, όπως είναι η ανοικτότητα, η συμπερίληψη, η διαφάνεια, η ακεραιότητα και η αξιοπιστία. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Βιβλιοθήκη της Βουλής κατά τα τελευταία χρόνια διατηρεί ισχυρούς συνεκτικούς δεσμούς με τη σχολική κοινότητα, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το «Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν», με θέμα τον λεκτικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον. Είμαστε μια «παλιά» Βιβλιοθήκη, ιδρυθείσα το 1846, που όμως διαθέτει την ευελιξία να ανταποκρίνεται σε σύγχρονα αιτήματα της κοινωνίας».
Η κα. Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας σημείωσε ότι "Δώσαμε το παρών σε αυτήν την πολύ σημαντική ημέρα και για να τιμήσουμε τα παιδιά που με τα έργα τους εξέπεμψαν σπουδαία μηνύματα κατά του εκφοβισμού και της βίας. Χάρις στα έργα τους μαθαίνεις αυτή τη μεγάλη δύναμη που αντλείται από τα βιώματά τους, καθώς και ότι πλέον μπορούμε να συζητήσουμε ο,τιδήποτε προκύπτει μέσα στην τάξη και στο σχολικό περιβάλλον.
Αξίζουν μπράβο σε όλα τα παιδιά για αυτό το μάθημα ζωής που μας δίνουν καθημερινά, τους εκπαιδευτικούς, τις διευθύντριες και τους διευθυντές. που στάθηκαν έμπρακτα στο πλευρό τους και συμμετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια, όπως και τη Βουλή των Ελλήνων, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και βέβαια την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την Εκπαιδευτική Τηλεόραση για τη σπουδαία συμβολή τους.
Καλώ να έρθουμε όλοι να δούμε τα πρωτοποριακά έργα των παιδιών, μέσα από τα οποία αναλογίζονται, προβληματίζονται και εν τέλει, μέσα από την έκφραση και την καλλιτεχνική δημιουργία δηλώνουν τα δικά τους "θέλω" για το πώς αντιμετωπίζουν το ζήτημα του εκφοβισμού, της απειλής, που πολλές φορές λαμβάνει διαστάσεις σωματικής απειλής και βίας.
Ζητήματα δηλαδή, που και στο νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχουμε θέσει ως προτεραιότητα, θέτοντας σε εφαρμογή μια διυπουργική πρωτοβουλία, με τη μορφή Επιτροπής, έτσι ώστε να μπορέσουμε και σε συνεργασία με την επιστημονική μας κοινότητα και τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών να παράξουμε αποτελεσματικά μέτρα. Στόχος είναι μια κοινωνία που να αγκαλιάζει και να προστατεύει το παιδί.
Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτόν τον θεσμό και συγχαίρουμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες για τη δύναμή τους να γίνουν η φωνή των συμμαθητών τους".
Η κα. Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού ανέφερε ότι
«Στη μάχη ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό δεν είναι ο καθένας μόνος του. Για να τα καταφέρουμε πρέπει να είμαστε όλες κι όλοι μαζί. Και είμαστε. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, Πολιτεία κι όσοι νοιάζονται έμπρακτα για τα παιδιά. Για να καταπολεμήσουμε τον σχολικό εκφοβισμό πρέπει να μην φοβόμαστε τον φόβο. Για να καταπολεμήσουμε τον φόβο πρέπει να μιλάμε για όσα τον προκαλούν. Σπάμε τη σιωπή με συζήτηση και δημιουργία. Με πολυσυλλεκτικές και πολυσυμμετοχικές δράσεις σαν κι αυτή που προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο έννοιες όπως η ελευθερία, ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη και η διαφορετικότητα».
Ο κ. Γεώργιος Μαυρωτάς, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, αφού συνεχάρη την ΕΑΔ για την εξαιρετική πρωτοβουλία, απευθυνόμενος στους μαθητές, δασκάλους και τους γονείς τους ανέφερε μεταξύ άλλων « Ο αθλητισμός προσελκύει το ενδιαφέρον και την προσοχή του κόσμου γιατί έχει τον ανταγωνισμό, το θέαμα, τους τίτλους, τα μετάλλια και τα κύπελλα, τα οποία πολλές φορές μας κάνουν και εμάς περήφανους όταν τα κερδίζει η ομάδα μας ή οι αθλητές μας. Τι θα ήταν όμως όλα αυτά αν δεν στηρίζονταν σε αξίες και αρχές; Θα κατέρρεαν σαν χάρτινος πύργος μαζί με τα πρότυπά μας, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Γι’ αυτό λέω ότι η ακεραιότητα πρέπει να είναι η πυξίδα μας, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Όταν αμφιταλαντευόμαστε αν κάτι είναι σωστό ή όχι θα πρέπει να βάζουμε στη ζυγαριά όχι το συμφέρον ή τις σχέσεις μας με τους άλλους αλλά το ηθικό και το δίκαιο».
Η κα. Αλεξάνδρα Ρογκάκου, Αναπληρώτρια Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας τόνισε ότι «στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας πιστεύουμε στα παιδιά! Για αυτό και προσπαθούμε με σειρά δράσεων να τα ευαισθητοποιήσουμε ώστε, η επόμενη γενιά πολιτών, επαγγελματιών, γονέων που θα αποτελέσει την κοινωνία μας στο μέλλον, να είναι καλύτερη από τη δική μας γενιά. Να είναι μια κοινωνία με μηδενική ανοχή στη διαφθορά και την απάτη. Μέσα από τις υπέροχες δημιουργίες των παιδιών μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτή η κοινωνία, αυτή η αλλαγή στην κουλτούρα και τη νοοτροπία μας μπορεί να υπάρξει! Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Όπως το έχουν ήδη καταφέρει άλλες χώρες, έχοντας ως πολύτιμο «όχημα» την παιδεία, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση των νέων. Η σημερινή εκδήλωση και η Έκθεση είναι αφιερωμένη στα περίπου 2.000 παιδιά που πήραν μέρος στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας».
Η εικαστική έκθεση στην οποία φιλοξενούνται όλα τα έργα των μαθητών/ μαθητριών που συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία, αναγνωρίζοντας το ταλέντο, τη δημιουργία και τη σπουδαία προσπάθεια των παιδιών θα έχει διάρκεια από τις 20.11.2023 έως τις 31.08.2024.
Η έκθεση πραγματοποιείται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής (πρ. Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, Λένορμαν 218, Αθήνα) και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινές: 10:00 - 18:00
Σάββάτο: 09:00 - 14:00