Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2025, στην Εθνική Πινακοθήκη, η  Ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) με τίτλο: «Ο Εσωτερικός Έλεγχος στη Δημόσια Διοίκηση: Θεσμοθέτηση – Εφαρμογή – Προοπτική». Την ημερίδα παρακολούθησαν συνολικά (δια ζώσης και διαδικτυακά) περισσότεροι από  570 συμμετέχοντες.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η παρουσίαση της Έκθεσης που εκπόνησε η ΕΑΔ με τίτλο  «Έκθεση για την εφαρμογή του μέρους Α’ του ν. 4795/2021 για το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στους φορείς του Δημοσίου Τομέα», ως αρμόδιος φορέας για την παροχή τεχνογνωσίας και αξιολόγησης του συστήματος και των μονάδων εσωτερικού ελέγχου.

Η Έκθεση περιλαμβάνει 11διαπιστώσεις και 25 προτάσεις που απευθύνονται σε αρμόδιους φορείς,  εκ των οποίων οι 5 αφορούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις με σκοπό τη βελτίωση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου στους φορείς του δημόσιου τομέα για την ενίσχυση των μηχανισμών λογοδοσίας και τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση.

Ουσιαστική ήταν και η συμμετοχή των Προϊσταμένων των Μονάδων Εσωτερικών Ελέγχων από το Υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια Κρήτης, το πανεπιστήμιο Πατρών, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και της ΑΑΔΕ , που παρουσίασαν τα έργα τους καθώς και την πρόοδο αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την λειτουργία τους.

Η προστιθέμενη αξία του εσωτερικού ελέγχου στους παραπάνω φορείς διεφάνη από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, όπως α) η αύξηση των εσόδων της περιφέρειας Κρήτης με την καθολική εφαρμογή μοναδικού κωδικού πληρωμής RF, β) η εφαρμογή ψηφιακού φοιτητολογίου στο πανεπιστήμιο Πατρών με στόχο τη διαλειτουργικότητα των ψηφιακών εφαρμογών σίτισης και στέγασης των φοιτητών, γ) η ενίσχυση της διαφάνειας και αξιοπιστίας της διαδικασίας των εξετάσεων πολιτογράφησης από τα Βαθμολογικά Κέντρα του ΕΚΔΔΑ, δ) η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για τη βελτίωση της λειτουργίας της αρμόδιας για την καθαριότητα υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, τον  καλύτερο προγραμματισμό των δρομολογίων και την αποτελεσματικότερη συντήρηση των οχημάτων, ε) ο ανασχεδιασμός του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ αναφορικά με τις τελωνειακές διαδικασίες και τη βελτίωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου .  

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών, κ. Μάκης Σολομών.   

Στη συζήτηση που έγινε στην πρώτη ενότητα της Ημερίδας συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Φλώρος και ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κ. Κωνσταντίνος Μασσέλος, οι οποίοι έδωσαν ένα αισιόδοξο μήνυμα για την προστιθέμενη αξία του εσωτερικού ελέγχου στους φορείς τους.  

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Άγγελου Μπίνη και του ΟΟΣΑ, κας Nejla Saula. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κα Saula  αναφορικά με τους Δείκτες Δημόσιας Ακεραιότητας του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι από τις κορυφαίες χώρες, καλύπτοντας το 92% των κριτηρίων που σχετίζονται με την κανονιστική αποτελεσματικότητα του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου και της διαχείρισης κινδύνων — ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Την Έκθεση που εκπονήθηκε από την Γενική Διεύθυνση Ακεραιότητας και Λογοδοσίας της ΕΑΔ μέσω της αρμόδιας για τον εσωτερικό έλεγχο Διεύθυνσης Πολιτικών και Προτύπων Λογοδοσίας, προλόγισε η Αν. Διοικητή κα Αλεξάνδρα Ρογκάκου.

Μενού πλοήγησης ιστότοπου

Η αγγλική εκδοχή του παρόντος ιστότοπου έχει μεταφραστεί με τη χρήση του μεταφραστικού λογισμικού «DeepL», ενός εργαλείου αυτόματης μετάφρασης. Όλα τα μεταφρασμένα κείμενα έχουν, μετέπειτα, υποστεί επεξεργασία από τους διαχειριστές του ιστότοπου, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοσή τους.

Η αγγλική έκδοση του ιστότοπου αποτελείται από κείμενα, εγχειρίδια και άλλα έγγραφα. Μέρος του περιεχομένου (π.χ. εικόνες, βίντεο, αρχεία κ.λπ.) ενδέχεται να μην έχει μεταφραστεί με ακρίβεια λόγω των τεχνικών περιορισμών του μεταφραστικού λογισμικού.

Τυχόν ασυμφωνίες ή διαφορές που δημιουργούνται στη μετάφραση δεν είναι δεσμευτικές και δεν έχουν νομική ισχύ για σκοπούς συμμόρφωσης ή επιβολής.