Θέμα: Αναζήτηση Αχρεωστήτως Καταβληθέντων από δημοσίους Υπαλλήλους που κατείχαν μη γνήσιο τίτλο σπουδών της αρμοδιότητάς τους.

Με βάση το άρθρο 28 του ν. 4305/2014 (Α΄237), οι υπηρεσίες υποχρεούνται στη διενέργεια ελέγχου νομιμότητας όλων των πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων του προσωπικού μητρώου του σύνολο των υπαλλήλων τους.

Με βάση τις εγκυκλίους Φ.34/45/2843/2014 και Φ.34.1/86/οικ.31792/8.12.2014, του τ. Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι Δ/νσεις Διοικητικού των υπηρεσιών και των φορέων του ελληνικού δημοσίου, υποχρεούνται να καταχωρίζουν τις πληροφορίες για τους σχετικούς ελέγχους γνησιότητας των τίτλων σπουδών των εργαζομένων τους, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα/εφαρμογή της ΕΑΔ (https://rns.aead.gr/titloi/login.asp).

Βάσει των ανωτέρω, η ΕΑΔ διεξάγει ελέγχους στις υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου, σχετικά με τις ενέργειες αυτών, ύστερα από επιβεβαιωμένο μη γνήσιο τίτλο σπουδών υπαλλήλων της αρμοδιότητάς τους, εποπτεύοντας συγχρόνως την υποχρέωση των Διευθύνσεων Διοικητικού για την  καταχώριση των ενεργειών τους στην πλατφόρμα της ΕΑΔ, σχετικά με τους ελέγχους γνησιότητας των τίτλων σπουδών των εργαζομένων τους.

Οι ανωτέρω ενέργειες και πάντα σε συνεργασία της ΕΑΔ με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, έχουν οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα.

Ενδεικτικά αναφέρονται τέσσερις (4) περιπτώσεις, σε χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών, όπου λόγω χρήσης μη γνήσιων τίτλων σπουδών ή/και δικαιολογητικών, αναζητήθηκαν τα αναλογούντα ποσά, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, από τους υπαλλήλους που έκαναν χρήση των ως άνω τίτλων:

1.   Από υπάλληλο Υπουργείου, αναζητήθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα 12.581€

2. Από υπάλληλο ετέρου Υπουργείου, αναζητήθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα 139.691€ και

3. Από δύο (2) υπαλλήλους ετέρου Υπουργείου, αναζητήθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα 79.924€ και 371.992€ αντίστοιχα.

Συνολικά, το ποσό αναζήτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων, των τεσσάρων ανωτέρω περιπτώσεων, είναι πλέον των 600.000€

Στις τρεις από τις ανωτέρω περιπτώσεις ανακλήθηκε ο διορισμός των υπαλλήλων, ενώ σε μία εξ αυτών ανακλήθηκε η μετάταξη του/της υπαλλήλου.

Η συνεργασία της ΕΑΔ με τις υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου και οι έλεγχοι για τη γνησιότητα των τίτλων σπουδών, συνεχίζονται καθώς, η χρήση μη γνήσιων τίτλων σπουδών, οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα για τους χρήστες αυτών, τόσο οικονομικά όσο και εργασιακά.