Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 για την Παρασκευή 14.01.2022

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Παρασκευή 14.01.2022 συνολικά 59.768 ελέγχους και κατέγραψαν 534 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 175.600€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε συνολικά πέντε (5) επιχειρήσεις και τριάντα (30) ημερών σε μια (1) επιχείρηση.

H Eλληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων 54.442

 

1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/ Μη τήρηση αποστάσεωνΑ. Κυριότερες παραβάσεις:

2.Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος και των κανόνων λειτουργίας

3.Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου για την covid 19

4. Παραβίαση κανόνων διασποράς κορωνοϊού κατά την είσοδο στη χώρα

5. Υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων και χρήση μουσικής

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

 

Περιφέρεια Αττικής

  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη του προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, διότι λειτουργούσε πέραν του νόμιμου ωραρίου.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη του προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, διότι επέτρεψε την είσοδο ενός πελάτη, χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Στον εν λόγω πελάτη επιβλήθηκε πρόστιμο 300€.

 

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, διότι επέτρεψε την είσοδο ενός πελάτη, χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 10.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τριάντα (30) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για χρήση μουσικής εντός του καταστήματος.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 

  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, διότι είχε αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα χωρίς τις απαιτούμενες αποστάσεις και χωρίς εξαερισμό χώρου με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη του ιδιοκτήτη και προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας για χρήση μουσικής.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη ενός υπηκόου αλβανικής καταγωγής, καθώς κατελήφθη να έχει εισέλθει στη χώρα χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και του επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€.

 

 Greece     Επικράτεια   

  • Το Λιμενικό διενήργησε 5.205 ελέγχους από τους οποίους δεν προέκυψε καμία παράβαση.
  • Τα κλιμάκια της Ε.Α.Δ. διενήργησαν ελέγχους σε σαράντα εννέα (49) αντικείμενα.
  • Τα κλιμάκια της ΕΑΔ έλεγξαν εβδομήντα δύο (72) φυσικά πρόσωπα για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων. Επιπλέον σε αμιγείς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, ελέγχθηκαν και τα σχετικά πιστοποιητικά εξακοσίων δεκατριών (613) φυσικών προσώπων μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR και δεν επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο (σύνολο φυσικών προσώπων 685).

 

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.