Δεν είστε συνδεδεμένοι. Το ενημερωτικό δελτίο μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένες πληροφορίες χρήστη, επομένως ενδέχεται να μην εμφανίζονται σωστά.

ΕΑΔ Newsletter 15 Νοεμβρίου - 31 Δεκεμβρίου 2021

ΕΑΔ Newsletter 15 Νοεμβρίου - 31 Δεκεμβρίου 2021

shadowtop.jpg



ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ Ο.Τ.Α. Α΄ ΒΑΘΜΟΥ

Κλιμάκιο Επιθεωρητών – Ελεγκτών της Ε.Α.Δ. προχώρησε σε έλεγχο τήρησης της νομιμότητας στη διαχείριση των παραβόλων στο πλαίσιο διεκπεραίωσης των ληξιαρχικών πράξεων σε Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού.

  

Ο/η Ληξίαρχος, κατά την ελεγχόμενη πενταετία 2016-2020, πωλούσε παράνομα παράβολα χαρτοσήμου για την έκδοση Αδειών Γάμου. Ειδικότερα, σε πεντακόσιους είκοσι έναν (521) φακέλους Άδειας Γάμου, απουσίαζε το νόμιμο παράβολο, αξίας 18 € (ήτοι 9.378,00 €) από τους συνολικά εξακόσιους εβδομήντα οκτώ (678).

  

Επιπλέον, ο/η Ληξίαρχος εισέπραττε μη νόμιμα και αχρεωστήτως, ποσά για παράβολο Πιστοποιητικού Αγαμίας, Λύσης Γάμου και Εκπρόθεσμης Λύσης Γάμου. Κατά την ελεγχόμενη περίοδο στις δύο πρώτες περιπτώσεις (ήτοι Πιστοποιητικό Αγαμίας και Λύσης Γάμου) δεν προβλεπόταν η έκδοση παραβόλου από το ισχύον νομικό πλαίσιο, ενώ στην τρίτη περίπτωση (ήτοι Εκπρόθεσμης Λύσης Γάμου) απαιτείτο ειδική διαδικασία επιβολής προστίμου.

  

Η έκθεση ελέγχου διαβιβάσθηκε στον  αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών για ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων σε αυτήν και στον Δήμαρχο του ΟΤΑ Α’ Βαθμού για την αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών του/της υπαλλήλου.

 

separator.jpg

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ Ο.Τ.Α. Α΄ ΒΑΘΜΟΥ

Κλιμάκιο της Ε.Α.Δ πραγματοποίησε διαχειριστικό έλεγχο σε Δήμο, ο οποίος σχετιζόταν με τη διαχείριση του ειδικού τέλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.) από Ο.Τ.Α., όπως ορίζεται στο άρθρο 25 του ν. 3468/2006. Κατά τον έλεγχο, ο οποίος αφορούσε τη χρονική περίοδο 2011-2018, διαπιστώθηκε ότι ενώ τα συνολικά έσοδα από το ειδικό τέλος Α.Π.Ε. ανέρχονταν στα 2.033.834,57€, μόλις 93.759,53€ διατέθηκαν στις τοπικές κοινότητες, στις οποίες είχαν εγκατασταθεί Α.Π.Ε. (ανεμογεννήτριες) για την εκτέλεση περιβαλλοντικών δράσεων, έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης.

 

Επιπλέον, διαπιστώθηκε η μη ορθή απεικόνιση του ειδικού τέλους Α.Π.Ε. στους κωδικούς εσόδων των προϋπολογισμών που είχε ως αποτέλεσμα τη μη αξιοποίηση του συγκεκριμένου εσόδου. Συγκεκριμένα, δεν αποτυπωνόταν στις εγγεγραμμένες πιστώσεις των τεχνικών προγραμμάτων, όπως αυτές εμφανίζονται στους προϋπολογισμούς του Δήμου, για εκτέλεση έργων με χρηματοδότηση από το ειδικό τέλος Α.Π.Ε., κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

 

Επίσης, το κλιμάκιο της Ε.Α.Δ. διαπίστωσε ότι δεν τηρείτο η υποχρέωση σύνταξης ετήσιων απολογιστικών εκθέσεων στις οποίες να αποτυπώνεται το ύψος του ετήσιου εισπραχθέντος εσόδου από το ειδικό τέλος Α.Π.Ε. και η μεταφορά αυτού στην επόμενη χρήση, λόγω μη αξιοποίησης.

 

Στην Έκθεση που συντάχθηκε από την Ε.Α.Δ. προτάθηκε, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Εσωτερικών να:

 

  • Εξετάσουν την έκδοση Κ.Υ.Α προκειμένου να εξειδικευθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διαδικασίας επιμερισμού του ειδικού τέλους από τους Δήμους.

 

Επίσης, έγιναν συστάσεις στον Συντονιστή της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να εκδοθεί απόφαση μεταβίβασης της αρμοδιότητας άσκησης ελέγχου νομιμότητας σε συγκεκριμένη υπηρεσία, στην περίπτωση που αυτό δεν έχει ήδη προσδιορισθεί ρητά με σχετικές αποφάσεις.

 

Η Έκθεση τέλος διαβιβάστηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να συσχετισθεί με σχετική δικογραφία.

 

separator.jpg

 

Αποτίμηση Ελέγχων  COVID-19

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

>Περισσότερα‍

 

separator.jpg

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1o  Φόρουμ Ακεραιότητας που διοργανώθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας με αφορμή την 9η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

 

 >Περισσότερα


separator.jpg


 

Διαδικτυακό σεμινάριο της Ε.Α.Δ. με θέμα:

«Ακεραιότητα στον Ιδιωτικό Τομέα 

Προγράμματα Συμμόρφωσης κατά της Δωροδοκίας:

Από την Υιοθέτηση, στην Εφαρμογή και την Παρακολούθηση»

 

  

 

 >Περισσότερα

separator.jpg


Συμμετοχή της Ε.Α.Δ. στην εκδήλωση του Υφυπουργείου Αθλητισμού με θέμα:

«Ο ρόλος της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων»

     

 >Περισσότερα


separator.jpg


 

Συνάντηση Ελλάδας - Αιγύπτου για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στο πεδίο της καταπολέμησης της διαφθοράς

 

 

 

 

 

 

 

 

  

separator.jpg


Διοργάνωση εκδήλωσης της Ε.Α.Δ. στο πλαίσιο της 9ης Συνόδου της Ολομέλειας των Κρατών Μερών στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς

 

 

 

 

 

>Περισσότερα

  


separator.jpg


  

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Υπερταμείου και Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

 

 

 

 

 

 


   

separator.jpg

Σύσταση Γραφείου Συμβούλου Ακεραιότητας στην Περιφέρεια Κρήτης



Σε συνέχεια του ν.4795/2021 η Ε.Α.Δ. σε συνεργασία με το Yπουργείο Εσωτερικών προχώρησαν στη σύσταση Αυτοτελούς Γραφείου Συμβούλου Ακεραιότητας στην Περιφέρεια Κρήτης (Αριθμ. ΔΙΔΔΑ/Φ.20/21827 - ΦΕΚ 5449/Β/24-11-2021) με σκοπό τη διασφάλιση παροχής υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών σε ζητήματα ακεραιότητας, διαφάνειας, δεοντολογίας, αποτροπής τέλεσης παράνομων πράξεων και ενημέρωσης των υπαλλήλων για θέματα σχετικά με αυτά. 

 

 



separator.jpg


 

Η Ε.Α.Δ. στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου εγκαινίασε τον Οκτώβριο του 2021, και με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2022, σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars), διαρθρωμένων σε 5+1 επιμέρους θεματικές ενότητες με κεντρικό άξονα την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφοράς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

 

Επόμενο προγραμματισμένο διαδικτυακό σεμινάριο:

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΘΕΜΑ:

Πραγματικοί Δικαιούχοι και Ενίσχυση της Εταιρικής Διαφάνειας

 

>Περισσότερα






Συνάντηση γνωριμίας είχε την Παρασκευή, 26.11.2021, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κ. Άγγελος Μπίνης, με την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της DG HOME και Επικεφαλής της “Task Force Migration Management”, κα Beate Gminder, στα κεντρικά γραφεία της Ε.Α.Δ.

Συνάντηση εργασίας τη Δευτέρα, 20.12.2021, του Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Άγγελου Μπίνη με τον Έλληνα Ευρωπαίο Εισαγγελέα, κ. Δημήτριο Ζημιανίτη

Έλεγχος της Ε.Α.Δ. κατόπιν καταγγελίας σε φαρμακείο για τη νόμιμη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων νόσησης με rapid test


shadowbottom.jpg

#ΕΑΔ #NTA

 #Διαφάνεια #Ακεραιότητα #Έλεγχος #Λογοδοσία

 #integrity #awareness_ead #transparency #EUAntiFraud

Copyright (C) 2022 ΕΑΔ. All rights reserved.

 Λαμβάνετε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκλειστικά για μη εμπορικούς και ενημερωτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες απορρήτου δεδομένων, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι μπορείτε να διαγραφείτε από αυτό το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ανά πάσα στιγμή.

 ΕΑΔ

 Λένορμαν 195

 Αθήνα 104 42

 Greece

 

 If you don't want to receive our news anymore, unsubscribe