Επιλέξτε τη γλώσσα σας

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ετήσιο Φόρουμ που διοργάνωσε η ΕΑΔ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς με κεντρικό μήνυμα  «Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Μιλώντας με έργα»

Περισσότερα από 500 στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις και τα συμπεράσματα από ελέγχους που έχει διενεργήσει η Μονάδα Επιθεωρήσεων και Ελέγχων της ΕΑΔ, τις  συνέργειες που έχει  αναπτύσσει η Αρχή με άλλους ελεγκτικούς φορείς στο πλαίσιο του Ε.Σ.Ο.Ε.Λ καθώς και τον ρόλο της στους ελέγχους Πόθεν Έσχες μέσα από συγκεκριμένες υποθέσεις.

Χαιρετισμούς απηύθυναν:

Η κ Αλεξάνδρα Ρογκάκου, αναπληρώτρια του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία αφού ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία τους όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, ανέφερε ότι «Σκοπός του φετινού φόρουμ είναι να προβάλλουμε το έργο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας». Συνέχισε λέγοντας «Θα δείτε σήμερα έναν μεγάλο αριθμό ελέγχων και θα κατανοήσετε, αυτό που συνηθίζουμε να λέμε εμείς στην Ε.Α.Δ., «πολυεπίπεδο έργο, αφού αφορά σε πάρα πολλούς τομείς (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Περιβάλλον, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μεταφορές, Οικονομία, Εργασιακά Θέματα, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Αθλητισμό, Δημόσιες Συμβάσεις, Μετανάστευση,  κλπ) της δημόσιας διοίκησης και άρα της κοινωνίας. Θα αναδείξουμε τον ρόλο και τις προκλήσεις του Ε.Σ.Ο.Ε.Λ (Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου Ελέγχου και Λογοδοσίας), πρόκειται για ένα πρότυπο συλλογικό όργανο το οποίο συγκροτείται από 17 φορείς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον έλεγχο της δράσης των δημόσιων οργανισμών και στην καταπολέμηση της απάτης. οι έλεγχοι που θα παρουσιάσουμε έχουν πραγματοποιηθεί από μικτά κλιμάκια του ΕΣΟΕΛ και αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη της εποικοδομητικής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει όλοι οι φορείς που συμμετέχουμε στο πρότυπο αυτό. Θα παρουσιαστεί ο νέος νόμος για το Πόθεν Έσχες, οι καινοτομίες που αυτός φέρνει σε σχέση με το παλαιότερο νομοθετικό πλαίσιο και τα νέα θεσμικά όργανα που συστήνονται. Θα αναλυθεί ο ρόλος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στους ελέγχους Πόθεν Έσχες και θα παρουσιάσουμε κάποιες εμβληματικές υποθέσεις».

Ο κ Αθανάσιος Μπούρας, Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής & Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ανέφερε ότι «Η σύσταση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

αναδιάρθρωσε το πλαίσιο δράσης σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διαφάνεια και την

καταπολέμηση της διαφθοράς και οδήγησε στην κατάργηση της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, αλλά και σε μία ορθολογικότερη αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού» Ο κ Μπούρας συνέχισε λέγοντας « Ο νομοθέτης φρόντισε, μάλιστα, να ρυθμίσει και τη σχέση της Αρχής αυτής με τη Βουλή. Συγκεκριμένα, πρόβλεψε τη διαδικασία εμφάνισης και κατάθεσης ενώπιον της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, του Προέδρου και του Διοικητή της Αρχής, σχετικά με θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες της Αρχής. Επίσης, οι ετήσιες εκθέσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κοινοποιούνται και συζητούνται, πάλι κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής». Ο κος Μπούρας τόνισε ότι σύμφωνα με τον νόμο, αλλά και τον Κανονισμό της Βουλής, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι εκείνη που, με συγκεκριμένη διαδικασία, εγκρίνει τον Διοικητή της Αρχής μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής.» Κλείνοντας σημείωσε ότι « Διαπιστώνουμε, ότι η Εθνική Αρχή

Διαφάνειας, που ως Ανεξάρτητη νομοθετημένη Αρχή, απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας, υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και είναι αυτό το θεσμικό αντίβαρο, που σε συνάρτηση με ένα σύστημα εσωτερικών και εξωτερικών μηχανισμών ελέγχου και εξισορρόπησης, θέτει τα απαραίτητα εχέγγυα ακεραιότητας, διαφάνειας και λογοδοσίας και επιτελεί όσο το δυνατόν καλύτερα το έργο της».

Ο κ Μάκης Βορίδης Υπουργός Επικρατείας, σημείωσε ότι «το 2022 η χώρα βελτίωσε τη βαθμολογία κατά 7 μονάδες, από 45 σε 52, και την κατάταξή της κατά 16 θέσεις, από την 67η στην 51η σε σχέση με το 2018. Είναι η υψηλότερη επίδοση της δεκαετίας. Από πλευράς διαφθοράς, το 2022 η χώρα βρέθηκε στο καλύτερο σημείο της τα τελευταία δέκα χρόνια», υπογράμμισε και συνέχισε «Αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό, οφείλεται στη δουλειά που έχει γίνει από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας» Όπως σημείωσε σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, από το 2019, έτος ίδρυσης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, «αντικειμενικά (η Αρχή) έχει κερδίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη και των πολιτών και των φορέων του Δημοσίου […] δεν είναι αυτονόητο το γεγονός ότι θα επιτύγχανε το έργο που πέτυχε» Τέλος ο κος Βορίδης ανέφερε ότι είναι «ισχυρή η δέσμευση της κυβέρνησής μας να συνεχίζουμε να δουλεύουμε μαζί με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την ενίσχυση της ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση»

Η κα Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εσωτερικών διαμέσου μαγνητοσκοπημένου μηνύματος σημείωσε ότι «Το 2023 σηματοδοτεί τα 20 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς, του σημαντικού αυτού διεθνούς εργαλείου για την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας πρόκλησης. Στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και της Παγκόσμιας Τράπεζας καταδεικνύουν ότι το κόστος της διαφθοράς είναι τουλάχιστον 2.6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ για τη δημόσια ακεραιότητα η διαφθορά επιφέρει ανισότητα, αποκλεισμό, απογοήτευση. Δεν μιλάμε μόνο για οικονομικό κόστος αλλά κυρίως για κοινωνικό. Η χώρα μας άλλωστε πλήρωσε βαρύ τίμημα με τη διαφθορά και την αναξιοκρατία να αποτελούν σύμφωνα με έρευνες τις κύριες αιτίες του κύματος φυγής προς το εξωτερικό του λεγόμενου «brain drain» πολλών και πολλά υποσχόμενων νέων μας την δεκαετία του 2010. Σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, στην ετήσια έκθεσή της για το κράτος δικαίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει μεταξύ άλλων την πρόοδο που πραγματοποίησε η χώρα μας στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στη ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, με ειδική αναφορά στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας που εστιάζει στην πρόληψη, την αποτροπή, τον εντοπισμό  την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και πράξεων απάτης στη δράση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων  και οργανισμών. Παράλληλα τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών και των δράσεων της κυβέρνησης αποτυπώνονται και στην κατάταξη της χώρας μας στον δείκτη αντίληψης διαφθοράς της διεθνούς διαφάνειας. Το Υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζεται  πολύ στενά με την Αρχή για τις δράσεις του Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας που περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμιστικών παρεμβάσεων σε τομείς διαφάνειας του πολιτικού συστήματος. Επιπλέον  με τη ψηφιοποίηση διοικητικών διαδικασιών μέσω του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών το λεγόμενο «Μίτος» προάγεται ο αυτοματισμός η διαφάνεια η λειτουργικότητα στο δημόσιο. Η πρόληψη και ανάπτυξη πολιτικών ακεραιότητας και λογοδοσίας ο κώδικας ηθικής και επαγγελματικής συμπεριφοράς δημοσιών υπαλλήλων, η πλήρης λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος e-peitharxika όλα αυτά μαζί συμβάλλουν στην κατεύθυνση της ακεραιότητας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας. Η παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή για ευχολόγια και αφορισμούς. Η ακεραιότητα είναι θέμα υλοποίησης πολιτικών και αποφάσεων στην πράξη , καλλιέργειας κουλτούρας και  δημιουργίας θετικών προτύπων για τα οποία στο Υπουργείο Εσωτερικών δουλεύουμε διαρκώς πάντοτε σε πολύ στενή συνεργασία με την Αρχή.

Η κα Βιβή Χαραλαμπογιάννη, Υφυπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι « Το 3ο Forum της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχει τον πιο επιτυχημένο τίτλο: Μιλώντας με έργα! Πράγματι, στο Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αρχή, έχουμε πετύχει πολλά και γι' αυτό οφείλουμε ευχαριστίες στα στελέχη της.

Μια αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση είναι κρίσιμος παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και της καλύτερης ζωής των πολιτών. Για να είναι, όμως, αποτελεσματική, η Δημόσια Διοίκηση πρέπει -εκτός των άλλων- να είναι, σε όλες τις εκφάνσεις της, ακέραια. 
Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για μια περισσότερο ελκυστική, καινοτόμα και μοντέρνα Δημόσια Διοίκηση που καθοδηγεί με το παράδειγμά της, δηλαδή τοποθετεί στο επίκεντρο τη διαφάνεια και την ακεραιότητα, αλλά είναι και πρόθυμη να λογοδοτήσει όταν αυτό απαιτείται. 
Σκοπός μας είναι το Δημόσιο να επιτελεί άρτια το σκοπό του, αλλά και ο πολίτης να εμπιστεύεται τη Δημόσια Διοίκηση».

Η κα Εύη Δραμαλιώτη, Γενική Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τα στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, τόσο με την προηγούμενη της ιδιότητα ως Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) όσο και τώρα στο πλαίσιο του κυβερνητικού συντονισμού. Μια συνεργασία, που όπως, είπε αποδίδει καρπούς σε πολλά επίπεδα. Η κ. Δραμαλιώτη σημείωσε ότι «στο ΕΚΔΔΑ ξεκινήσαμε εκπαιδεύσεις που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά, ένα νέο εγχείρημα πιστοποίησης προσωπικού της δημόσιας διοίκησης. Συνεργαστήκαμε με τον Υπουργό Εσωτερικών, την Γεν. Γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα και την ΕΑΔ ώστε να αποκτήσουμε ένα πρόγραμμα  εκπαίδευσης εσωτερικού ελέγχου με διεθνείς προδιαγραφές που θα μπορεί να ανταγωνίζεται τις διεθνείς πιστοποιήσεις της αγοράς». Συνέχισε «δημιουργήσαμε τους πρώτους επαγγελματίες της διοίκησης εσωτερικού ελέγχου μέσα στο χώρο της δημόσιας διοίκησης. Το ίδιο συνέβη με τους Συμβούλους Ακεραιότητας». Η κα. Δραμαλιώτη τόνισε «Από την εμπειρία μου στον συντονισμό , θα ήθελα να πω πόσο σημαντική είναι η συμβολή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας σε σημαντικούς δείκτες, όπως αποτυπώνονται στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών. Σε οριζόντιες δράσεις που χρειάζεται να ολοκληρώσουμε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, η συμβολή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είναι πάντα καθοριστική. Διαθέτει τη γνώση και εμπειρία η οποία συντείνει στην επίτευξη αποτελεσμάτων τα οποία αναβαθμίζουν και ενισχύουν το παραγόμενο έργο σε πολλαπλά πεδία. Είμαι βέβαιη ότι το ίδιο θα ισχύσει και θα αποτυπωθεί στις μελλοντικές μας συνέργειες».


Ο κος Δημήτριος Κιρμικίρογλου, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, Υπουργείο Εσωτερικών, σημείωσε ότι «Η διαφάνεια για το Υπουργείο Εσωτερικών συνδέεται τόσο με τη διασφάλιση της ακεραιότητας όσο και με τη δημιουργία ενός μοντέλου ανοικτής και πολιτοκεντρικής διακυβέρνησης άρρηκτο με τις έννοιες της αποτελεσματικότητας και της λογοδοσίας της δημόσιας διοίκησης. Η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης  με  την Εθνική Αρχή Διαφάνειας είναι καθοριστική για τον σκοπό αυτό και οι δράσεις που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε θεμελιώνονται στις αρχές μίας συνεκτικής μακροπρόθεσμης στρατηγικής στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς με στόχο την αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δημόσια διοίκηση, την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας μας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων σε εθνικό και διεθνές περιβάλλον.»

Ο κος Γιώργος Μαυρωτάς, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ανέφερε τους πέντε πυλώνες της αθλητικής ακεραιότητας και συγκεκριμένα, τη Χρηστή Διακυβέρνηση, την Καταπολέμηση του Ντόπινγκ, την Καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων, την Καταπολέμηση του εκφοβισμού και της παρενόχλησης και την Καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους.  Επεσήμανε ότι το θέμα της αθλητικής ακεραιότητας βρίσκεται πολύ ψηλά στη διεθνή ατζέντα και υπάρχουν σχετικές συμβάσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης τις οποίες η χώρα μας έχει υπογράψει και δουλεύει πάνω σε αυτές. Επεσήμανε ότι «πολύτιμος συμπαίκτης μας σε αυτή την προσπάθεια είναι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία συμμετέχει και στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας με την Αναπληρώτρια Διοικητή της ΕΑΔ κα Αλεξάνδρα Ρογκάγκου και τον  Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΕΑΔ, κ. Γιάννη Φουστανάκη, τους οποίους ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σημαντικές δράσεις που υλοποιούνται τόσο στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Ενίσχυσης Ακεραιότητας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς στον Αθλητισμό, που έχει εκπονηθεί από κοινού με την ΕΑΔ όσο και του Εθνικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς και κατέληξε: «Θέλουμε να περάσουμε στον αθλητισμό την κουλτούρα της ακεραιότητας. Αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, όμως όλοι μαζί προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ένα διαφανές, ακέραιο πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό.»

Εκ μέρους του Γραφείου των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Εντεταλμένος Εισαγγελέας Νικόλαος Ορνεράκης, παρουσίασε εν συντομία την δομή και το πλαίσιο λειτουργίας του Γραφείου και σημείωσε ιδιαίτερα την εξαιρετική συνεργασία του Ελληνικού Γραφείου με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, εξαίροντας την συμβολή του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο οργανισμών ως ενός εργαλείου που βοηθά στην αλληλοκατανόηση και προωθεί την συνεργασία, μέσω ανταλλαγής πληροφοριών και διάγνωσης και εφαρμογής των βέλτιστων πρακτικών. Από την πλευρά του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

στην Ελλάδα εκφράστηκε η βούληση ακόμα στενότερης συνεργασίας των δύο φορέων και

επισημάνθηκε ιδιαίτερα η συνεισφορά της ΕΑΔ σε εμπειρογνωμοσύνη και στην αποτελεσματικότητα των ερευνών. ………..»

1η Θεματική Ενότητα: Ε.Σ.Ο.Ε.Λ.: Αποτελεσματικές Συνέργειες & Ελεγκτικό Έργο

 • Ο κος Δημήτριος Λουκόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας (Δ.Ο.Α.), παρουσίασε το Εθνικό Συντονιστικό Όργανο Ελέγχου & Λογοδοσίας (Ε.Σ.Ο.Ε.Λ.), το οποίο αποτελεί ένα πρότυπο Συλλογικό Όργανο, που υλοποιεί σημαντικές δράσεις, ενισχύοντας τη συνεργασία και το πνεύμα συλλογικότητας μεταξύ των μελών του, τα οποία ανέρχονται σε 17 Αρχές και Υπηρεσίες, ελέγχου και καταπολέμησης της διαφθοράς που δεν εντάσσονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της Ε.Α.Δ., ο οποίος και προεδρεύει, με τη Δ.Ο.Α. να συνιστά ένα από τα ιδρυτικά μέλη του. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας και το αντικείμενο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία της με πλήθος Υπηρεσιών και Φορέων, καταλήγοντας στην ανάλυση μιας κοινής ομάδας έργου. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2016 συγκροτήθηκε ομάδα έργου, την οποία συνθέτουν στελέχη Αρχών και Υπηρεσιών μέλη του Ε.Σ.Ο.Ε.Λ., με σκοπό τη διενέργεια ελέγχου σε υποθηκοφυλακείο σε περιοχή της Αττικής προκειμένου να διενεργηθεί διαχειριστικός – οικονομικός έλεγχος. Από τις συμμετέχουσες Αρχές πραγματοποιήθηκε σύνταξη πορισματικών εκθέσεων με τις ενέργειες και τις διαπιστώσεις του ελέγχου και επί του παρόντος προκύπτει μη απόδοση των προβλεπόμενων τελών και δικαιωμάτων υπέρ Δημοσίου με συνέπεια τη ζημία (έλλειμμα) του Δημοσίου άνω των 120.000€ για κάθε ελεγχόμενο έτος.
 • Ο Υποστράτηγος Αριστοτέλης Πριόβολος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε στην αποστολή, τις αρμοδιότητες και την οργάνωση του Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στους βασικούς πυλώνες στους οποίους βασίζεται το Σώμα και τις σύγχρονες προκλήσεις στις οποίες αυτό καλείται να ανταποκριθεί, στη λειτουργία και τη διάρθρωση του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και στις γραμμές αναφοράς με τις οποίες διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της οικονομικής επιθεώρησης.  Επιπλέον, αναφέρθηκε στην συμμετοχή του Σώματος στο ΕΣΟΕΛ με τη συμμετοχή Οικονομικών Επιθεωρητών του ως μέλη σε ομάδες εργασίας αλλά και σε μεικτά κλιμάκια ελέγχου."
 • Ο Συνταγματάρχης (ΟΕ) Ματθαίος Παπαζίδης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσίασε «τον Ειδικό Έλεγχο σε Υγειονομική Δομή (ΝΠΔΔ) που διεξήχθη από μικτό κλιμάκιο που συγκροτήθηκε με απόφαση του Ε.Σ.Ο.Ε.Λ., κατόπιν εντολής του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Αφού παρουσίασε την οργάνωση και αποστολή της ΥΕΥ/ΥΠΕΘΑ, ανέπτυξε, ως επικεφαλής στον παρουσιαζόμενο Ειδικό Έλεγχο, το ελεγκτικό περιβάλλον, τις δυσχέρειες – προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν και τα διδάγματα – συμπεράσματα που προέκυψαν, ως αποτέλεσμα μιας εμβληματικής συνέργειας με δομημένη ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, εμπεδώνοντας τη λογοδοσία και διαφάνεια.
 • Ο κος Γεώργιος Γεωργίου, Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Δημοσιονομικών ελέγχων, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο ελεγκτικό έργο του Ε.Σ.Ο.Ε.Λ και στη συμβολή της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων σε σειρά κοινών ελέγχων που είτε έχουν ολοκληρωθεί στο παρελθόν, είτε είναι σε εξέλιξη. Εστίασε την προσοχή του στην ανάγκη να υπάρξει στη βάση ανάλυσης κινδύνων ένας κοινός προγραμματισμός ελέγχων του Ε.Σ.Ο.Ε.Λ στα πλαίσια προτάσεων που θα υποβληθούν από τα Ελεγκτικά Σώματα που συμμετέχουν σε αυτό, οι οποίες θα αξιολογηθούν με βάση κριτήρια. Υπογράμμισε τέλος τη δυναμική του οργάνου Ε.Σ.Ο.Ε.Λ να δράσει σε σύνθετους και απαιτητικούς ελέγχους που απαιτούν συνέργειες και διάχυση της ελεγκτικής τεχνογνωσίας.

Η κα. Σπυριδούλα Πρεσβεία, Επίτιμος Αντεισαγγελέας Εφετών, Προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης & Ελέγχου Σωφρονιστικών Καταστημάτων, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφερόμενη στις αρμοδιότητες και την αποστολή του  Σώματος Επιθεώρησης & Ελέγχου Σωφρονιστικών Καταστημάτων (Σ.Ε.Ε.Σ.Κ) μιας ειδικής υπηρεσίας, όπως είπε, που έχει ως αποστολή την επιθεώρηση και τον έλεγχο όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων με σκοπό τη διαπίστωση των συνθηκών κράτησης, ευταξίας και τήρηση των μέτρων ασφαλείας σε αυτά, καθώς και η ορθή εφαρμογή των διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα και του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας τους.

2η Θεματική Ενότητα: Μονάδα Επιθεωρήσεων & Ελέγχων: Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας μιλά για το ελεγκτικό έργο της

 • Ο κ Νικόλαος Μπούρτζινος, Προϊστάμενος του τομέα Διαχείρισης Καταγγελιών & Παρακολούθησης έργου των Τομέων της Μονάδας της ΕΑΔ, αναφέρθηκε στις καταγγελίες που υποδέχεται η ΕΑΔ και στον τρόπο διαχείρησής τους.
 • Η κα Στυλιανή Βαθρακοκοίλη, Προϊσταμένη του τομέα Ελέγχου Πειθαρχικών Διαδικασιών, παρουσίασε χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αντιμετώπισε ο τομέας πειθαρχικών ελέγχων της ΕΑΔ και υποβλήθηκε ένσταση από την Αρχή ενώπιον του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του Υπουργείου Εσωτερικών  καθότι  η ποινή που είχε επιβληθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ήταν επιεικής. Οι συγκεκριμένες πειθαρχικές υποθέσεις αφορούσαν εκπαιδευτικό, σωφρονιστικό υπάλληλο, δημοτικό υπάλληλο και υπάλληλο ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου)
 • Η κ Αικατερίνη Λιούλη, Προϊσταμένη Τομέα Υγείας & Πρόνοιας παρουσίασε μεταξύ άλλων ελέγχους που αφορούσαν α) τη διαφήμιση καπνικών προϊόντων στο διαδίκτυο, β) ιδιωτικό φαρμακείο σχετικά με τη συνταγογράφηση και εκτέλεση ναρκωτικού φαρμακευτικού σκευάσματος γ) 45 παιδικές κατασκηνώσεις της επικράτειας σχετικά με τους όρους λειτουργίας τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
 • Ο κ Εμμανουήλ Αυγερινός, Προϊστάμενος του Τομέα Παιδείας, Έρευνας – Τεχνολογίας, Πολιτισμού & Αθλητισμού παρουσίασε μεταξύ άλλων, α) έλεγχο που αφορούσε την αδιεοδότηση των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων β) έλεγχο που διενεργείται σχετικά με την υποχρέωση των διευθύνσεων διοικητικού να ενημερώνουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Αρχής για τον έλεγχο γνησιότητας των τίτλων σπουδών των υπαλλήλων τους.
 • Η κ Χριστίνα Στεφανουδάκη, Επικεφαλής Περιφερειακής Υπηρεσίας Ρεθύμνου παρουσίασε ελέγχους που αφορούσαν α) στην καταπάτηση αιγιαλού και παραλίας από ιδιώτη στον νομό Λασιθίου , β) στην ανοχή δημάρχου σε φαινόμενο καταπάτηση δημόσιας περιουσίας και συγκεκριμένα δημοτικής πλατείας επίσης στον νομό Λασιθίου.
 • Ο κ Αλέξανδρος Κελεσίδης, Επικεφαλής Περιφερειακής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης παρουσίασε ελέγχους που αφορούσαν α) περίπτωση ιατρού γυναικολόγου ο οποίος είχε καταχωρήσει 225 ψευδής επισκέψεις 22 ασθενών στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ β) προμήθεια που αφορούσε την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης δήμου, όπου υπάλληλοι εξέδωσαν ψευδή βεβαίωση περαίωσης εργασιών ως αναφορά την εκτέλεση της προμήθειας η οποία ανερχόταν στα 3εκ. ευρώ.
 • Ο κ Γεώργιος Μανιάτης, Προϊστάμενος Τομέα Ο.Τ.Α. (Α΄ και Β΄ βαθμού), Αποκεντρωμένης Διοίκησης & Μετανάστευσης παρουσίασε έλεγχο που αφορούσε α) 20 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με αντικείμενο τη νομιμότητα ως προς την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστο χώρο, β) την τήρηση των προϋποθέσεων εγγραφής στο μητρώο ελληνικών και ξένων ΜΚΟ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
 • Ο κ Βασίλειος Ηλιόπουλος, Προϊστάμενος Περιφερειακής Υπηρεσίας Πάτρας παρουσίασε ελέγχους που αφορούσαν α) διαχείριση του ειδικού τέλους Α.Π.Ε (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) από δήμο β) πώληση φαρμάκων από κατάστημα που δεν διέθετε άδεια φαρμακείου.
 • Η κ Κωνσταντίνα Λυρούδια ,Προϊσταμένη Υποτομέα Δομημένου Περιβάλλοντος παρουσίασε ελέγχους που αφορούσαν α) τα υδροψυχαγωγικά (waterparks) πάρκα της επικράτειας β) τον υποχρεωτικό δειγματολειπτικό έλεγχο συγκεκριμένης κατηγορίας οικοδομικών αδειών
 • Ο κ Ευάγγελος Μπουρολιάς, Επιθεωρητής – Ελεγκτής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τρίπολης παρουσίασε έλεγχο που αφορούσε την ενδεχομένη κακοποίηση ζώων κατά την αναβίωση του εθίμου «αλωνίσματα»
 • Ο κ Γεώργιος Κοροβέσης, Προϊστάμενος Τομέα Δημοσίων Έργων & Μεταφορών παρουσίασε αποτελέσματα ελέγχων σε σχολές οδηγών, κέντρα θεωρητικής εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών και υπηρεσίες μεταφορών.
 • Η κ Νικολίτσα Ράπτη, Προϊσταμένη Τομέα Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Εργασιακών Σχέσεων, παρουσίασε έλεγχο που αφορούσε α) καταγγελία συνταξιούχου με ποσοστό αναπηρίας 95% (από το έτος 2014 και εφόρου ζωής) για τη δυνατότητα χορήγησης επιδόματος βάσει γνωμάτευσης της Υγειονομικής Επιτροπής του ΚΕΠΑ β) τη νομιμότητα χορήγησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τα κέντρα κοινότητος τριών δήμων της περιφέρειας Αττικής και ενός της περιφέρειας Θεσσαλίας
 • Ο κ Λεωνίδας Οικονομίδης, Προϊστάμενος Υποτομέα Περιβάλλοντος του Τομέα Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Επικοινωνιών παρουσίασε ελέγχους που αφορούσαν α) την προστασία των υπόγειων στοών του αρχαίου λατομείου μαρμάρου της Πάρου και β) την τήρηση των υποχρεώσεων των περιφερειών της επικράτειας κατά τη φάση της προετοιμασίας του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, όπως αυτές προβλέπονται στα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
 • Η κ Σωτηρία Παπαδοπούλου, Επικεφαλής Περιφερειακής Υπηρεσίας Σερρών με χωρική αρμοδιότητα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη παρουσίασε ελέγχους που αφορούσαν α)κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία σε ΟΤΑ β) σε υπάλληλο ΝΠΔΔ  ο οποίος ασκούσε ιδιωτικό έργο με αμοιβή χωρίς να έχει πάρει απαιτούμενη άδεια από την υπηρεσία του.
 • Ο κ Βασίλειος Παπαγιάννης, Επικεφαλής Περιφερειακής Υπηρεσίας Λάρισας με χωρική αρμοδιότητα στη Θεσσαλία και την Ήπειρο παρουσίασε έλεγχο που αφορούσε α) κατευθυνόμενη εκτέλεση ιατρικών συνταγών β) την τήρηση της διαδικασίας δημοσίων συμβάσεων από δήμο.

3η Θεματική Ενότητα: Πόθεν Έσχες: Επενδύοντας στην Ακεραιότητα & τη Λογοδοσία

 • Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Υποστράτηγος Παναγιώτης Πούπουζας, Διοικητής Υπηρεσιών Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, ο οποίος αναφέρθηκε στο αντικείμενο και στην αποστολή της υπηρεσίας του, η οποία όπως είπε «συνίσταται στην αντιμετώπιση του φαινομένου της Διαφθοράς υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη» καθώς και στην ενότητα του φόρουμ που αφορούσε το Πόθεν Έσχες λέγοντας ότι «αρμοδιότητα του τμήματος επεξεργασίας και Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της υπηρεσίας μας, είναι ο έλεγχος των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και των δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων που υποβάλλονται από το αστυνομικό προσωπικό, συνοριακούς φύλακες, ειδικούς φρουρούς, πολιτικό προσωπικό ΕΛ.ΑΣ, καθώς και προσωπικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και πυροσβεστικού σώματος, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και εξωτερικούς φρουρούς καταστημάτων.»
 • Η κ Μαρία Κωνσταντινίδου, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας & Λογοδοσίας, Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναφέρθηκε στον νέο νόμο για το Πόθεν Έσχες (ν.5026/2023) και τις βασικότερες καινοτομίες που επιφέρει σε σχέση με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο. Στο διτό ρόλο της ΕΑΔ αναφορικά με τους ελέγχους Πόθεν Έσχες, καθώς και στο έργο της Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας στους ελέγχους Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ)
 • Ο κ Χρήστος Κούρτης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικών & Προτύπων Ακεραιότητας της ΓΔΑΛΟ, Εθνική Αρχή Διαφάνειας παρουσίασε υποθέσεις ελέγχων ΔΠΚ και ΔΟΣ
 • Η κα Μαργαρίτα Θωμαΐδου, Προϊσταμένη Τομέα Οικονομίας & Ανάπτυξης, Εθνική Αρχή Διαφάνειας και ο κ Δημήτριος Μπάρμπας, Προϊστάμενος Υποτομέα Περιουσιακής Κατάστασης/ Πόθεν Έσχες

 παρουσίασαν ενδεικτικά  περιπτώσεις εντοπισμού αδικαιολόγητων πόρων κατά τους ελέγχους Περιουσιακής Κατάστασης που διενήργησε η Μονάδα Επιθεωρήσεων και Ελέγχων, μεταξύ αυτών προϊστάμενων πολεοδομίας στους λογαριασμούς των οποίων εντοπιστήκαν αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 350.483€  και γιατρών δημοσίων νοσοκομείων με αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 225.613€