Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

OECD Phase 4 Report Greece ΕΛΛ

OECD Press Release Greece ΕΛΛ

 

Δημοσιεύθηκε σήμερα, 22 Μαρτίου 2022 η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας από τον ΟΟΣΑ με θέμα την εφαρμογή της Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας Αλλοδαπών Δημοσίων Λειτουργών στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές. Στο κείμενο της έκθεσης αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια σε θεσμικό και οργανωτικό επίπεδο για τον αποτελεσματικότερο εντοπισμό και τη δίωξη του αδικήματος της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδρυση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αναγνωρίζεται ως μία σημαντική εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, θετικά αποτιμώνται οι δράσεις που υλοποιούνται από την Αρχή για την κατάρτιση των αρμόδιων ελεγκτικών και διωκτικών φορέων αλλά και οι ενέργειες για την ευαισθητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών σχετικά με θέματα καταπολέμησης της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές καθώς και της διαφθοράς γενικότερα. Επιπρόσθετα, γίνεται ειδική αναφορά στην προστιθέμενη αξία της συγκρότησης και της δράσης του Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου Ελέγχου και Λογοδοσίας που λειτουργεί στην ΕΑΔ. Επιπλέον, η Εθνική Εκτίμηση Κινδύνων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αξιολογείται ως ένα σημαντικό εργαλείο πολιτικής. Επιδοκιμάζεται επίσης, η δυνατότητα δέσμευσης ή και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της παροχής Αμοιβαίας Δικαστικής Συνδρομής. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν στο εν λόγω αδίκημα, η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να συνεισφέρει καθοριστικά στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης υποθέσεων δωροδοκίας. Τέλος, αναγνωρίζεται και η σημασία της συνεργασίας της Ε.Α.Δ. με το Υπουργείο Εξωτερικών για τη συμβολή των διπλωματικών αρχών της χώρας στις προσπάθειες εντοπισμού του αδικήματος.

Στην έκθεση διατυπώνονται συστάσεις και επισημαίνονται τομείς με περιθώρια βελτίωσης όπως η αυτοτελής αναγνώριση της ποινικής ευθύνης των νομικών προσώπων, ο αποτελεσματικότερος εντοπισμός περιστατικών δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών, καθώς και η λήψη μέτρων για την προστασία προσώπων που αποκαλύπτουν σχετικές παραβιάσεις. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η συνένωση της Εισαγγελίας Διαφθοράς με την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος με στόχο την αντιμετώπιση των αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων και πόρων, την αξιοποίηση συνεργειών και τη συγκέντρωση της τεχνογνωσίας, θα αποτελέσει αντικείμενο παρακολούθησης προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διερεύνηση του αδικήματος της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών. Η πορεία εφαρμογής των συστάσεων της έκθεσης θα παρακολουθείται από τον Οργανισμό τα δύο επόμενα έτη μέσω της υποβολής γραπτών εκθέσεων.

H Ε.Α.Δ. συμμετείχε και συντόνισε τη συνολική διαδικασία αξιολόγησης της Χώρας μας από τον Ο.Ο.Σ.Α. συγκεντρώνοντας και αποστέλλοντας πλήθος στοιχείων. Η Αρχή διοργάνωσε και φιλοξένησε τις εργασίες της επιτόπιας επίσκεψης της ομάδας των αξιολογητών του Ο.Ο.Σ.Α. που αποτελείτο από στελέχη της Γραμματείας του Οργανισμού, καθώς και από τέσσερις αξιολογητές, εισαγγελείς και ανώτατους δημόσιους λειτουργούς, από την Κορέα και τη Λιθουανία. Η ομάδα των αξιολογητών είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με περισσότερους από 80 εκπροσώπους φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στις εργασίες μετείχαν εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί, βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, δημόσιοι υπάλληλοι, στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών, εκπρόσωποι επαγγελματικών ενώσεων, επιμελητηρίων, τραπεζών, ελεγκτικών εταιρειών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, δικηγόροι, ορκωτοί λογιστές, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΜΕ.

Μενού πλοήγησης ιστότοπου

Η αγγλική εκδοχή του παρόντος ιστότοπου έχει μεταφραστεί με τη χρήση του μεταφραστικού λογισμικού «DeepL», ενός εργαλείου αυτόματης μετάφρασης. Όλα τα μεταφρασμένα κείμενα έχουν, μετέπειτα, υποστεί επεξεργασία από τους διαχειριστές του ιστότοπου, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοσή τους.

Η αγγλική έκδοση του ιστότοπου αποτελείται από κείμενα, εγχειρίδια και άλλα έγγραφα. Μέρος του περιεχομένου (π.χ. εικόνες, βίντεο, αρχεία κ.λπ.) ενδέχεται να μην έχει μεταφραστεί με ακρίβεια λόγω των τεχνικών περιορισμών του μεταφραστικού λογισμικού.

Τυχόν ασυμφωνίες ή διαφορές που δημιουργούνται στη μετάφραση δεν είναι δεσμευτικές και δεν έχουν νομική ισχύ για σκοπούς συμμόρφωσης ή επιβολής.