ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 19-21.11.2021

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν από 19-21.11.2021 συνολικά 252.175 ελέγχους και κατέγραψαν 991 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 302.300€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε   (27) επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων 230.943

2.Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος

3.Παραβίαση καραντίνας.

4.Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την covid 19

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 5.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας έκαστο, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο 300€ έκαστος
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας για υπέρβαση του ορίου επιτρεπόμενων πελατών εντός του καταστήματος.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900€ σε (3) καταστήματα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος
  • Η Ε.Α.Δ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 900€ σε τρία (3) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λόγω μη ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο των κανόνων λειτουργίας των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
  • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.400€ σε οκτώ (8) καταστήματα για μη ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος
  • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.800€ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας προστασίας από υπαλλήλους
  • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για υπέρβαση του ορίου των πελατών

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000€ σε (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας έκαστο, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο 300€ έκαστος
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 300€ σε επιχείρηση για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

• Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη του προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 20.000€ σε (4) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας έκαστο, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο 300€ έκαστος
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη του προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 10.000€ (η επιχείρηση ήταν υπότροπη) και τριάντα (30) ημέρες αναστολή λειτουργίας για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 3.300€ σε έντεκα (11) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.
  • Η Ε.Α.Δ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος διότι εξυπηρετούσε σε εσωτερικό χώρο πελάτη που δεν διέθετε έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτη πρόστιμο 300€ έκαστος

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα ύψους 30.000€ σε έξι συνολικά άτομα για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό τους στη χώρα.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελάτη που δεν διέθετε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στον ανωτέρω πελάτη πρόστιμο ύψους 300€.

Περιφέρεια Ηπείρου

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200€ σε καταστήματα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος
  • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε δύο (2) καταστήματα για μη ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000€ σε (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας έκαστο, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών.
  • ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1.800€ σε έξι (6) επιχειρήσεις για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 300€ σε επιβάτη οχήματος δημόσιας χρήσης για στέρηση των απαραίτητων πιστοποιητικών.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Επιπλέον, επιβλήθηκε στον εν λόγω πελάτη πρόστιμο ύψους 300€.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 300€ σε επιβάτη οχήματος για στέρηση των απαραίτητων πιστοποιητικών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε δυο (2) επιβάτες οχήματος δημόσιας χρήσης για στέρηση των απαραίτητων πιστοποιητικών.
  • Η Ε.Α.Δ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 300€ σε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος, λόγω μη χρήσης μάσκας από εξωτερικό συνεργάτη (dj) της εν λόγω επιχείρησης, όπου προσέφερε υπηρεσίες μουσικής κάλυψης. Επιπροσθέτως, επιβλήθηκε πρόστιμο 300€ στο εν λόγω φυσικό πρόσωπο.

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 15.000€ σε (3) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας έκαστο, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο 300€ έκαστος.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας για εξυπηρέτηση ενός (1) πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Επιπλέον, επιβλήθηκε στον εν λόγω πελάτη πρόστιμο ύψους 300€.

• Η (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) πραγματοποίησε εκατόν πενήντα δύο (152) ελέγχους σε αντικείμενα και σε διακόσα σαράντα οκτώ (248) φυσικά πρόσωπα που βρίσκονταν εντός καταστημάτων για την εφαρμογή των μέτρων κατά του COVID-19, που έλαβαν χώρα σε Αττική, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.
  • Τα κλιμάκια της ΕΑΔ διενήργησαν ελέγχους σε εκατόν σαράντα πέντε (145) αντικείμενα.
  • Τα κλιμάκια της ΕΑΔ έλεγξαν οκτακόσια έξι (806) φυσικά πρόσωπα για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων. Επιπλέον σε αμιγείς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ελέγχθηκαν και τα σχετικά πιστοποιητικά δύο χιλιάδων εξακοσίων δεκαεπτά (2.617) φυσικών προσώπων με την εφαρμογή Covid FGR.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε   (11) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  • Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ (8) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά τετρακόσιες πενήντα εννιά (459) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.