Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Συμμετοχή Στελεχών της Ε.Α.Δ. σε διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο της Διεθνούς Ένωσης Αρχών Καταπολέμησης της Διαφθοράς για τις σύγχρονες εφαρμογές των Εγκληματολογικών Επιστημών

Στις 23/02/2023 ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Αρχών Καταπολέμησης της Διαφθοράς (International Association of Anti-Corruption Authorities/ IAACA), με θέμα τις σύγχρονες εφαρμογές των εγκληματολογικών επιστημών στην πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς.

Στο διήμερο διαδικτυακό σεμινάριο συμμετείχαν στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, τα οποία είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από ειδικούς αντίστοιχων ομόλογων Αρχών, σχετικά με την αξιοποίηση σύγχρονων πληροφοριακών και μεθοδολογικών εργαλείων για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση περιστατικών απάτης και διαφθοράς. Στο συγκεκριμένο επιμορφωτικό σεμινάριο συμμετείχαν 1.000 περίπου στελέχη διεθνών Αρχών καταπολέμησης της διαφθοράς από 55 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν καλές διεθνείς πρακτικές και στρατηγικές καταπολέμησης της διαφθοράς αλλά και όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην πρόληψη των φαινομένων απάτης.

Το συγκεκριμένο επιμορφωτικό σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο της ενεργούς συμμετοχής της Ε.Α.Δ. τόσο στη Διεθνή Ένωση Αρχών Καταπολέμησης της Διαφθοράς όσο και σε πληθώρα άλλων διεθνών δικτύων (π.χ. NCPA, SPIO), προσφέροντας προστιθέμενη αξία και υψηλή τεχνογνωσία στα στελέχη της, μέσω της διεθνούς εμπειρίας και της ανταλλαγής καλών πρακτικών.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του σεμιναρίου αναλύθηκαν οι παρακάτω ενότητες:

  1. Εισαγωγή στις εγκληματολογικές επιστήμες και εφαρμογή των εγκληματολογικών επιστημών στην πρόληψη, ανίχνευση και διερεύνηση φαινομένων απάτης και σχετικών εγκλημάτων
  2. Εγκληματολογική ανάλυση και κρυπτονόμισμα
  3. Εντοπισμός κρουσμάτων διαφθοράς μέσω τεχνικών χρηματοοικονομικής ανάλυσης
  4. Εφαρμογές της Εγκληματολογικής Λογιστικής στη διερεύνηση πολύπλοκων υποθέσεων διαφθοράς.

Οι εισηγητές, υψηλόβαθμα στελέχη με εξειδίκευση στα παραπάνω αντικείμενα, μετέφεραν την εμπειρία τους από την εφαρμογή των σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων πρόληψης, παρουσιάζοντας παραδείγματα από τη διερεύνηση πραγματικών υποθέσεων. Τα ανωτέρω εξειδικευμένα στελέχη προέρχονται από τις ακόλουθες Αρχές:

  1. Ανεξάρτητη Επιτροπή κατά της Διαφθοράς (ICAC), Χονγκ Κονγκ, Κίνα
  2. Κεντρική Επιτροπή Διαφάνειας (CVC), Ινδία
  3. Επιτροπή κατά της Διαφθοράς (MACC), Μαλαισία και
  4. Γραφείο Διερεύνησης Περιστατικών Διαφθοράς και Ερευνών(CPIB), Σιγκαπούρη.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Διεθνούς Ένωσης Αρχών Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Η αγγλική εκδοχή του παρόντος ιστότοπου έχει μεταφραστεί με τη χρήση του μεταφραστικού λογισμικού «DeepL», ενός εργαλείου αυτόματης μετάφρασης. Όλα τα μεταφρασμένα κείμενα έχουν, μετέπειτα, υποστεί επεξεργασία από τους διαχειριστές του ιστότοπου, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοσή τους.

Η αγγλική έκδοση του ιστότοπου αποτελείται από κείμενα, εγχειρίδια και άλλα έγγραφα. Μέρος του περιεχομένου (π.χ. εικόνες, βίντεο, αρχεία κ.λπ.) ενδέχεται να μην έχει μεταφραστεί με ακρίβεια λόγω των τεχνικών περιορισμών του μεταφραστικού λογισμικού.

Τυχόν ασυμφωνίες ή διαφορές που δημιουργούνται στη μετάφραση δεν είναι δεσμευτικές και δεν έχουν νομική ισχύ για σκοπούς συμμόρφωσης ή επιβολής.