Επιλέξτε τη γλώσσα σας

IAA EAD 22 768px 1


Σε ένα ενδιαφέρον πάνελ συμμετείχε η Αναπληρώτρια Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και Επικεφαλής των Επιθεωρήσεων και Ελέγχων κα. Αλεξάνδρα Ρογκάκου στο 20ο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας – IIA Greece, το οποίο έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής με κεντρικό θέμα  «Feel the Rhythm».

Η κα. Ρογκάκου κατά την τοποθέτησή της έθεσε το πλαίσιο για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι συντάχθηκε στα πρότυπα του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών και τις καλές πρακτικές του COSO.
Όπως ανέφερε, μετά την ψήφιση του νόμου, άρχισε ο αγώνας για τη συμβολή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας «Έχουμε ήδη δημόσιες υπηρεσίες, κάποιους δήμους, πανεπιστήμια, που λειτουργούν μονάδες εσωτερικού ελέγχου και τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά».
Σημείωσε επίσης ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης έχει αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα πιστοποίησης εσωτερικών ελεγκτών, το οποίο ξεφεύγει από τα συνηθισμένα προγράμματα επιμόρφωσης και παρότι είναι αρκετά δύσκολο πρόγραμμα σε σχέση με άλλα που έχουν γίνει στο παρελθόν, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αξιοπιστία, στοιχεία που ωφελούν όσους συμμετέχουν σε αυτό.
Τέλος, τόνισε ότι «Η ΕΑΔ είναι δίπλα στις μονάδες εσωτερικού ελέγχου και δεν σταματά στην εκπαίδευση, βοηθά ακόμα και στις δυσκολίες κατά τη διάρκεια των ελέγχων και λειτουργεί συμβουλευτικά και για την ενίσχυση απόδοσης ευθυνών»