Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με θέμα «Εφαρμογή των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 στον Αθλητισμό και μελλοντικές προκλήσεις» περισσότερα από 200 μέλη Αθλητικών Ομοσπονδιών, αθλητικών κέντρων, γυμναστηρίων και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες συνθήκες και προκλήσεις σχετικά με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με σκοπό την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος απαρίθμησε όλα εκείνα τα μέτρα που από την πρώτη στιγμή και επί ενάμιση χρόνο με συνέπεια και πειθαρχία ελήφθησαν για την προστασία της αθλητικής οικογένειας και τη συντεταγμένη και σταδιακή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα, τονίζοντας ότι «Προκειμένου να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα στην κανονικότητα, είναι σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι.

Ο εμβολιασμός είναι το μεγαλύτερό μας όπλο, ώστε να απαλλαγούμε οριστικά από τον επικίνδυνο αυτό εχθρό. Οι αθλητές μας, η στάση των οποίων αποτελεί πρότυπο για την κοινωνία, πρέπει να βγουν μπροστά, να δώσουν το παράδειγμα και να αναδείξουν την αξία του εμβολιασμού.

Τώρα πρέπει να σταθούμε ενωμένοι, να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες των ειδικών, ώστε να επανέλθουμε οριστικά στην κανονικότητα και μαζί να σχεδιάσουμε ένα λαμπρό μέλλον για τον αθλητισμό στη χώρα μας».

Ο Διοικητής της ΕΑΔ κ. Άγγελος Μπίνης αναφέρθηκε στη συμβολή της ΕΑΔ στην αποφυγή διασποράς της πανδημίας με την υλοποίηση του προγράμματος οριζοντίων ελέγχων αλλά και στην εξαιρετική συνεργασία που έχει η Αρχή με την ΕΛΑΣ. Σημείωσε ότι «ρίχνουμε το βάρος μας στην πρόληψη και την ευαισθητοποίηση όλων όσοι ασχολούνται με την πανδημία και την προστασία της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός των ελέγχων που υλοποιούμε σε αθλητικά και προπονητικά κέντρα και γήπεδα για να υποστηρίξουμε την υπερπροσπάθεια που κάνουν οι επαγγελματίες του συστήματος δημόσιας υγείας, προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Συνεχίζουμε όλοι μαζί, παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και τηρούμε τα μέτρα προστασίας, ώστε να βοηθήσουμε τον χώρο του αθλητισμού να κερδίσει πίσω την κανονικότατα που αξίζει σε όλους» .

O Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και Συντονιστής της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. κ. Γιώργος Μαυρωτάς, παρουσίασε το έργο της YEE της Γ.Γ.Α, ως υπεύθυνη για τη σύνταξη των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τον ΕΟΔΥ. Περιέγραψε τα βήματα που ακολουθήθηκαν για τη σταδιακή επανεκκίνηση του Αθλητισμού και τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και τα δυνατά και αδύνατα σημεία που διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή τους. Παράλληλα ανέφερε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού ειδικά στους αθλητές ως ένα από τα «όπλα» ασφαλούς επιστροφής στην αγωνιστική δράση.

Ειδικότερα ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε ότι, «βασικό μας μέλημα από το ξεκίνημα της πανδημίας ήταν να πετύχουμε την ασφαλή και όσο το δυνατόν, απρόσκοπτη λειτουργία του αθλητισμού. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από την αρχή της πανδημίας. Όλο αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και με βάση και τη διεθνή εμπειρία, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ασφαλή άθληση σε συνθήκες πανδημίας. Όπως φαίνεται και από τις επαφές μας με το εξωτερικό η χώρα μας διαθέτει βέλτιστες πρακτικές και σε διεθνές επίπεδο στην αντιμετώπιση της πανδημίας στον αθλητισμό. Ο αγώνας μας είναι καθημερινός διότι τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοζόμαστε σε αυτά. Σήμερα όμως έχουμε στη διάθεσή μας και ένα σημαντικό «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν είναι άλλο από το εμβόλιο, το οποίο αποτελεί ορθολογική επιλογή για τους αθλητές για να μπορέσουν να συνεχίσουν την άθλησή τους έχοντας μεγαλύτερη προστασία απέναντι στον Covid-19».

Η κα Βασιλική Σινιόσογλου, Επιστημονική Συνεργάτης της Γ.Γ.Α Υπεύθυνη σε θέματα covid19, μέλος της Υ.Ε.Ε και της Γ.Γ.Α, αναφέρθηκε στη λειτουργία του help desk για τον covid 19 που έχει δημιουργηθεί στη Γ.Γ.Α από την αρχή της πανδημίας, παρουσιάζοντας τους τρόπους ενημέρωσης των ενδιαφερομένων αλλά και επικοινωνίας με την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. Σημείωσε ότι « Η Υ.Ε.Ε της Γ.Γ.Α από τον Μάιο του 2020, έχει δεχθεί και αποκριθεί σε πάνω από 7.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με σύντομους χρόνους απόκρισης, προσπαθώντας να κατευθύνει στα πλαίσια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται, να παρέχει διευκρινίσεις στα εύλογα ερωτήματα του αθλητικού κόσμου, καθώς και να εξετάζει λεπτομερώς τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Επιπλέον έχουν απαντηθεί, όλο αυτό το διάστημα, περισσότερες από 9.000 τηλεφωνικές κλήσεις από κοινό, ομοσπονδίες, εργαζόμενους, αθλητές, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Η κα Αικατερίνη Λιούλη, Προϊσταμένη του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας της Ε.Α.Δ. αναφέρθηκε στους διενεργηθέντες ελέγχους σε αθλητικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια προπονήσεων και αγώνων. Όπως είπε χαρακτηριστικά «από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και σήμερα έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε οκτώ (8) αθλητικές εγκαταστάσεις σε αγώνες ποδοσφαίρου ερασιτεχνικού πρωταθλήματος, super league 1,2 και football league, (19) γήπεδα αντισφαίρισης κατά τη διάρκεια προπονήσεων, οκτώ (8) κολυμβητήρια (6 κλειστά και 2 ανοιχτά ) κατά τη διάρκεια προπονήσεων ή θεραπευτικής άσκησης, δύο (2) αθλητικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια αγώνων καλαθοσφαίρισης καθώς και ένα αθλητικό κέντρο πυγμαχίας. Από τους επιτόπιους ελέγχους διαπιστώθηκε η συμμόρφωση των φορέων με τα ισχύοντα μέτρα και τις οδηγίες της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. για τον περιορισμό της διασποράς του covid19, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις μη τήρησης των μέτρων κατά τη διάρκεια των αγώνων και προπονήσεων έγιναν αυστηρές συστάσεις για την τήρησή τους και την ορθή λειτουργία και χρήση της εγκατάστασης».

Ο κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής, Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης» ΟΑΚΑ, μέλος της Υ.Ε.Ε της Γ.Γ.Α. αναφέρθηκε στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» το οποίο αποτελεί, όπως είπε, τη μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της χώρας και τα τελευταία χρόνια η εικόνα του παρουσίαζε συνθήκες εγκατάλειψης, δολιοφθορών και απουσίαζε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο. Σημείωσε ότι «Η πανδημία της Covid-19, επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ο.Α.Κ.Α., παράλληλα όμως, δόθηκε η δυνατότητα για την αναδόμηση και συντήρηση των υποδομών. Οι υγειονομικές συνθήκες οδήγησαν στην ανάγκη διαχείρισης της πανδημίας και της μεταβολής του τρόπου λειτουργίας των αθλητικών δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αποφυγής της νόσου COVID-19, όπως η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, η διενέργεια PCR tests και απολύμανση των εγκαταστάσεων του Ο.Α.Κ.Α. Το ανθρώπινο δυναμικό των εγκαταστάσεων διέθετε την δυνατότητα τηλεργασίας για την αποφυγή συνωστισμού. Επήλθε επανεκκίνηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και με την συμβολή του ΕΟΔΥ. Συντονισμένη ήταν η προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με συνεχείς ανανεωμένες υγειονομικές οδηγίες, τις οποίες εφάρμοσε πιστά το Ο.Α.Κ.Α.»

Ο κ. Οδυσσέας Παξινός, Σμήναρχος Ορθοπεδικός Χειρουργός Αθλητίατρος, μέλος της Υ.Ε.Ε της Γ.Γ.Α. αναφέρθηκε στο πολύ μεγάλο οικονομικό και ηθικό πλήγμα που έχει υποστεί ο επαγγελματικός αθλητισμός, καθώς ματαιώθηκαν όλες οι διοργανώσεις, μειώθηκαν οι οικονομικές απολαβές και ακυρώθηκαν οι προσπάθειες για διακρίσεις σε ορισμένους αθλητές, οριστικά. Όπως σημείωσε « Η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α αντιλαμβανόμενη τα οφέλη της άσκησης σε κάθε περίοδο, αλλά ιδιαίτερα σε συνθήκες εγκλεισμού, προσπάθησε να επανεκκινήσει τον αθλητισμό με ασφάλεια με βάση τα εκάστοτε επιδημιολογικά και ιατρικά δεδομένα. Η επιστροφή στην άθληση κινήθηκε σε τρεις φάσεις : α) πριν την εμφάνιση των τεστ η άσκηση ήταν ατομική, με αποστασιοποίηση και μάσκα, αξιοποιώντας τη βιβλιογραφία που έδινε ποσοστά προστασίας πάνω από 90% , β) μετά την εμφάνιση των τεστ δόθηκε η δυνατότητα της επανεκκίνησης των ομαδικών αθλημάτων, αρχικά με διαδικασίες αυστηρών περιορισμών και κλειστών διοργανώσεων τύπου bubble (φούσκας) και μετά, προοδευτικά, με μεγαλύτερες ελευθερίες, γ) με την εμφάνιση των εμβολίων και την ενίσχυση της ανοσίας στο κοινωνικό σύνολο δόθηκε πλέον η δυνατότητα σχεδόν πλήρους αποκατάστασης αρχικά του επαγγελματικού και μετά του ερασιτεχνικού αθλητισμού».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διεξήχθη ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής «mentimeter» με τα αποτελέσματα να τροφοδοτούν μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ομιλητών.

Τη συζήτηση συντόνισε η Αργυρώ (Ρούλα) Στεφανάκη, δημοσιογράφος, Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων για θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Επισυνάπτονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας mentimeter.