ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 10.05.2021

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν τη Δευτέρα 10.05.2021 συνολικά 95.283 ελέγχους και κατέγραψαν 584 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 207.350€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε τρείς (3) επιχειρήσεις.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID 19 10.05.2021

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (81.955).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

1. Μη χρήση μάσκας/Μη τήρηση αποστάσεων

2. Μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης/Επίδειξη μη νόμιμης βεβαίωσης

3.Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/Ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

4.Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις

 

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

 

 • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε πέντε (5) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες.
 • Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ μία (1) παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για υπεράριθμους πελάτες, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.000€ σε δύο (2) ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000€ σε δύο (2) υπηκόους Αλβανίας παράνομα εισερχόμενους στη χώρα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε ένα (1) φυσικό πρόσωπο διότι κατελήφθη να παραβιάζει τα μέτρα αποτροπής και εξάπλωσης του κορονοϊού covid-19, καθώς τελούσε σε καθεστώς καραντίνας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε ένα (1) φυσικό πρόσωπο γιατί διαπιστώθηκε να έχει εξέλθει της οικίας του μεταβαίνοντας στην Υπηρεσία του, παραβιάζοντας έτσι τα μέτρα περιορισμού που του επιβλήθηκαν για την πρόληψη διάδοσης του COVID-19 καθώς ως στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος Covid-19 είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό (καραντίνα), στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ σε ένα (1) κατάστημα (καφέ μπαρ) για χρήση μουσικής στο χώρο του καταστήματος, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ σε έναν (1) διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης, στην Περιφέρεια Αττικής.
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.000€ σε ένα (1) κουρείο για στέρηση του καταλόγου των ραντεβού, στην Περιφέρεια Αττικής.
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ σε έναν (1) ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για χρήση μουσικής, στην Περιφέρεια Αττικής.
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.000€ σε έναν (1) νομικό εκπρόσωπο επιχείρησης για λειτουργία πέραν του επιτρεπτού ωραρίου λειτουργίας, στην Περιφέρεια Αττικής.
 • Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.800€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.
 • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 5.000€ σε πέντε (5) καταστήματα λιανικού εμπορίου ειδών παντοπωλείου – ψιλικών για υπέρβαση του ωραρίου λειτουργίας, στην Περιφέρεια Αττικής.
 • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 300€ σε ένα (1) κατάστημα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
 • Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμο ύψους 300 σε φυσικό πρόσωπο, διότι κατελήφθη να μη φέρει βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένου παρότι βρισκόταν εντός χώρου επιχείρησης υφασμάτων και εξυπηρετούσε πελάτη, στον Δήμο Αθηναίων.
 • Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμο 300€ σε φυσικό πρόσωπο, για μη χρήση μάσκας, στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών. Διενεργήθηκαν παράλληλα έλεγχοι σε συνολικά πενήντα οκτώ (58) αντικείμενα και διακόσια τριάντα τρία (233) φυσικά πρόσωπα, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

 

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά εκτατών πενήντα τρείς (153) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

 

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι αρμόδιοι φορείς εντατικοποιούν τους ελέγχους τους επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά τους στις περιοχές που καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και σε εστίες υψηλής διακινδύνευσης.

Το πρόγραμμα των ελέγχων έχει αναθεωρηθεί βάσει των νέων μέτρων που ισχύουν και αφορούν την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών της χώρας υπό προϋποθέσεις.