ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 για την Παρασκευή 10.12.2021

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Παρασκευή 10.12.2021 συνολικά 70.294 ελέγχους και κατέγραψαν 278 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 75.300€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε συνολικά πέντε (5) επιχειρήσεις και εξήντα (60) ημερών σε μια (1) επιχείρηση.

H Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων 69.050

1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/ Μη τήρηση αποστάσεων

2.Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος

3.Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου για την covid 19

4. Παραβίαση καραντίνας

5. Μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 300€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη και εξήντα (60) ημέρες αφαίρεση της άδειας λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ – μπαρ), ύστερα από τρίτη παράβαση για υπέρβαση του μέγιστου αριθμού πελατών.

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 10.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε δύο επιχειρήσεις για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο συνολικού ύψους 1.800€ (6x300€).

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο συνολικού ύψους 600€ (2x300€).
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη, χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και επιβλήθηκε στον εν λόγω πελάτη πρόστιμο ύψους 300€.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη εργαζόμενου σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και του επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ για παραβίαση της υποχρέωσης του κατ’ οίκον περιορισμού (καραντίνα) που είχε τεθεί έως την 12η/12/2021, καθώς κατελήφθη να παρέχει φυσική εργασία στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος την 10η/12/2021. Επιπλέον, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε (1) σύλληψη της εργοδότριας του εν λόγω εργαζόμενου και ιδιοκτήτριας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών. (Γίνεται μνεία ότι ενημερώθηκε το αρμόδιο τμήμα Σ.ΕΠ.Ε. για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε βάρος της επιχείρησης λόγω αρμοδιότητας).
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 1.500€ σε πέντε επιχειρήσεις για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

• Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο συνολικού ύψους 900€ (3x300€).

Περιφέρεια Κρήτης:

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ σε επιχείρηση (κέντρο διασκέδασης) καθότι λειτουργούσε χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

• Το Λιμενικό διενήργησε 1.203 ελέγχους από τους οποίους δεν προέκυψε καμία παράβαση.
  • Τα κλιμάκια της Ε.Α.Δ. διενήργησαν ελέγχους σε σαράντα ένα (41) αντικείμενα, δεν καταγράφηκαν παραβάσεις και δεν επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα.
  • Τα κλιμάκια της Ε.Α.Δ. έλεγξαν χίλια διακόσια εξήντα δύο (1.262) φυσικά πρόσωπα για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων. Επιπλέον σε αμιγείς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, ελέγχθηκαν και τα σχετικά πιστοποιητικά χιλίων εκατόν εβδομήντα πέντε (1.175) φυσικών προσώπων μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR και δεν επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο (σύνολο φυσικών προσώπων 2.437).
  • Τα κλιμάκια της Ε.Α.Δ. στο πλαίσιο ελέγχου εφαρμογής των μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.) και λοιπές προνοιακές δομές πραγματοποίησαν έλεγχο στο Δήμο Αριστοτέλη (Π.Ε. Χαλκιδικής), ελέγχθηκε μία (1) Μ.Φ.Η. (Ι.Μ. ΙΕΡΙΣΣΟΥ - ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ - ΑΡΔΑΜΕΡΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ "Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ") όπου σε σύνολο εννέα (9) εργαζομένων, όλοι (9) διέθεταν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ήτοι ποσοστό 100,00%. Τα πιστοποιητικά των παρόντων ελέγχθηκαν μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR, ενώ του συνόλου των εργαζομένων με επίδειξη εγγράφου στους ΕΕ από τον υπεύθυνο της Μ.Φ.Η. Δεν επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε δεκαέξι (16) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  • Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ δύο (2) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.