Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 για την Πέμπτη 09.09.2021

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Πέμπτη 09.09.2021 συνολικά 143.958 ελέγχους και κατέγραψαν 339 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 124.000€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε   (10) επιχειρήσεις.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID 19 14  

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (97.593).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/Μη τήρηση αποστάσεων

2.Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/Ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

 

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Περιφέρεια Αττικής

 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 10.000€ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας. σε καταστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για όρθιους πελάτες (2η παράβαση) και προχώρησε σε σύλληψη του προσωρινά υπεύθυνου του καταστήματος.
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 2.000€ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε καταστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για όρθιους πελάτες και προχώρησε σε σύλληψη του ιδιοκτήτη του καταστήματος.
 • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ σε δύο (2) κουρεία για μη τήρηση βιβλίου ραντεβού.
 • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 300€ σε ένα (1) κουρείο για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
 • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.500€ σε δύο (2) καταστήματα παροχής γευμάτων για πέντε (5) υπάλληλους για μη χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου στην Περιφέρεια Αττικής.
 • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 300€ σε ένα (1) κατάστημα κινητής τηλεφωνίας για ένα (1) υπάλληλο για μη χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου.
 • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500€ σε πέντε (5) καταστήματα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

 

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 2.000€ σε καταστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργείας (7) ημερών διοτι εξυπηρετούσε όρθιο πελάτη στον οποίο επιβλήθηκε προστιμο 300€.

 

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από εργαζομένους
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000€ σε δύο (2) αλλοδαπούς για παράνομη είσοδο στη χώρα.          

 

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ-μπαρ) για υπεράριθμους πελάτες στο εσωτερικό χώρο του καταστήματος.
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνα) και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας διότι σε κλειστό χώρο του καταστήματος παρευρίσκονταν   τρία (3) άτομα άνευ σχετικού πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.400€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από εργαζομένους
 • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 600€ σε ένα (1) καταστήματα παροχής γευμάτων για δύο (2) υπάλληλους για μη χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου

 

 

Περιφέρεια Ηπείρου

 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 2.000€ και αναστολή λειτουργίας (15 μέρες) σε κατάστημα (αίθουσα ψυχαγωγίας-μαζικής εστίασης) στα Ιωάννινα. για μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων (όρθιοι πελάτες).

 

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 2000€ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθόσον κατελήφθη να έχει θέσει σε λειτουργία σύστημα αναπαραγωγής μουσικής.
 • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στην σύλληψη ιδιοκτήτριας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος , στο Μεσολόγγι για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, καθόσον κατελήφθη να μην έχει διεξάγει self test. Επιπλέον επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000€ στην επιχείρηση & 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας.

 

 

Περιφέρεια Θεσσαλίας

 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 300 ευρώ σε δύο (2) ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου

 

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 300€ σε ιδιοκτήτη εστιατορίου στη Χαλκίδα, για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός.

 

Περιφέρεια Πελοποννήσου

 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 2.000€ και 7μερη αναστολή λειτουργίας σε (κέντρο διασκέδασης) για υπεράριθμους και όρθιους πελάτες.

 

 

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200€ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους

 

Επικράτεια

 • Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.000€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση.
 • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. διενέργησε ογδόντα έξι (86) ελέγχους σε (2) Περιφέρειες της Ελληνικής επικράτειας
 • Τα κλιμάκια της ΕΑΔ διενήργησαν ελέγχους σε δεκαπέντε (15) αντικείμενα και σε   εννιακόσια σαράντα τρία (943) φυσικά πρόσωπα.
 • Τα κλιμάκια της ΕΑΔ στο πλαίσιο ελέγχου εφαρμογής των μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η) και λοιπές προνοιακές δομές πραγματοποίησαν ελέγχους συνολικά τρεις (3) Προνοιακές Δομές στη Θεσσαλονίκη, όπου σε σύνολο διακοσίων σαράντα (240) εργαζομένων οι διακόσιοι δεκαέξι (216) διέθεταν έγκυρο πιστοποιητικό, ήτοι ποσοστό 90,00%. Τα πιστοποιητικά των παρόντων ελέγχθηκαν με την εφαρμογή COVID FREE Gr, ενώ του συνόλου των εργαζομένων με επίδειξη εγγράφου στους ΕΕ από τον υπεύθυνο της κάθε δομής. Για δεκατρείς (13) εργαζόμενους δεν είχε γίνει δεκτή η παροχή εργασίας τους, ενώ έντεκα (11) ήταν σε άδεια.
 • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε   (4) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

 

 

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά εκατόν πενήντα πέντε (155) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η) και λοιπές Προνοιακές Δομές.