ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 για το διάστημα 23-25.07.2021

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν από 23-25.07.2021 συνολικά 541.018 ελέγχους και κατέγραψαν 604 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 358.650€, κύρωση αναστολής λειτουργίας σε   πενήντα πέντε (55) επιχειρήσεις.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID 19 24

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (329.662).

2.Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/Ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

• Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε μια (1) σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε πρόστιμο 10.000€ και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 600€ (2x300€) σε υπαλλήλους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε μια (1) σύλληψη ιδιοκτήτη μπαρ, επέβαλε πρόστιμο 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 600€ σε δυο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.
  • Η Ε.Α.Δ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ (2x300€) σε δυο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους στον Δήμο Χαλανδρίου.
  • Η Ε.Α.Δ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραμονή πελατών μη καθήμενων και μη τήρηση της απόστασης των σκαμπό στον εξωτερικό χώρο, στον Δήμο Αθηναίων (7η Δημοτική Κοινότητα).
  • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 1500€ σε ένα (1) θερινό σινεμά για την μη τήρηση μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων ατόμων.
  • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 600 € σε ένα θερινό σινεμά για την μη χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου σε δύο (2)άτομα.
  • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε μία (1) καφετέρια και αναστολή λειτουργίας για επτά (7) ημέρες, για την μη τήρηση απαγόρευσης για όρθιους πελάτες.

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000€ σε πέντε (5) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών στο καθένα για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000€ σε δύο (2) άτομα , για μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο του στη χώρα.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900€ σε τρία (3) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων και υπεράριθμων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τοποθέτηση αντισηπτικών στα τραπέζια.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 3.300€ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από έντεκα (11) εργαζόμενους.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 3.600€ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από δώδεκα (12) εργαζόμενους.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500€ σε πέντε (5) καταστήματα για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 300€ σε ξενοδοχειακή μονάδα για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο.
  • Η Ε.Α.Δ. επέβαλε τέσσερα (4) διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 3.200€ και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε μια (1) κινητή μονάδα παροχής εστίασης και ποτών, η οποία εκμεταλλεύεται χώρο σε παραλία, επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000€ για μη τοποθέτηση απολυμαντικών στα τραπέζια και μη απολύμανση των καταλόγων και σε τρία (3) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα 1.200€ (1x300€ και 1x300€ και 1x600€) για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, στον Δήμο Σιθωνίας.

Περιφέρεια Ηπείρου

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200€ σε τέσσερα (4) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500€ (5x300€) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από ισάριθμους εργαζόμενους.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200€ (4x300€) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 46.000€ σε δέκα εννέα (19) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών στο καθένα για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
  • Η Ε.Α.Δ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση της φιλοξενίας καθήμενων πελατών, στον δήμο Θήρας.
  • Η Ε.Α.Δ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 2.400€ σε δύο (2) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, στον δήμο Θήρας.

• Η Ε.Α.Δ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 300€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο, στον δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 5.000€ σε άτομο, για παραβίαση καραντίνας.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 25.000€ σε οκτώ (8) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών στο καθένα για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200€ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από ισάριθμους εργαζόμενους.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε μια (1) σύλληψη σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε πρόστιμο 5.000€ και αναστολή λειτουργίας τριάντα (30) ημερών (δεύτερη παράβαση, η πρώτη είχε βεβαιωθεί 07/07/2021) για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε μια (1) σύλληψη σε κέντρο δεξιώσεων, επέβαλε πρόστιμο 5.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για υπεράριθμους πελάτες.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε δύο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 10.000€ (δεύτερη παράβαση) και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 5.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 8.700€ (29x300€) σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από ισάριθμους εργαζόμενους.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε δυο (2) καφέ - μπαρ για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε δυο (2) καφέ - μπαρ για μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.

• Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 12.050€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και λοιπές παραβάσεις.
  • Τα κλιμάκια της ΕΑΔ διενήργησαν ελέγχους σε εκατόν τριάντα πέντε (135)  αντικείμενα και σε δύο χιλιάδες οκτακόσια είκοσι ένα (2.821) φυσικά πρόσωπα.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε δέκα πέντε (15) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  • Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ οκτώ (8) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά τριακόσια ενενήντα μια(391) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.