ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 28.04.2021

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Τετάρτη 28.04.2021 συνολικά 131.507 ελέγχους και κατέγραψαν 907 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 291.800€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε μία (1) επιχείρηση.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID 19 28 04 2021

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (112.278).

 

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

 • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τέσσερεις (4) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες.
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε έναν (1) αλλοδαπό που εισήλθε παράνομα στη χώρα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000€ σε δύο (2) φυσικά πρόσωπα για παραβίαση του κατ’ οίκον περιορισμού (καραντίνα) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ σε μία (1) ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών γιατί κατελήφθη εντός της αίθουσας αυτού να βρίσκονται τρεις (3) ανήλικοι μαθητές, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού, στην Περιφέρεια Αττικής.
 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.000€ σε δύο (2) επιχειρήσεις για μη τήρηση του επιτρεπόμενου ωραρίου λειτουργίας, στην Περιφέρεια Αττικής.
 • Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 5.100€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.
 • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε δύο (2) πρόστιμα σε δύο (2) επιχειρήσεις που το ύψος τους θα διαμορφωθεί με σχετική απόφαση, γιατί δεν είχαν προβεί στην δήλωση αποθεμάτων στην πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ως όφειλαν στην Περιφέρεια Αττικής.
 • Κλιμάκιο της ΕΑΔ αποτελούμενο από Επιθεωρήτριες-Ελέγκτριες σε συνεργασία με στελέχη του 1ου Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Αττικής, διενήργησαν ελέγχους σε 300 βεβαιώσεις μετακίνησης οδηγών και επιβατών αξιοποιώντας την on-line πρόσβαση σε δημόσιες βάσεις δεδομένων στο σταθμό διοδίων της Λ. Αθηνών Κορίνθου Ελευσίνας κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

 

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά τετρακόσιες δέκα επτά (417) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Κατά την περίοδο των εορτών, ο σχεδιασμός των ελέγχων επικεντρώνεται:

 • Στην επιτήρηση της ορθής εφαρμογής των κανόνων λειτουργίας της διαδικασίας εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή εντός καταστήματος (click inside) καθώς και την προαγορά αγαθών με παραλαβή εκτός καταστήματος (click away), με στόχο την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού και την αποφυγή του συνωστισμού που ενδεχομένως παρουσιαστεί ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.
 • Στη διενέργεια εντατικών επιτόπιων ελέγχων στα διόδια της Αττικής για τη διασταύρωση της γνησιότητας των βεβαιώσεων μετακίνησης με αξιοποίηση του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και των λοιπών δημόσιων βάσεων δεδομένων, με την αξιοποίηση φορητών σαρωτών εγγράφων για τη βελτίωση της δυνατότητας διασταύρωσης των στοιχείων που αναγράφονται στην επιδεικνυόμενες βεβαιώσεις μετακίνησης.