ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 για την Παρασκευή 08.10.2021

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Παρασκευή 08.10.2021 συνολικά 139.226 ελέγχους και κατέγραψαν 297 παραβάσεις των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 77.000€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας επτά (7) ημερών σε εννέα (9) επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (94.012).

1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/ Μη τήρηση αποστάσεων

2.Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ Ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

• Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε δύο (2) συλλήψεις προσωρινά υπευθύνων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 20.000€ (2x10.000€) και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε κάθε επιχείρηση για εξυπηρέτηση ορθίων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε μία (1) σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών.
  • Η ΕΑΔ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 600€ (2x300€) σε επιβάτες υπεραστικών λεωφορείων για μη κατοχή του απαραίτητου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε επιχείρηση για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στον εν λόγω πελάτη πρόστιμο ύψους 300€.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 1.200€ (4x300€) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση ορθίων πελατών.

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 600€ (2x300€).
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ ευρώ, σε άτομο, για παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στη χώρα.

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 600€ (2x300€) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ σε άτομο για παραβίαση καραντίνας.

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας για εξυπηρέτηση ορθίων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας για μη κατοχή του απαραίτητου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον επιβλήθηκε στον εν λόγω πελάτη πρόστιμο ύψους 300€.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ (2x300€) σε δύο (2) επιχειρήσεις για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

• Το Λιμενικό διενήργησε σαράντα τέσσερις χιλιάδες εξακόσιους είκοσι έξι (44.626) ελέγχους από τους οποίους δεν προέκυψε καμία παράβαση.
  • Η ΕΑΔ διενήργησε ελέγχους σε σαράντα δύο (42) αντικείμενα, δεν καταγράφηκαν παραβάσεις και δεν επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα. Επιπροσθέτως, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε πεντακόσια σαράντα έξι (546) φυσικά πρόσωπα και δεν επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα.
  • Τα κλιμάκια της ΕΑΔ στο πλαίσιο ελέγχου εφαρμογής των μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η) και λοιπές προνοιακές δομές πραγματοποίησαν ελέγχους σε τρεις (3) Προνοιακές Δομές και δύο (2) ΜΦΗ, στους Δήμους Κιλκίς, Βέροιας, Νάουσας και Μαλεβιζίου Κρήτης. Σε σύνολο ενενήντα οκτώ (98) εργαζομένων, οι ογδόντα οκτώ (88) διέθεταν έγκυρο πιστοποιητικό (87 εμβολιασμού και 1 νόσησης), ήτοι ποσοστό 89,80%. Τα πιστοποιητικά των παρόντων ελέγχθηκαν με την εφαρμογή COVID FREE Gr, ενώ του συνόλου των εργαζομένων με επίδειξη εγγράφου στους ΕΕ από τον υπεύθυνο της κάθε δομής. Για εννέα (9) εργαζομένους δεν ήταν αποδεκτή η εργασία τους και ένας (1) ήταν σε κάποια μορφής άδεια. Δεν επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο σε κάποια από τα ανωτέρω αντικείμενα.
  • Τα κλιμάκια της Ε.Α.Δ. πραγματοποίησαν ελέγχους σε δημόσιες υπηρεσίες σχετικά με την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Διενεργήθηκαν τρεις (3) έλεγχοι σε δημόσιες υπηρεσίες ανά την Επικράτεια, εκ των οποίων ένας (1) σε κεντρική υπηρεσία Υπουργείου και δύο (2) σε υπηρεσίες δήμων. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι ελεγχόμενοι φορείς είχαν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου διαγνωστικού ελέγχου νόσησης στους υπαλλήλους τους και τον έλεγχο του μέτρου μέσω του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου.

Τα ποσοστά εμβολιασμού στους φορείς ήταν μεταξύ 76% και 80%, ενώ δεν ανευρέθησαν υπάλληλοι που είχαν εξαιρεθεί από τον εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους. Οι μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι παρείχαν υπηρεσία με φυσική παρουσία προσκομίζοντας πιστοποιητικό διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου.

Οι Ελεγκτές - Επιθεωρητές πραγματοποίησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσω της εφαρμογής Covid Free GR σε 127 υπαλλήλους και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού, νόσησης και αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου βρέθηκαν έγκυρες.

• Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τρείς (3) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και για μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας από πολίτες και επέβαλε αναστολή λειτουργίας σε συνολικά εννέα (9) επιχειρήσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η) και λοιπές προνοιακές δομές, επιπλέον διενεργούνται έλεγχοι σχετικά με την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.