Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

31.10.2020

                                                                                                                                                               

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας διενήργησε χθες βράδυ επιτόπιους ελέγχους σε τέσσερις (4) περιοχές της Αττικής με αντικείμενο την διαπίστωση τήρησης των μέτρων αποφυγής μετάδοσης και διασποράς του SARS COV-2 και του αντικαπνιστικού επιβάλλοντας σε δύο περιπτώσεις πρόστιμα 5.000€ και 10.000€ καθώς και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κάθε μία εξ αυτών.

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε σημεία ενδιαφέροντος, όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά παράβασης των μέτρων και αφορούν ακόμα και θέματα τήρησης της φορολογικής και της εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα:

Α. Κατά τον έλεγχο ΚΥΕ στο Μπουρνάζι επικράτησε ένταση όταν το κλιμάκιο των Επιθεωρητών-Ελεγκτών επέβαλε πρόστιμο 5.000€ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας λόγω παραβίασης των μέτρων και υποτροπής. Οι Ελεγκτές-Επιθεωρητές της Αρχής πάρα τις απειλές που δέχτηκαν από το προσωπικό του καταστήματος θυροκόλλησαν τη σφράγιση και συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων συνέχισαν και ολοκλήρωσαν τους ελέγχους.

Σε έτερο ΚΥΕ, στο οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις τις προηγούμενες ημέρες για παραβίαση των μέτρων κατά του SARS COV-2 διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας

Β. Κατά τον έλεγχο ΚΥΕ στο Γκάζι επιβλήθηκε σε μία περίπτωση πρόστιμο 10.000€ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας.

Γ. Κατά τον έλεγχο δύο (2) ΚΥΕ στον Πειραιά διαπιστώθηκε τήρηση των μέτρων αποφυγής μετάδοσης και διασποράς του SARS COV-2. Τα στελέχη της ΔΟΑ διεπίστωσαν παραβάσεις της φορολογικής και της εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Δ. Κατά τον έλεγχο ΚΥΕ στη Γλυφάδα επιβλήθηκαν πρόστιμα σε σειρά ΚΥΕ για μη χρήση μάσκας ενώ ελέγχθηκε και επιχείρηση που διαφημίζει τη διένεργεια live εμφανίσεων.

Για τις παραβάσεις της φορολογικής και εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας βεβαιώθηκαν διοικητικές παραβάσεις και θα αποσταλούν στις κατά τόπους αρμόδιες αρχές για καταλογισμό και λοιπές δικές τους ενέργειες.

Σημειώνεται ότι έκνομες ενέργειες, όπως οι απειλές εναντίον των μελών των Ομάδων Ελέγχου, δεν πρόκειται να αποτρέψουν τα στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών από το να κάνουν με ευσυνειδησία και υψηλό επαγγελματισμό τη δουλειά τους. Αντίθετα ενισχύουν το αίσθημα καθήκοντος απέναντι στους πολίτες της χώρας για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ενόψει της εφαρμογής των νέων μέτρων από το πρωί της Τρίτης, 03.11.2020, το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών σε απόλυτο συντονισμό με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και τα αρμόδια Υπουργεία θα διενεργήσει οριζόντιους ελέγχους σε όλη την επικράτεια.