Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 για το Σάββατο 25.12.2021

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν το Σάββατο 25.12.2021 συνολικά 57.077 ελέγχους και κατέγραψαν 422 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 189.700€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε συνολικά τέσσερις (4) επιχειρήσεις.  

 

H Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων 55.005

 

 

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/ Μη τήρηση αποστάσεων

2.Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος

3.Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου για την covid 19

4. Παραβίαση αναστολής λειτουργίας

 

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Περιφέρεια Αττικής

  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη του προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος (εστίασης και ψυχαγωγίας), επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για είσοδο πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Επιπλέον, προχώρησε σε δυο (2) συλλήψεις πελατών και τους επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000€ (2x3.000€) γιατί έφεραν πλαστά πιστοποιητικά.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε (2) συνολικά συλλήψεις των προσωρινά υπεύθυνων καταστημάτων, επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 60.000€ (2x30.000€) και δεκαπέντε (15) ημέρες επιπρόσθετης αναστολής λειτουργίας, για παραβίαση αναστολής λειτουργίας.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη του ιδιοκτήτη καταστήματος, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για είσοδο πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Επιπλέον, επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900€ (3x300€) στους εν λόγω πελάτες.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ (2x300€) σε δυο (2) καταστήματα για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

 

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 300€ σε ένα (1) κατάστημα για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

 

Επικράτεια

 

  • Το Λιμενικό διενήργησε 2.072 ελέγχους από τους οποίους δεν προέκυψε καμία παράβαση.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε έξι (6) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.