Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

H Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) συνδιοργάνωσε με τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων (Γ.Δ.Δ.Ε) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ) ημερίδα για την παρουσίαση του “Οδηγού Ελέγχου των Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών”, που φιλοδοξεί να προτυποποιήσει τη μεθοδολογία και τα εργαλεία ελέγχου σε αυτό το ευαίσθητο πεδίο δημόσιας πολιτικής. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δημοσιονομικών Υπηρεσιών Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ) του ΥΠΟΙΚ/ΓΛΚ καθώς και στελέχη από ελεγκτικές υπηρεσίες μέλη του Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου Ελέγχου και Λογοδοσίας (Ε.Σ.Ο.Ε.Λ.). Περισσότερα από 140 στελέχη από συνολικά 40 σημεία της Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικτυακή αυτή ημερίδα.

Η ημερίδα ξεκίνησε με τις εισαγωγικές τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Αθ. Πετραλιά και του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κ. Α. Μπίνη.

Τη σημασία του πρότυπου αυτού Οδηγού επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Γενικός Δ/ντής Δημόσιας Περιουσίας & Κοινωφελών Περιουσιών, κ. Στ. Μπάκας, η ομάδα του οποίου συμμετείχε στην εκπόνηση του Οδηγού αυτού.

Ο Γενικός Δ/ντής Δημοσιονομικών Ελέγχων, κ. Γιώργος Γεωργίου ότι "κατά τα έτη 2018-2020 διενεργήθηκαν από τις ΔΥΕΕ 173 έλεγχοι σε κληροδοτήματα, λογοδοσίες και σχολάζουσες κληρονομίες. Οι δημοσιονομικοί έλεγχοι στα Κληροδοτήματα αγγίζουν το 9,40% των δημοσιονομικών ελέγχων. Το σύνολο των Κληροδοτημάτων που πρόκειται στο άμεσο μέλλον να ελεγχθούν ανέρχονται στα 3.000 ανά την επικράτεια".

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ΓΕΔΔ κ. Λ. Ρακιντζής, η ομιλία του οποίου εστιάστηκε στο σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο των κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών και στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του πλαισίου εποπτείας τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “τα Κοινωφελή Ιδρύματα αριθμούν περί τις 11.000 περιουσίες. Μόνο τα ηπειρωτικά κληροδοτήματα ανέρχονται σε 4.520, εκ των οποίων τα περισσότερα υπάγονται στη Μητρόπολη Ιωαννίνων λόγω της διαθήκης Γεωργίου Σταύρου. Μόνο το Γηροκομείο Αθηνών αριθμεί περίπου 70 Κληροδοτήματα”.

Ο κ. Ρακιντζής υπογράμμισε περαιτέρω ότι "ο οδηγός αυτός μέσω των ερωτηματολογίων του διευκολύνει τα ελεγκτικά όργανα για τη σύνταξη ενός πολύ ικανοποιητικού πορίσματος με πρόταση για επιβολή κυρώσεων" και αναφέρθηκε στη διάταξη του άρθρου 71 του ν.4182/2013, που αναφέρεται στις πειθαρχικές παραβάσεις και διοικητικές κυρώσεις. Η διάταξη αυτή προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιβολή προστίμου μέχρι 10.000 ευρώ σε εκτελεστές διαθηκών, διαχειριστές, κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών, διοικητές ιδρυμάτων ή περιουσιών στην περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με τις προβλεπόμενες απαιτήσεις λογοδοσίας και χρηστής διοίκησης του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της βασικής διάρθρωσης και του περιεχομένου του Οδηγού από τη Συντονίστρια της ομάδα έργου, κα Θεοδωροπούλου και το στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων και μέλος της ομάδας έργου, κ. Κοντογεωργάκη.


 

 

 

Παρουσίαση του νέου Οδηγού Ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων

Παρουσίαση κ. Γεωργίου 

 

Η αγγλική εκδοχή του παρόντος ιστότοπου έχει μεταφραστεί με τη χρήση του μεταφραστικού λογισμικού «DeepL», ενός εργαλείου αυτόματης μετάφρασης. Όλα τα μεταφρασμένα κείμενα έχουν, μετέπειτα, υποστεί επεξεργασία από τους διαχειριστές του ιστότοπου, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοσή τους.

Η αγγλική έκδοση του ιστότοπου αποτελείται από κείμενα, εγχειρίδια και άλλα έγγραφα. Μέρος του περιεχομένου (π.χ. εικόνες, βίντεο, αρχεία κ.λπ.) ενδέχεται να μην έχει μεταφραστεί με ακρίβεια λόγω των τεχνικών περιορισμών του μεταφραστικού λογισμικού.

Τυχόν ασυμφωνίες ή διαφορές που δημιουργούνται στη μετάφραση δεν είναι δεσμευτικές και δεν έχουν νομική ισχύ για σκοπούς συμμόρφωσης ή επιβολής.