ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 για την Τετάρτη 08.09.2021

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Τετάρτη 08.09.2021 συνολικά 137.468 ελέγχους και κατέγραψαν  286 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους   94.350€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας (7) ημερών σε   (15) επιχειρήσεις.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID 19 46

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (92.968).

2.Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/Ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

• Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600€. Συγκεκριμένα, σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν δύο (2) πρόστιμα των 300€, για την παράβαση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας προστασίας από εργαζόμενο, στο Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ιωάννης Ρέντη.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 2.000€   και αναστολή λειτουργίας (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για διότι εξυπηρετούσε πελάτες χωρίς ηλεκτρονικό έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε δύο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900€ για μη χρήση μάσκας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ σε δύο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας (7) ημερών στο καθένα, για εξυπηρέτηση ανεμβολίαστων πελατών εντός των καταστημάτων
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 300€ σε κατάστημα   υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στη σύλληψη ενός αλλοδαπού για παραβίαση του κατ' οίκον περιορισμού (καραντίνα) και του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000€.
  • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για δύο (2) υπάλληλους που δεν χρησιμοποιούσαν μάσκα προστασίας.
  • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ σε ένα (1) κομμωτήριο για μη ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου πλεξιγκλάς

Περιφέρεια Ηπείρου

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ σε δύο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας (7) ημερών στο καθένα, για αναπαραγωγή μουσικής εκτός του καταστήματος.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 2.000€   και αναστολή λειτουργίας (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση ανεμβολίαστων πελατών εντός του καταστήματος

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 2.000€   και αναστολή λειτουργίας (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη διάθεση αντισηπτικών.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 5.000  και αναστολή λειτουργίας (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για όρθιους πελάτες.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600 σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη και εργαζόμενο.

• Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. . πραγματοποίησε πενήντα εννιά (59) ελέγχους σε αντικείμενα για την εφαρμογή των μέτρων κατά του COVID-19, που έλαβαν χώρα σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία.
  • Τα κλιμάκια της ΕΑΔ διενήργησαν ελέγχους σε δώδεκα (12) αντικείμενα και σε είκοσι οκτώ (28) φυσικά πρόσωπα.
  • Τα κλιμάκια της ΕΑΔ στο πλαίσιο ελέγχου εφαρμογής των μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η) και λοιπές προνοιακές δομές πραγματοποίησαν ελέγχους συνολικά σε δύο (2) Προνοιακές Δομές και μία (1) ΜΦΗ στην Πάτρα, καθώς και τρεις (3) ΜΦΗ στη Θεσσαλονίκη, όπου σε σύνολο εκατόν δέκα (110) εργαζομένων οι εκατόν εννέα (109) διέθεταν έγκυρο πιστοποιητικό (107 εμβολιασμένοι και 2 με πιστοποιητικό νόσησης), ήτοι ποσοστό 99,09%. Τα πιστοποιητικά των παρόντων ελέγχθηκαν με την εφαρμογή COVID FREE Gr, ενώ του συνόλου των εργαζομένων με επίδειξη εγγράφου στους ΕΕ από τον υπεύθυνο της κάθε δομής. Για έναν (1) εργαζόμενο δεν είχε γίνει δεκτή η παροχή εργασίας του.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε   (5) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά εκατόν σαράντα εννιά (149) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η) και λοιπές προνοιακές δομές.