ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 για το διάστημα 01-03.04.2022

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν από 01-03.04.2022 συνολικά 259.048 ελέγχους και κατέγραψαν 299 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 121.700€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας (15) ημερών σε   (3) επιχειρήσεις.

H Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων 239.646

2.Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος

4.Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου για την covid 19

• Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200€ σε τέσσερα (4) καταστήματα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 15.000€ σε (3) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας έκαστο για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο 300€.

• Το Λιμενικό πραγματοποίησε (15.597) ελέγχους σε αντικείμενα και φυσικά πρόσωπα για την εφαρμογή των μέτρων κατά του COVID-19.
  • Η (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) πραγματοποίησε εκατόν δέκα τρεις (113) ελέγχους σε επιχειρήσεις – καταστήματα για την εφαρμογή των μέτρων κατά του COVID-19 και σε εβδομήντα τέσσερα (74) φυσικά πρόσωπα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, όλοι οι έλεγχοι έλαβαν χώρα σε Αττική, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.
  • Τα κλιμάκια της ΕΑΔ διενήργησαν ελέγχους σε εκατό είκοσι τρία (123) αντικείμενα.
  • Τα κλιμάκια της ΕΑΔ έλεγξαν τετρακόσια έξι (406) φυσικά πρόσωπα για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων. Επιπλέον έλεγξαν αμιγείς και μικτούς χώρους, καταστημάτων αποκλειστικά για εμβολιασμένους, νοσήσαντες ή με διαγνωστικό τεστ τα σχετικά πιστοποιητικά δύο χιλιάδων οκτακοσίων εξήντα εννέα (2.869) φυσικών προσώπων με την εφαρμογή Covid Free.GR.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε   (2) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Επιχειρησιακός προγραμματισμός

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.