ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 για την Παρασκευή 22.10.2021

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Παρασκευή 22.10.2021 συνολικά 105.185 ελέγχους και κατέγραψαν 264 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 81.700€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας επτά (7) ημερών σε επτά ( 7 ) επιχειρήσεις.

H Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων: 95.719

2.Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

3.Παραβίαση καραντίνας.

4.Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την covid 19

Περιφέρεια Αττιής

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε ένα (1) διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ για μη χρήση μάσκας.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε ένα (1) διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000€ σε ιδιοκτήτη καταστήματος για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς ραντεβού.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε ένα (1) διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ σε ιδιοκτήτη K.Y.E. και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000€ σε ιδιοκτήτη K.Y.E και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Επιπλέον προχώρησε σε σύλληψη ενός (1) πελάτη και του επέβαλε πρόστιμο ύψους 300€ καθότι δεν έφερε πιστοποιητικό νόσησης – εμβολιασμού
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500€ (5x300) σε καταστήματα για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπονται εντός.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 5.400€ (18x300€) για μη χρήση μάσκας σε εσωτερικό χώρο.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πέντε (5) διοικητικά πρόστιμα ύψους 300€ για μη χρήση μάσκας σε εσωτερικό χώρο

• Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη υπεύθυνου καταστήματος, επιβολή προστίμου ύψους 10.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας για είσοδο πελάτη χωρίς πιστοποιητικό νόσησης/εμβολιασμού, επιπλέον επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ στον πελάτη.
  • Επίσης προχώρησε σε σύλληψη ενός (1) πελάτη ΚΥΕ και σε επιβολή προστίμου ύψους 300€ για χρήση ψευδούς πιστοποιητικού υγείας.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε σε πελάτες Κ.Υ.Ε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200€ (4x300€) για μη κατοχή πιστοποιητικού νόσησης/εμβολιασμού
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη υπεύθυνης καταστήματος, επιβολή προστίμου 2.000€ και αναστολή λειτουργίας για επτά (7) ημέρες, για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος χωρίς να κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης/εμβολιασμού .

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε δύο (2) διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ (2x2.000) και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων σε ιδιοκτήτες Κ.Υ.Ε για είσοδο ανεμβολίαστων πελατών
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε δύο (2) διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ (2x300€) σε πελάτες χωρίς πιστοποιητικό νόσησης/εμβολιασμού
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 1.800€ (6x300) για μη χρήση μάσκας σε εσωτερικό χώρο.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ (2x300€) σε εργαζομένους Κ.Υ.Ε για μη χρήση μάσκας
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000€ σε ιδιοκτήτη Κ.Υ.Ε για μη διενέργεια rapid test.

•  Το Λιμενικό δεν επέβαλε διοικητικά πρόστιμα.
  • Τα κλιμάκια της ΕΑΔ διενήργησαν ελέγχους σε (19) αντικείμενα, σε (127) φυσικά πρόσωπα και ελέγχθηκαν (113) πιστοποιητικά εμβολιασμού/νόσησης
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε   (6) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  • Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ (0) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.