Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 την Τρίτη 19.01.2021

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε., Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Τρίτη 19.01.2021 συνολικά 74.026 ελέγχους και κατέγραψαν 1.295 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 397.000€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε μία (1) επιχείρηση.

 

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID 19 19.01.2021 1

 

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (64.293).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

 • Μη χρήση μάσκας
 • Μη νόμιμη μετακίνηση
 • Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

 

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

 

 • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μία (1) σύλληψη για παράβαση σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 • Βεβαιώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ μία (1) παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
 • Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 300€ σε ημεδαπό ιδιοκτήτη καταστήματος εμπορίας χαλιών, για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού πελατών που επιτρέπεται να βρίσκεται εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
 • Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 3000€ σε ιδιοκτήτη Κ.Υ.Ε. διότι κατελήφθη να λειτουργεί το κατάστημα και να εξυπηρετεί τρείς (3) πελάτες οι οποίοι παρέμεναν εντός του καταστήματος, κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων κι επιπλέον, ανεστάλη η λειτουργία του εν λόγω καταστήματος για δεκαπέντε (15) ημέρες, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
 • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη Κ.Υ.Ε (καφενείο), σε επιβολή προστίμου 3.000€ σε αυτόν για παράβαση της αναστολής λειτουργίας και σε επιβολή προστίμου 300€ σε καθέναν από τους παρευρισκόμενους πελάτες για παράβαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
 • Επιβλήθηκαν από το Λιμενικό πρόστιμα συνολικού ύψους 7.700€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.
 • Επιβλήθηκε από τη ΔΙ.Μ.Ε.Α πρόστιμο ύψους 300€ σε ένα (1) φυσικό πρόσωπο για μη χρήση μάσκας, στην Περιφέρεια Αττικής.
 • Επιβλήθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία Αθηνών πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση.
 • Επιβλήθηκε από την Ε.Α.Δ. πρόστιμο ύψους 300€ σε ένα (1) κατάστημα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά χίλιες τετρακόσιες πενήντα (1.450) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

 

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Στο σχεδιασμό των ελέγχων προτεραιοποιείται η επιτήρηση της ορθής εφαρμογής των κανόνων για την επανέναρξη της λειτουργίας του λιανεμπορίου. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.3