ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 για την Παρασκευή 16.07.2021

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Παρασκευή 16.07.2021 συνολικά 155.921 ελέγχους και κατέγραψαν 195 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 94.350€.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (104.334).

2.Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ Ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

• Η Ε.Α.Δ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ψησταριά) για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο του καταστήματος εν ώρα εργασίας. Συνολικά, κατά τη διάρκεια των βραδινών και πρώτων πρωινών ωρών, ελέγχθηκαν έντεκα (11) καταστήματα και διακόσια πενήντα επτά (257) φυσικά πρόσωπα. Δεν καταγράφηκαν παραβάσεις και δεν επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε μια (1) σύλληψη ιδιοκτήτη εστιατορίου, επέβαλε πρόστιμο 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε μια (1) σύλληψη του προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 8.000€ (3.000€ στον προσωρινά υπεύθυνο + 5.000€ στην επιχείρηση) για παραβίαση αναστολής λειτουργίας.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 3.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων και μη τήρηση ωραρίου λειτουργίας.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 2.000€ και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε παντοπωλείο για μη τήρηση ωραρίου λειτουργίας.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα για μη τήρηση ωραρίου λειτουργίας. Επίσης, επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 600€ (2x300€) σε δυο υπαλλήλους για μη χρήση μάσκας.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 600€ (2x300€) σε δυο υπαλλήλους που εργάζονταν σε καφέ-μπαρ για μη χρήση μάσκας.

• Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μία (1) σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε πρόστιμο 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του καταστήματος.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.100€ (7x300€) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από ισάριθμους εργαζόμενους.

• Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε πρόστιμο 5.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για μη ύπαρξη αντισηπτικών.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 3.900€ (13x300€) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και λιανικής για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο 300€ σε πελάτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 300€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Περιφέρεια Ηπείρου

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 2.000€ σε κέντρο διασκέδασης και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 300€ σε μπαρ για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

• Η Ε.Α.Δ. επέβαλε πρόστιμο 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για ανεμβολίαστο πελάτη.
  • Η Ε.Α.Δ. επέβαλε δυο (2) διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 2.300€ (1x300€ + 1x2.000€) σε δυο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο και μπαρ αντίστοιχα). Στην πρώτη περίπτωση, το πρόστιμο (300€) επιβλήθηκε γιατί κατά τον έλεγχο βρέθηκε ένας εργαζόμενος βρέθηκε να μην φορά μάσκα εν ώρα εργασίας. Στη δεύτερη περίπτωση, το πρόστιμο (2.000€) επιβλήθηκε για ύπαρξη όρθιων και μη εμβολιασμένων πελατών σε στεγασμένο χώρο (με μια πλευρά μόνο ανοικτή), όπου επιτρέπεται η ύπαρξη μόνον εμβολιασμένων πελατών.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ (2x2.000€) σε δυο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ – μπαρ) και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών στο καθένα για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για υπεράριθμους πελάτες σε τραπέζι.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.800€ (6x300€) σε δυο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 7.000€ (5.000€ + 2.000€) και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε δύο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

• Η Ε.Α.Δ. επέβαλε δύο (2) διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 7.000€ (2.000€ + 5.000€) σε δυο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ - μπαρ) και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 2.000€ σε ιδιοκτήτη καφέ – μπαρ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 5.000€ σε ιδιοκτήτη καφέ – μπαρ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200€ (4x300€) σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από ισάριθμους εργαζόμενους.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε συνολικά πρόστιμα 1.500€ (5x300€) σε πέντε (5) πελάτες καταστήματος τουριστικών ειδών για μη χρήση μάσκας.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 300€ σε επιχείρηση για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο.

• Η ΕΑΔ διενήργησε ελέγχους σε εξήντα πέντε (65) αντικείμενα, καταγράφηκαν τρεις (3) παραβάσεις και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους δυο χιλιάδων εξακοσίων ευρώ (2.600€). Επιπροσθέτως, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε χίλια εκατόν είκοσι τρία (1.123) φυσικά πρόσωπα, δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις και δεν επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τέσσερις (4) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Το Λιμενικό διενήργησε πενήντα χιλιάδες τριακόσιους ενενήντα εννέα (50.399) ελέγχους από τους οποίους προέκυψε πέντε (5) παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους επτακοσίων πενήντα (750€) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.