Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 29.12.2020

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Τρίτη 29.12.2020 συνολικά 74.987 ελέγχους και κατέγραψαν 1.621 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 499.400€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε τρεις (3) επιχειρήσεις.

 

WhatsApp Image 2020 12 30 at 1.10.25 PM

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (64.606).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

  • Μη χρήση μάσκας
  • Μη νόμιμη μετακίνηση
  • Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

 

  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε επτά (7) συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τρεις (3) συλλήψεις και επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000€ σε έναν (1) προσωρινά υπεύθυνο οίκου ανοχής για παράβαση που αφορούσε τη μη τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού. Συνελήφθησαν, επίσης, ο προσωρινά υπεύθυνος και δύο (2) τσιλιαδόροι σε ψυχαγωγικό σύλλογο διενέργειας χαρτοπαιξίας, για παραβίαση των μέτρων για τη πρόληψη ασθενειών και της νομοθεσίας περί παιγνίων και δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Στους τρεις συλληφθέντες και στον νόμιμο εκπρόσωπο βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 14.000€, για παράνομη λειτουργία του ψυχαγωγικού συλλόγου κατά παράβαση των νόμων για την προστασία της δημόσιας υγείας και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών. Εντός του χώρου βρέθηκαν είκοσι έξι (26) άτομα, για τους οποίους δεν διαπιστώθηκε συμμετοχή σε παίγνια και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 7.800€ και συγκεκριμένα από 300€ πρόστιμο στον καθένα για άσκοπη μετακίνηση. Όλες οι περιπτώσεις αφορούσαν στην Περιφέρεια Αττικής.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη προσωρινά υπεύθυνης καφέ – παντοπωλείου και της επιβλήθηκε 3.000€ πρόστιμο για παροχή υπηρεσιών σε πελάτες, ενώ επιβλήθηκαν, επίσης, πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200€ στους πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
  • Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 3.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε καφέ-μπαρ για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη καφέ- παντοπωλείου ενώ επιβλήθηκε και πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολής λειτουργίας στην επιχείρηση για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών. Επίσης, προχώρησε στην σύλληψη και στην επιβολή προστίμου 3.000€ στην υπεύθυνη καφετέριας. Όλες οι περιπτώσεις αφορούσαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά δύο χιλιάδες διακόσιες ενενήντα δύο (2.292) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

 

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι αρμόδιοι φορείς εντατικοποιούν τους ελέγχους τους, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά τους στις περιοχές που καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και σε εστίες υψηλής διακινδύνευσης βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Στο σχεδιασμό των ελέγχων προτεραιοποιείται, η επιτήρηση της ορθής εφαρμογής των κανόνων λειτουργίας του “click away”, καθώς και ο έλεγχος των μετακινήσεων των πολιτών στο πλαίσιο όσων ισχύουν κατά τη διάρκεια των εορτών.