Επιλέξτε τη γλώσσα σας

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 για τη Δευτέρα 27.12.2021

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν τη Δευτέρα 27.12.2021 συνολικά 88.963 ελέγχους και κατέγραψαν 652 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 285.750€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας (15) ημερών σε (5) επιχειρήσεις.  

H Eλληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων 81.707

 
 

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

 1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/Μη τήρηση αποστάσεων
 2. Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος
 3. Παραβίαση καραντίνας.
 4. Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την covid 19

 

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Περιφέρεια Αττικής

 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα ύψους 10.000€ (2x5000€) σε μία (1) επιχείρηση καφέ-μπαρ, για εξυπηρέτηση ενός (1) πελάτη, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και έτερου πελάτη με πλαστό πιστοποιητικό νόσησης καθώς και αναστολή λειτουργίας τριάντα (30) ημερών, ήτοι δεκαπέντε (15) ημέρες για την κάθε παράβαση. Επιπλέον επέβαλε πρόστιμο 300€ στον πελάτη που δεν έφερε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και 3.000€ στον πελάτη με το πλαστό πιστοποιητικό νόσησης.
 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα ύψους 600€ (2x300€) σε δύο (2) καφέ-μπαρ για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε επιχείρηση παροχής γευμάτων για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

 

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

 • Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε μια (1) σύλληψη του προσωρινά υπεύθυνου σε κομμωτήριο και επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον επέβαλε πρόστιμο 300€ στον πελάτη.
 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα ύψους 3.000€ (10X300€) σε δέκα (10) καταστήματα [ένα (1) ιχθυοπωλείο, ένα (1) ψητοπωλείο, ένα (1) μεσιτικό γραφείο, ένα (1) κοσμηματοπωλείο, ένα (1) καφενείο, δύο (2) καφέ, ένα (1) κρεοπωλείο, ένα (1) αρτοποιείο και ένα (1) εμπόριο τσατντών] για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα ύψους 1.200€ (4X300€) σε τέσσερα (4) καταστήματα [ένα (1) αναψυκτήριο, ένα (1) κατάστημα τροφίμων, ένα (1) κομμωτήριο, ένα (1) καφέ-μπαρ] για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο των κανόνων λειτουργίας της επιχείρησης.

 

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 300€ σε επιβάτη λεωφορείου για μη επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid-test) για κορωνοϊό COVID-19.

 

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ σε ιδιοκτήτη καταστήματος και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών για εξυπηρέτηση ενός (1) πελάτη χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον επέβαλε πρόστιμο ύψους 300€ στον πελάτη.
 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 300€ σε πελάτη καταστήματος για μη επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid-test) για κορωνοϊό COVID-19.

 

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε ιδιοκτήτη καταστήματος για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

 

Περιφέρεια Θεσσαλίας

 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα ύψους 600€ (2x300€) στους ιδιοκτήτες δύο (2) εμπορικών καταστημάτων για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

 

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ-μπαρ) και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών για εξυπηρέτηση ενός (1) πελάτη χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον επέβαλε πρόστιμο ύψους 300€ στον πελάτη.

 

Περιφέρεια Κρήτης

 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000€ στον πρόεδρο ψυχαγωγικής ένωσης για διοργάνωση και διενέργεια απαγορευμένου τυχερού παίγνιου σε εκμισθωμένη οικία, με τη συμμετοχή έντεκα (11) ατόμων, χωρίς τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων. Επιπλέον επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ για μη χρήση μάσκας στον κάθε συμμετέχοντα.

 

Επικράτεια

 

 • Το Λιμενικό διενήργησε 7.170 ελέγχους από τους οποίους δεν προέκυψε καμία παράβαση.
 • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. πραγματοποίησε 41 ελέγχους σε αντικείμενα και φυσικά πρόσωπα για την εφαρμογή των μέτρων κατά του COVID-19, που έλαβαν χώρα σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία.
 • Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε τρεις (3) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 • Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. τέσσερις (4) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

 

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά εκατόν σαράντα τέσσερις (144) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.