Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 07.12.2020

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν τη Δευτέρα 07.12.2020 συνολικά 47.930 ελέγχους και κατέγραψαν 1.346 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 426.800€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε τέσσερεις (4) επιχειρήσεις και αναστολής λειτουργίας 7 ημερών σε μια (1) επιχείρηση.

 

WhatsApp Image 2020 12 08 at 5.55.41 PM

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (46.289).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

 • Μη χρήση μάσκας
 • Μη νόμιμη μετακίνηση
 • Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας τους κλάδου

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

 

 • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τέσσερεις (4) συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 • Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα παιχνιδιών για πώληση μη επιτρεπόμενων προϊόντων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
 • Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 3.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε αναψυκτήριο για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, στην Περιφέρεια Κρήτης.
 • Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 3.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε καφενείο - ψητοπωλείο για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
 • Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 3.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα οικιακών ειδών, για παράβαση αναστολής λειτουργίας, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 • Επιβλήθηκε από την ΔΙ.Μ.Ε.Α. πρόστιμο 5.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε μία (1) λαϊκή αγορά, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
 • Επιβλήθηκε από την Ε.Α.Δ. πρόστιμο 500€ σε ιδιωτική επιχείρηση καθώς δυο (2) εργαζόμενοι, παρότι ήταν δηλωμένοι ως απασχολούμενοι σε εξ αποστάσεως εργασία, εργαζόταν κανονικά στο γραφείο τους κατά την διάρκεια του ελέγχου (δήλωση ψευδών στοιχείων από εργοδότη).
 • Επιβλήθηκαν από την Ε.Α.Δ οκτώ (8) πρόστιμα ύψους 2.400€ για μη χρήση μάσκας, στη Περιφέρεια Αττικής.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά τρείς χιλιάδες επτακόσιες πενήντα οχτώ (3.758) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

 

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι αρμόδιοι φορείς εντατικοποιούν τους ελέγχους τους, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά τους σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούνται πλήρως οι συνέργειες μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών με τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων από μικτά κλιμάκια.