ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID-19 για το Σάββατο 26.03.2022

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, Ε.Α.Δ., ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν το Σάββατο 26.03.2022 συνολικά 68.951 ελέγχους και κατέγραψαν 119 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 22.600€ και μια (1) κύρωση αναστολής λειτουργίας τριάντα (30) ημερών σε επιχείρηση.

H Eλληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων 63.612

1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/ Μη τήρηση αποστάσεων

2. Παραβίαση καραντίνας

3. Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος και των κανόνων λειτουργίας

4. Εξυπηρέτηση πελατών σε χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς την κατοχή του απαραίτητου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης

• Η Ε.Α.Δ. επέβαλε ένα (1) διοικητικό πρόστιμο συνολικής αξίας 300€ (1x300€) σε ένα (1) Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο των κανόνων λειτουργίας της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000€ και τριάντα (30) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για είσοδο πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στον εν λόγω πελάτη διοικητικό πρόστιμο 300€.

• Το Λιμενικό διενήργησε 5.154 ελέγχους από τους οποίους δεν προέκυψε καμία παράβαση.
  • Τα κλιμάκια της Ε.Α.Δ. διενήργησαν ελέγχους σε τριάντα ένα (31) αντικείμενα, καταγράφηκε μια (1) παράβαση και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 300€.
  • Τα κλιμάκια της Ε.Α.Δ. έλεγξαν εκατόν πενήντα τέσσερα (154) φυσικά πρόσωπα για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων. Επιπλέον, σε αμιγείς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, ελέγχθηκαν και τα σχετικά πιστοποιητικά πεντακοσίων τριάντα ενός (531) φυσικών προσώπων μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR και δεν επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο (σύνολο φυσικών προσώπων 685).
  • Η ΕΛ.ΑΣ. δεν προχώρησε σε συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  • Δεν βεβαιώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/ νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.