Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 για το Σάββατο 03.04.2021

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν το Σάββατο, 03.04.2021 συνολικά 78.743 ελέγχους και κατέγραψαν 1.285 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 433.900€.


Α. Κυριότερες παραβάσεις
:
Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (67.372).

 • Μη χρήση μάσκας, μη νόμιμη μετακίνηση και μη κατοχή βεβαίωσης κυκλοφορίας
 • Διοργάνωση και συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις σε οικίες
 • Παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων και εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών
 • Μη τήρηση αναστολής λειτουργίας καταστήματος

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

 • 1) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε δεκαοχτώ (18) συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, μη τήρηση του μέτρου της αναστολής λειτουργίας, καθώς και για διοργάνωση και συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
 • 2) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε οχτώ (8) συλλήψεις ιδιοκτητών/υπευθύνων καταστημάτων για παραμονή πελατών στους εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων και τους επέβαλε συνολικά πρόστιμο 21.000€  (από 3.000€ αντίστοιχα, πλην ενός υπευθύνου), καθώς και από 300€ σε δεκαεπτά (17) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής
 • 3) Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε σε δυο κομμωτήρια πρόστιμο των 1.000€ έκαστο για μη ενημερωμένο κατάλογο ραντεβού. Επίσης επιβλήθηκε σε τέσσερις (4) υπευθύνους κομμωτηρίων πρόστιμο των 300€ έκαστο για μη ανάρτηση μεγίστου αριθμού ατόμων εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Αττικής.
 • 4) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μία (1) σύλληψη ενός υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και επέβαλε συνολικά 8.000€ πρόστιμο (5.000€ στην επιχείρηση και 3.000€ στον υπεύθυνο του καταστήματος, στην Περιφέρεια Αττικής.
 • 5) Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 5.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 3.000 ευρώ στον προσωρινά υπεύθυνο, στην Περιφέρεια Αττικής.
 • 6) Η ΕΛ.ΑΣ βεβαίωσε μία παράβαση σε αρτοποιείο για μη αναγραφή μεγίστου αριθμού ατόμων στο κατάστημα, στην Περιφέρεια Αττικής.
 • 7) Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 3.000€ και 15νθημερη αναστολή λειτουργίας σε ψητοπωλείο, για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος, καθώς επίσης και συνολικά πρόστιμα 1.500€ στους πελάτες του (5x300€), στην Περιφέρεια Ηπείρου.
 • 8) Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 10.000€ και αναστολή λειτουργίας 30 ημερών σε ψησταριά, για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος και από 600€ πρόστιμο ευρώ σε επτά (7) πελάτες για μη χρήση μάσκας και παραβίαση περιορισμού μετακίνησης, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
 • 9) Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 3.000€ και 15νθημερη αναστολή λειτουργίας σε καφετέρια για μη τήρηση ορίου πελατών εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
 • 10) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στη σύλληψη ημεδαπού για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών (κορωνοϊός), στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
 • 11) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στη σύλληψη ημεδαπής για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών (κορωνοϊός), με επιβολή προστίμου 300€ για μη χρήση μάσκας, στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
 • 12) Η ΕΛ.ΑΣ προέβη σε σύλληψη τριών (3) ατόμων για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών (κορωνοϊός), με επιβολή προστίμου 300€ έκαστος για μη χρήση μάσκας, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
 • 13) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μία (1) σύλληψη ιδιοκτήτη οικίας και του επέβαλε πρόστιμο 3.000€ για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης, και 300€  σε παρευρισκόμενο για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
 • 14) Η ΕΛ.ΑΣ προέβη σε σύλληψη και επιβολή προστίμου 3.000€ σε ιδιοκτήτη καταστήματος καφέ-μπαρ για παραμονή πελατών στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος, στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
 • 15) Η ΕΛ.ΑΣ προέβη σε μια σύλληψη για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών (κορωνοϊός), με επιβολή προστίμου 3.000€, στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
 • 16) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και επιβολή προστίμου 3.000€, καθώς και 15θνημερη αναστολή λειτουργίας σε ιδιοκτήτη καφενείου, γιατί εξυπηρετούσε τέσσερις (4) καθήμενους πελάτες στους οποίους βεβαιώθηκαν από 300€ πρόστιμο για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην περιφέρεια Κρήτης.
 • 17) Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.400€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια
 • 18) Η ΕΑΔ επέβαλε συνολικά πέντε (5) διοικητικά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, ένα (1) διοικητικό πρόστιμο των 300€ σε υπάλληλο καταστήματος διανομής για μη χρήση μάσκας, στον Δήμο Δάφνης Υμηττού, δύο (2) διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ (2x300€) για μη κατοχή βεβαίωση κίνησης για μετάβαση από και προς την εργασία (εργαζόμενος σε μίνι μάρκετ), και για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη καταστήματος πώλησης ποτών, στον Δήμο Αθηναίων. Επίσης, κλιμάκιό της ΕΑΔ, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε σε λαϊκή αγορά στον Δήμο Πατρέων, επέβαλε δύο (2) διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 3.000€ (2x500€) και αναστολή λειτουργίας 30 ημερολογιακών ημερών (2x15 ημέρες) σε δύο (2) εμπόρους λαϊκής αγοράς για μη τήρηση της απόστασης των πέντε μέτρων (5μ.) μεταξύ των πάγκων τους.

Γ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Το πρόγραμμα των ελέγχων έχει ήδη αναθεωρηθεί βάσει των νέων μέτρων που ισχύουν για κάθε περιοχή ανάλογα με το επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσής της, δίνοντας έμφαση στις περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Αττικής, για τις δραστηριότητες, τους φορείς και τις οντότητες που εμπίπτουν στο περιβάλλον του ελέγχου.