ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19, 12.10.2021

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Τρίτη 12.10.2021 συνολικά 100.281 ελέγχους και κατέγραψαν 323 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους   136.600€ και κύρωση αναστολής σε (9) επιχειρήσεις.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID 19 2021 6

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (84.837).

1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

2.Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος

3.Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την covid 19

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για απασχόληση ανεμβολίαστου εργαζόμενου χωρίς rapid test
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε (2) επιχειρήσεις για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
  • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε ένα (1) κομμωτήριο για μη χρήση μάσκας προστασίας από δύο (2) υπαλλήλους.
  • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500€ σε πέντε (5) καταστήματα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο ύψους 300€ έκαστος.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε(15) ημερών για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο ύψους 300€ έκαστος.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 300€ σε επιχείρηση για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

• Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε σύλληψη επιβάτη και του επέβαλε πρόστιμο 5.000€ γιατί κατά την άφιξη του αρνήθηκε να υποβληθεί σε ιατρικό διαγνωστικό έλεγχο για την covid 19
  • Η Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επέβαλε πρόστιμο ύψους 300€ σε μία (1) εταιρεία ταχυμεταφορών για μη χρήση μάσκας προστασίας από εργαζόμενο.

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ σε (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας στο καθένα για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο ύψους 300€ έκαστος.

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για ανεμβολίαστο ιδιοκτήτη χωρίς διαγνωστικό τεστ

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας έκαστο για ανεμβολίαστους εργαζόμενους χωρίς διαγνωστικό τεστ

• Η ΔΙ.Μ.Ε.Α πραγματοποίησε εβδομήντα επτά (77) ελέγχους σε αντικείμενα για την εφαρμογή των μέτρων κατά του COVID-19, που έλαβαν χώρα σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε   (5) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  • Βεβαιώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ (1) παράβασή για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά εκατόν είκοσι εννιά (129) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η) και λοιπές προνοιακές δομές, επιπλέον διενεργούνται έλεγχοι σχετικά με την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.