Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ του Ο.Ο.Σ.Α για την καταπολέμηση της Διαφθοράς και την Ακεραιότητα για το 2021, η ΕΑΔ διοργάνωσε θεματική διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο: «Κίνδυνοι Ακεραιότητας και Διαφθοράς Κατά τη Διάρκεια και μετά στην Πανδημία covid 19: Προκλήσεις, Προοπτικές και Εμπειρίες από την Πράξη »

Περισσότεροι από 225 επαγγελματίες από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συζήτηση πολιτικών, στελεχών της ΕΑΔ και άλλων φορέων να μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τον τρόπο που η πανδημία επηρέασε τον εργασιακές πρακτικές και μεθοδολογίες.

Στο πρώτο μέρος της συζήτησης έγιναν αναφορές στις προτεραιότητες και τις προκλήσεις στη διενέργεια των επιθεωρήσεων και ελέγχων, τις τάσεις στο ηλεκτρονικό έγκλημα και στους ελέγχους για την προστασία των εργαζομένων. Έγινε ειδική αναφορά στους ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (ΜΦΗ).

Στο δεύτερο μέρος η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόληψη και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τους κινδύνους διαφθοράς στην εποχή της πανδημίας αλλά και στη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας στη μετά COVID-19 εποχή.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης έκανε την εισαγωγική παρέμβαση στη διαδικτυακή αυτή συζήτηση, δίνοντας έμφαση στη συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα στον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού με την υιοθέτηση της τηλεργασίας, των αδειών ειδικού σκοπού και την λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για τη μείωση της φυσικής παρουσίας στους χώρους εργασίας χωρίς όμως να διαταραχθεί η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για την κοινωνία. Μίλησε για τη σημασία της έννοιας της ακεραιότητας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «χρειαζόμαστε εκτός από τις ασφαλιστικές δικλίδες μια κουλτούρα ακεραιτότητας, κάτι το οποίο απαιτούν με πολύ έντονο και εμφατικό τρόπο οι πολίτες ειδικά τη χρονική στιγμή των κρίσεων.» Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη συνεργασία του ΥΠΕΣ με την ΕΑΔ για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, με πιο άμεσο παραδοτέο το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου και τους συμβούλους ακεραιότητας επισημαίνοντας ότι: «είναι ένα νομοσχέδιο που από μόνο του διαμορφώνει τους όρους για τη βελτίωση της άσκησης του εσωτερικού ελέγχου στη δημόσια διοίκηση».

Τη συζήτηση προλόγισε ο Διοικητής της ΕΑΔ, κ. Άγγελος Μπίνης, επισημαίνοντας ότι οι δημόσιοι ελεγκτικοί φορείς «επέδειξαν προσαρμοστικότητα, ευελιξία και είδαν την υγειονομική κρίση ως πρόκληση και συνάμα ως ευκαιρία για να βελτιώσουν τις ελεγκτικές τους λειτουργίες»

Ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, κ. Βασίλειος Παπακώστας παρουσίασε τις αυξητικές τάσεις που έλαβε το κυβερνοέγκλημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Η κα. Αναστασία Γκουτζέλη, Προϊσταμένη Τμήματος, Ειδική Επιθεωρήτρια Εργασιακών Σχέσεων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αναφέρθηκε στον αντίκτυπο της πανδημίας στις εργασιακές σχέσεις και τον ρόλο του Σ.ΕΠ.Ε παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία από τους ελέγχους του 2020, με τις κατηγορίες παραβάσεων και τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων Ο.Τ.Α του Δήμου Αθηναίων (ΔΑΕΜ Α.Ε), κ. Δημήτρης Σταμάτης παρουσίασε συγκεκριμένες δράσεις του Δήμου Αθηναίων για την ενίσχυση της διαφάνειας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες του Δήμου εν μέσω πανδημίας.

Τα στελέχη της ΕΑΔ, κα. Μαργαρίτα Θωμαΐδου, Επιθεωρήτρια - Ελέγκτρια Προϊσταμένη Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης της Μονάδας Επιθεωρήσεων και Ελέγχων, ο κ. Παναγιώτης Σταμπουλής, Επιθεωρητής – Ελεγκτής, Προϊστάμενος Υποτομέα Πρόνοιας της Μονάδας Επιθεωρήσεων και Ελέγχων και η κα. Αναστασία Σωτηροπούλου, Ειδική Νομική Σύμβουλος του Διοικητή της ΕΑΔ, αναφέρθηκαν στο πως επηρέασε η πανδημία το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο της Αρχής, καθώς και τις δράσεις της ΕΑΔ για την πρόληψη της διαφθοράς, τη διασφάλιση του κράτους δικαίου και της δημόσιας ακεραιότητας, όχι μόνο κατά το στάδιο της άμεσης αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και κατά το στάδιο ανάκαμψης και επιστροφής στην κανονικότητα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση στον παρακάτω σύνδεσμο