Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς (9η Δεκεμβρίου), η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διοργάνωσε, για τέταρτη συνεχόμενη φορά, το Ετήσιο Φόρουμ Ακεραιότητας (Integrity Forum), με κεντρικό θέμα «Mobbing: Ηθική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο του Δημοσίου»:
Το 4ο Φόρουμ Ακεραιότητας επικεντρώθηκε σε ένα κοινωνικό φαινόμενο κρίσιμης σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία των οργανισμών, με σημαντικές κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές προεκτάσεις. Μέσα από τις θεματικές ενότητες του Φόρουμ, αναλύθηκαν οι συνέπειες της ηθικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, οι κίνδυνοι που ενυπάρχουν για την εκδήλωση φαινομένων διαφθοράς, η σημασία της έγκαιρης πρόληψης και η αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών mobbing.
Στόχος της φετινής διοργάνωσης ήταν να αναλυθεί και επεξηγηθεί ο ορισμός της ηθικής παρενόχλησης, οι μορφές που μπορεί να λάβει, ο τρόπος που την αναγνωρίζουμε και τη διαχειριζόμαστε, αλλά και να αναδειχθεί ο κρίσιμος ρόλος και το έργο της ΕΑΔ όσον αφορά στην έως τώρα διαχείριση των καταγγελιών που έχει δεχθεί η Αρχή για παρόμοια περιστατικά στον δημόσιο τομέα (βάσει του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, ν. 4808/2021 και των υπουργικών αποφάσεων του 2023).
Το Φόρουμ δομήθηκε στις παρακάτω Θεματικές Ενότητες:
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης θεματικής παρουσιάστηκε ο ρόλος της ΕΑΔ όσον αφορά στη διαχείριση των καταγγελιών που έχει δεχθεί από στελέχη του δημόσιου τομέα, περιπτώσεις ηθικής παρενόχλησης που έχουν διαχειριστεί οι επιθεωρητές, αναλύθηκε το πόσο εύκολα βρίσκει το θάρρος ένας εργαζόμενος να προχωρήσει σε καταγγελία αλλά και τι προβλέπουν οι διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου για το mobbing και αν τελικά τιμωρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι που εκδηλώνουν τέτοιες συμπεριφορές.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε η ειδική πλατφόρμα υποβολής καταγγελιών mobbing( https://aead.gr/kataggelies/mobbing-exete-prosfigei ) που έχει αναπτύξει η ΕΑΔ, ενισχύοντας την προστασία και την υποστήριξη των δημοσίων υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα.
Παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όσον αφορά στους κόμβους υποδοχής καταγγελιών και τους μηχανισμούς πρόληψης που διαθέτουν.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διεξήχθη online ψηφοφορία σε πραγματικό χρόνο με τη συμμετοχή του κοινού (δια ζώσης και μέσω YouTube) .
Ενδεικτικά συμπεράσματα της ψηφοφορίας μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας mentimeter:
Νικολίτσα Ράπτη,
Προϊσταμένη Τομέα Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Εργασιακών Σχέσεων, Εθνική Αρχή Διαφάνειας
Κωνσταντίνος Σουλιώτης,
Προϊστάμενος Υποτομέα Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εθνική Αρχή Διαφάνειας
Σωτηρία Πανιέρα,
Προϊσταμένη Υποτομέα Εργασιακών Σχέσεων, Εθνική Αρχή Διαφάνειας
Στυλιανή Βαθρακοκοίλη,
Προϊσταμένη Τομέα Ελέγχου Πειθαρχικών Διαδικασιών, Εθνική Αρχή Διαφάνειας
Μαρία Κωνσταντινίδου,
Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας & Λογοδοσίας, Εθνική Αρχή Διαφάνειας
Μαρία Στρατηγάκη,
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Ισότητας, Δήμος Αθηναίων
Νίκος Δημόπουλος,
Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Υπερταμείο/ Growthfund
Γεωργία Βαζάκη,
Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος για την Παρακολούθηση της βίας & παρενόχλησης στην εργασία, Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας
Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου,
Πρόεδρος, nlpgreece® - Neuro-linguistics Education, affiliated with NLP University, Santa Cruz, California
Αποτελέσματα Ψηφοφορίας Mentimeter