Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 για το Σάββατο 01.01.2022

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν το Σάββατο 01.01.2022 συνολικά 70.148 ελέγχους και κατέγραψαν 402 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 168.300€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε συνολικά επτά (7) επιχειρήσεις.

H Eλληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων 67.549

 

 

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/ Μη τήρηση αποστάσεων

2.Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος

3.Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου για την covid 19

4. Παραβίαση καραντίνας

5. Υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων και χρήση μουσικής

 

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Επιπλέον, επιβλήθηκε στον εν λόγω πελάτη πρόστιμο ύψους 300€.
 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε πελάτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για είσοδο στο κατάστημα χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά, κατόπιν καταγγελίας του ιδιοκτήτη της επιχείρησης.
 • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τρεις (3) συλλήψεις δύο ιδιοκτητών και ενός προσωρινά υπεύθυνου τριών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 15.000€ (3x5.000€) και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε έκαστη επιχείρηση, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών και υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας, για χρήση μουσικής και εξυπηρέτηση όρθιων πελατών. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους πελάτες μίας εκ των εν λόγω επιχειρήσεων πρόστιμο συνολικού ύψους 1.200€ (4x300€) για μη τήρηση των αποστάσεων μεταξύ τους.
 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε επιχείρηση για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
 • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ. σε συνδυασμό με άρθρα 47 & 183 Π.Κ., διότι ως πελάτης προέβη σε λήψη βίντεο-ηχητικού υλικού από το εσωτερικό της καφετέριας μπαρ, το οποίο ανήρτησε δημόσια στο διαδίκτυο.
 • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ., διότι κατά τον σχηματισμό δικογραφίας για έτερο αδίκημα του ποινικού κώδικα διαπιστώθηκε να παραβιάζει τα τιθέμενα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.

               

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για χρήση μουσικής.

 

Περιφέρεια Θεσσαλίας

 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 25.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες επέκταση της αναστολής λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση αναστολής λειτουργίας.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ σε ημεδαπό για παραβίαση καραντίνας.

 

 

Επικράτεια

 

 • Το Λιμενικό διενήργησε 2.599 ελέγχους από τους οποίους δεν προέκυψε καμία παράβαση.
 • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε έξι (6) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ.

 

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.