Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

diagonismos igetes 768w

 

Με τη συμμετοχή 217 μαθητών και μαθητριών από όλη τη χώρα και 157 έργα συνολικά ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός «Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο» που προκήρυξε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Συνολικά εκπροσωπήθηκαν 37 σχολεία από όλη την επικράτεια (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σπάρτη, Θήβα, Κέρκυρα, Σέρρες, Λαμία, Μυτιλήνη, Καβάλα, Πέλλα , Κόρινθος, Ιωάννινα, Άστρος, Ρόδος και Κατερίνη), οι μαθητές των οποίων είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από δημιουργικούς τρόπους (π.χ. ζωγραφική, κολάζ, αφίσα, βίντεο, γραπτό κείμενο, ποίημα) και να αποτυπώσουν με πρωτότυπο τρόπο τις αξίες του σεβασμού, της δικαιοσύνης, της ακεραιότητας και της αλληλεγγύης. Στόχος της δράσης ήταν η σταδιακή εξοικείωση της μαθητικής κοινότητας με τις έννοιες της ηθικής, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, καθώς και με τα οφέλη που προκύπτουν για το κοινωνικό σύνολο από την ενδυνάμωση των μηχανισμών πρόληψης και αποτροπής φαινομένων αδιαφάνειας, διαφθοράς και κακοδιοίκησης.

Οι νικητές, ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία, θα λάβουν ειδικό εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύχθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) και θα ταξιδέψουν στη Βιέννη της Αυστρίας (όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν), προκειμένου να επισκεφθούν την έδρα του UNODC, όπου και θα παρουσιάσουν τα έργα τους. Τέλος, το σύνολο των δημιουργιών των μαθητών θα αποτελέσει υλικό Έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στο κεντρικό κτήριο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος σειράς εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών που σταδιακά υλοποιεί η Αρχή με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών, των αυριανών πολιτών, σε θέματα διαφάνειας, ακεραιότητας και λογοδοσίας.

 

Ακολουθούν οι νικητές του Μαθητικού Διαγωνισμού:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 (Μαθητές/τριες α΄, β΄ και γ΄ τάξεων Δημοτικού - Βραβεύονται τρία έργα)

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2 (Μαθητές/τριες δ΄, ε΄ και στ΄ τάξεων Δημοτικού – Βραβεύονται πέντε έργα)

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3 (Μαθητές/τριες Γυμνασίου – Βραβεύεται ένα έργο)

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4 (Μαθητές/τριες Λυκείου – Βραβεύεται ένα έργο)