Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

12.12.2024

 

Περισσότεροι από 400 υπάλληλοι και στελέχη φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα παρακολούθησαν δια ζώσης και διαδικτυακά το 4ο Φόρουμ ακεραιότητας που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της Διαφθοράς, με κεντρικό θέμα «Mobbing: Ηθική Παρενόχληση στον εργασιακό χώρο του Δημοσίου»

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν:

  • Η κα. Αλεξάνδρα Ρογκάκου, Αναπληρώτρια του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία αναφερόμενη στην επιλογή της θεματολογίας του φετινού Φόρουμ σημείωσε ότι «Στόχος μας είναιμέσα από τη σημερινή δράση μας να ενημερώσουμε για ένα ζήτημα που μέχρι πρότινος δεν είχε αναδειχθεί τόσο όσο απαιτείται, τουλάχιστον στο πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Με τη ψήφιση του νόμου 4808 από το ελληνικό κοινοβούλιο το 2021 και την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας έχει αναπτυχθεί πλέον μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Πριν την ψήφισή του η εθνική μας νομοθεσία προέβλεπε μόνον διατάξεις για την παραβίαση της αρχής της ισότητας των φύλων και της ίσης μεταχείρισης στην εργασία. Με τον νόμο του 2021 και τις αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών που ακολούθησαν το 2023, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ορίστηκε ως αρμόδιο όργανο παραλαβής καταγγελιών για περιστατικά mobbing στους χώρους εργασίας του δημοσίου…όταν η διοίκηση δεν έχει προβεί στις ενέργειες που οφείλει στην περίπτωση αναφοράς από υπάλληλο περιστατικού παρενόχλησης. Άλλη μια αρμοδιότητα για εμάς, αλλά και μια σπουδαία πρόκληση»

Συνέχισε σημειώνοντας ότι: « Μέσα από το σημερινό Φόρουμ θέλουμε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και κυρίως τους δημόσιους υπαλλήλους για το θέμα του Mobbing και να προβάλλουμε ότι πλέον δεν είναι μόνοι απέναντι σε μια αδιάφορη ή αρνητική διοίκηση αλλά έχουν ένα ισχυρό «σύμμαχο» κοντά τους, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας στην οποία μπορούν να προσφύγουν και να καταγγείλουν αυτή τη στάση. Ουσιαστικά λειτουργούμε σαν δίχτυ ασφαλείας για τον/την υπάλληλο που ενώ θα τολμήσει και θα κάνει το βήμα της καταγγελίας θα βρει τοίχο απραξίας για διάφορους λόγους, που όμως θα λειτουργήσει προστατευτικά για τον φερόμενο θύτη και ενδεχομένως θα τον αποθρασύνει, αφήνοντας ανυπεράσπιστο το φερόμενο θύμα».

  • Ο κ. Αθανάσιος Μπούρας, Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής & πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αναφέρθηκε στη συνεργασία του με την ΕΑΔ είτε με την ιδιότητα του Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είτε με εκείνη του προέδρου της επιτροπής ελέγχου για το Πόθεν Έσχες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε « έχω τη χαρά η Εθνική Αρχή Διαφάνειας να μετέχει στην επιτροπή με ουσιαστικό λόγο και ρόλο». Ο κ. Μπούρας συνεχάρη την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την φετινή θεματολογία του Φόρουμ χαρακτηρίζοντας το θέμα επίκαιρο και αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε με όλα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας.
  • Ο κ. Μάκης Βορίδης, Υπουργός Επικρατείας, αναφερόμενος στο πως συνδέεται η διαφθορά με την ηθική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο σημείωσε ότι « η επαγγελματική και ηθική ακεραιότητα, η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος αλληλοσεβασμού κατά τη χρονική στιγμή που παρέχονται οι υπηρεσίες του δημοσίου δεν είναι ξένα με το ευρύτερο ζήτημα της διαφθοράς, στην πραγματικότητα είναι ένα πλέγμα σχέσεων και δράσεων» Ο κ. Βορίδης μίλησε για την σημαντικότητα της ευαισθητοποίησης, της οικοδόμησης στο εργασιακό περιβάλλον μιας κουλτούρας σεβασμού που δεν θα κάνει ανεκτές τέτοιου είδους συμπεριφορές, καθώς και για το ότι πλέον υπάρχει πλαίσιο αναφορών και στήριξης για τους εργαζόμενους που υφίστανται τέτοιες συμπεριφορές .
  • Ο κ. Ιωάννης Φουστανάκης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης Υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών πιστεύουμε ότι αυτά τα περιστατικά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και με τη δέουσα προσοχή, επιμέλεια κι επαγγελματισμό. Συνέχισε σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να κατατάξει τις συγκεκριμένες συμπεριφορές σε διακριτά πειθαρχικά παραπτώματα στο πλαίσιο επανεξέτασης του πειθαρχικού δικαίου. Προκειμένου να τονίσει την έμφαση που αποδίδει το Υπουργείο Εσωτερικών στην αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών τόνισε ότι «το 2023 και πάρα το γεγονός ότι είχε ψηφιστεί ο νόμος που προέβλεπε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την υποβολή και τη διαχείριση τέτοιων καταγγελιών αλλά και για την προστασία των καταγγελλόντων, το Υπουργείο υπό τον κ. Βορίδη, αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση της δυνητικής απόφασης η οποία εξειδίκευσε και έδωσε τον τόνο για τον δημόσιο τομέα σε σχέση με τις περιπτώσεις εκφοβισμού και παρενόχλησης στο δημόσιο, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπό τις οποίες κάποιος μπορεί να καταγγείλει τέτοια περιστατικά προσφεύγοντας αρχικά είτε εσωτερικά στην Υπηρεσία του, είτε στον Σύμβουλο Ακεραιότητας, είτε στον Συνήγορο τουΠπολίτη, είτε εσχάτως, εάν δεν λειτουργήσει τίποτα από αυτά,  στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας αλλά και θεσπίζοντας διακριτά μέτρα προστασίας».

 

Στην πρώτη θεματική ενότητα με τίτλο « Ο ρόλος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας- Mobbing και Διαφθορά» συμμετείχαν η κα. Νικολίτσα Ράπτη, Προϊσταμένη Τομέα Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Εργασιακών Σχέσεων στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ο κ. Κωνσταντίνος Σουλιώτης, Προϊστάμενος Υποτομέα Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εθνική Αρχή Διαφάνειας η κα. Σωτηρία Πανιέρα, Προϊσταμένη Υποτομέα Εργασιακών Σχέσεων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η κα. Στυλιανή Βαθρακοκοίλη, Προϊσταμένη Τομέα Ελέγχου Πειθαρχικών Διαδικασιών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Παρουσιάστηκε ο ρόλος της ΕΑΔ όσον αφορά στη διαχείριση των καταγγελιών που έχει δεχθεί από στελέχη του δημόσιου τομέα, περιπτώσεις ηθικής παρενόχλησης έχουν διαχειριστεί οι επιθεωρητές, αναλύθηκε το πόσο εύκολα βρίσκει το θάρρος ένας εργαζόμενος να προχωρήσει σε καταγγελία αλλά και τι προβλέπουν οι διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου για το mobbing και αν τελικά τιμωρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι που εκδηλώνουν τέτοιες συμπεριφορές.

 

Στη δεύτερη θεματική ενότητα με τίτλο: «Δημόσιος - Ιδιωτικός Τομέας: Μηχανισμοί Πρόληψης -Κανάλια Αναφοράς -Καλές Πρακτικές», συμμετείχαν η κα. Μαρία Κωνσταντινίδου, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας & Λογοδοσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η κα. Καλλιόπη Λυκοβαρδή, Βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη, η κα. Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Νίκος Δημόπουλος, Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Υπερταμείου/Growthfund, η κα. Γεωργία Βαζάκη, Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος για την Παρακολούθηση της Βίας και της Παρενόχλησης στην εργασία. Παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όσον αφορά στους κόμβους υποδοχής καταγγελιών και τους μηχανισμούς πρόληψης που διαθέτουν.

Η κα. Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου, Πρόεδρος του NLP Greece μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα μίλησε για το πως μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να διαχειριστεί καταστάσεις mobbing καθώς και τρόπους ενδυνάμωσης που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή του φαινομένου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διεξήχθη online ψηφοφορία σε πραγματικό χρόνο με τη συμμετοχή του κοινού (δια ζώσης και μέσω YouTube) .

Ενδεικτικά συμπεράσματα της ψηφοφορίας μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας mentimeter:

  • 74% ψήφισαν ότι έχουν δεχτεί mobbing/ηθική παρενόχληση στον εργασιακό τους χώρο.
  • 80% ψήφισαν ότι το είδος της παρενόχλησης ήταν λεκτική.
  • 88% απάντησε ότι Δεν το κατήγγειλε πουθενά.
  • 31% ψήφισε ότι φοβήθηκε για αντίποινα, 35% δεν είχαν εμπιστοσύνη στη διαδικασία της καταγγελίας, 11% ότι δεν γνώριζαν που να το καταγγείλουν, 7% ότι δεν είχαν επαρκή στοιχεία.



Μενού πλοήγησης ιστότοπου

Η αγγλική εκδοχή του παρόντος ιστότοπου έχει μεταφραστεί με τη χρήση του μεταφραστικού λογισμικού «DeepL», ενός εργαλείου αυτόματης μετάφρασης. Όλα τα μεταφρασμένα κείμενα έχουν, μετέπειτα, υποστεί επεξεργασία από τους διαχειριστές του ιστότοπου, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοσή τους.

Η αγγλική έκδοση του ιστότοπου αποτελείται από κείμενα, εγχειρίδια και άλλα έγγραφα. Μέρος του περιεχομένου (π.χ. εικόνες, βίντεο, αρχεία κ.λπ.) ενδέχεται να μην έχει μεταφραστεί με ακρίβεια λόγω των τεχνικών περιορισμών του μεταφραστικού λογισμικού.

Τυχόν ασυμφωνίες ή διαφορές που δημιουργούνται στη μετάφραση δεν είναι δεσμευτικές και δεν έχουν νομική ισχύ για σκοπούς συμμόρφωσης ή επιβολής.