Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, με θέμα « Ελλάδα 2.0 & Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Προκλήσεις & Προοπτικές»
Στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον ρόλο της γυναίκας στην επιχειρηματικότητα ο οποίος διευρύνεται συνεχώς, δεδομένου των αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών ευκαιριών που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας « Ελλάδα 2.0»
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας ακούστηκαν οι εμπειρίες και οι απόψεις γυναικών επιχειρηματιών και παρουσιάστηκαν οι νέες προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος « Ελλάδα 2.0»
Σύντομους χαιρετισμούς απηυθύναν:
Η κα. Αλεξάνδρα Ρογκάκου, Αναπληρώτρια Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της Αρχής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σημείωσε ότι «Εμείς από τη μεριά μας ως Εθνική Αρχή Διαφάνειας μέσω του ελεγκτικού μας έργου και της σημαντικής προπαρασκευαστικής δουλειάς που προηγείται των ελέγχων, προσπαθούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας να κάνουμε πιο διαφανείς τις διαδικασίες στην ελληνική δημόσια διοίκηση αλλά και στους ιδιωτικούς φορείς οι οποίοι με τον οποιοδήποτε τρόπο συνεργάζονται με το ελληνικό δημόσιο. Προσπαθούμε μέσα από την αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων ελέγχου και διεθνών καλών πρακτικών να ενισχύσουμε τους όρους δημόσιας λογοδοσίας και ελέγχου και να συμβάλλουμε, όσο μπορούμε, στη μείωση της γραφειοκρατίας
Οι έλεγχοι μας δεν περιορίζονται σε ένα και μόνο πεδίο αλλά καλύπτουν πολλούς τομείς της κοινωνίας. Τομείς που αγγίζουν την καθημερινότητα όλων μας. Όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η τοπική αυτοδιοίκηση, το περιβάλλον, οι υπηρεσίες πολεοδομίας, ο αθλητισμός, τα εργασιακά θέματα»
Η κα. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών τόνισε ότι « Στο ΕΒΕΑ το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, που εκπροσωπεί 120.000 επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ, θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Εντάσσουμε ήδη καινοτόμες, αμιγώς γυναικείες ομάδες στη Θερμοκοιτίδα μας (Θ.Ε.Α.), με στόχο να τις βοηθήσουμε στοχευμένα να αναπτυχθούν, ενώ τέλη Μαρτίου θα απευθύνουμε νέα πανελλαδική πρόσκληση. Το όραμα μου είναι η δημιουργία ενός μέλλοντος, όπου τα κορίτσια και οι γυναίκες θα είναι ασφαλείς στο διαδίκτυο, όπου όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου θα απολαμβάνουν ισότιμη πρόσβαση στο επιχειρείν, στην τεχνολογία και στην καινοτομία. Για το ΕΒΕΑ η προώθηση της έμφυλης ισότητας δεν αποτελεί μόνο δικαίωμα, αλλά και κρίσιμη προϋπόθεση για ισόρροπη, βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη.
Τοποθετήσεις ομιλητών στην 1η θεματική ενότητα – Οι πολιτικές για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο κ. Νικόλαος Κουλοχέρης, Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι για να πετύχουμε την αλλαγή που απαιτείται, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υιοθέτηση μίας κουλτούρας, η οποία θα ενισχύει την ισοτιμία και θα αποτρέπει διακρίσεις και αποκλεισμούς.
«Τα στερεότυπα αποτελούν βασικό τροχοπέδη στην ανέλιξη της γυναίκας στον επιχειρηματικό κόσμο όχι μόνο σε εθνικό αλλά σε ευρωπαικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτο έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει μια σειρά από Δράσεις και Πολιτικές που στοχεύουν στην εναρμόνιση επαγγελματικής, ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, πολιτικές που εντάσσονται στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας (π.χ., υπηρεσίες ποιοτικής φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους) και πολιτικές που αφορούν στη δυνατότητα ευέλικτης απασχόλησης ή και άλλων, εναλλακτικών μορφών απασχόλησης, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά και στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας:
1) Χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις (RRP 16945)
2) Ανάπτυξη προγράμματος σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς - ΚΥΨΕΛΗ (RRP 16919 Μεταρρύθμιση 1)
3) Επιδότηση της έναρξης/δημιουργίας νέων κέντρων βρεφονηπιακής φροντίδας ή νέων θέσεων σε υφιστάμενα κέντρα παιδικής φροντίδας για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών (βρεφικά κέντρα) (RRP 16919-Επένδυση 1)
4) Πρόγραμμα “Diversity Awareness” (Επίγνωση της διαφορετικότητας) για την ενσωμάτωση της έννοιας της διαφορετικότητας στην αγορά εργασίας (RRP 16685)
5) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες (16747.8)
Η κ. Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφερόμενη στις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα στο εργασιακό της περιβάλλον μίλησε για τον τρόπο που προστατεύεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σε περίπτωση διακρίσεων ή μη ισότιμης πρόσβασης στην αγορά εργασίας
Η κ. Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατά την τοποθέτησή της μίλησε για το πώς η ανάπτυξη μπορεί να έχει έμφυλο πρόσημο, τονίζοντας ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει άνδρες και γυναίκες να συμμετέχουν ισομερώς στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στον σχεδιασμό πολιτικών και στην κατανομή των πόρων. Πρότεινε επίσης συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των γυναικών από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως την μεγαλύτερη πρόσβαση των γυναικών σε χρηματοδοτήσεις μέσω συνεταιριστικών επενδυτικών κεφαλαίων, τη σημαντική αύξηση του επιδόματος μητρότητας για τις ελεύθερες επαγγελματίες και την δημιουργία δημόσιων δομών φύλαξης παιδιών, για να απεγκλωβιστούν οι γυναίκες από τις υπηρεσίες οικογενειακής φροντίδας.
Η κ. Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σημείωσε ότι «Σήμερα η αναγκαιότητα, σπουδαιότητα και οικονομική σημασίας της δραστηριοποίησης της γυναίκας στον τομέα της επιχειρηματικότητας είναι πιο κατανοητή από ποτέ.
Δεν αρκούν όμως οι διαπιστώσεις. Πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια και εμπεδωμένες προκαταλήψεις.
Θα πρέπει να δοθούν στις γυναίκες οι κατάλληλες ευκαιρίες, μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική και από μια σειρά μέτρων στήριξης, ώστε να συμβάλλουν και αυτές στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου.
Παράλληλα είναι επιτακτικό να δούμε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων, στην πολιτική, στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η αλλαγή παραδείγματος είναι πάντα πηγή ενδυνάμωσης και έμπνευσης για όλες της γυναίκες».
Τη συζήτηση συντόνισε Ηρώ Ράντου, Δημοσιογράφος Antenna
Τοποθετήσεις ομιλητών στη 2η θεματική ενότητα – Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην πράξη
Η κ. Αρετή Γεωργιλή, Συνεπικεφαλής Lean in Network Greece (Athens), μια ανεξάρτητη οργάνωση εθελοντών και εθελοντριών που συνεργάζεται επίσημα με το Lean In (ιδρύθηκε στις ΗΠΑ πριν 10 χρόνια) μίλησε για το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα όσον αφορά στη γυναικεία επιχειρηματικότητα όπως αυτό αποτυπώνεται σήμερα, για το εάν υπάρχουν ακόμη θέματα ανισότητας και διακρίσεων αλλά και πώς μπορούν οι γυναίκες να αντιμετωπίσουν αυτά τα εμπόδια.
Η κυρία Μαρία Γεωργιτσογιάννη, Chief Operating Officer της εταιρείας iDNA Genomics η οποία προσφάτως έλαβε βραβείο «Γυναικείας Επιχειρηματικότητας», στον διαγωνισμό «Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Elevate Greece 2022», μίλησε για το πως γεννήθηκε η ιδέα για την iDNA Genomics, πώς κατορθώσε, τελικά, αυτήν την ιδέα να την κάνει πράξη, καθώς και σε ποιες ομάδες ατόμων είναι αναγκαίες οι υπηρεσίες της εταιρείας και ποια η συνεισφορά των παροχών της γονιδιωματικής ανάλυσης στην ποιότητα ζωής των ατόμων.
Η κα. Σήλια Στασινοπούλου, Δικηγόρος, Εταίρος Omnes Legal, εν μέσω πανδημίας και lock down, ίδρυσε την πρώτη υβριδική δικηγορική εταιρεία στη χώρα μας αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Mίλησε για τον τρόπο που μπορεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός να ενισχύσει την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των σύγχρονων γυναικών.
Η κ. Αθηνά Ντόβα, ιδρύτρια της Start Up Owiwi , εταιρεία που έχει δημιουργήσει μια καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα για την εύρεση εργασίας και αριθμεί 2.5 εκατομμύρια χρήστες, μίλησε για την καινοτομία της «Ο γουί γουί» που φτιάχνει παιχνίδια για να χρησιμοποιηθούν στις σύγχρονες επιχειρήσεις για την επιλογή, την αξιολόγηση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Η κ. Δέσποινα Μοιραράκη, ιδρύτρια της εταιρείας Δέσποινα Μοιραράκη Α.Ε., μοιράστηκε τις επιχειρηματικές της εμπειρίες, τις δυσκολίες που βίωσε καθ’ όλη την επαγγελματική της πορεία στηριζόμενη αποκλειστικά στις δικές τις δυνάμεις αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια επαγγελματίας γυναίκα.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Κακούσης, Δημοσιογράφος Action24