Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Ο Διοικητής της ΕΑΔ κ. Άγγελος Μπίνης συμμετείχε σε θεματική συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Περίπτερο του Υπουργείου Εσωτερικών στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και τον Γενικό Γραμματέα Ιθαγένειας κ. Αθ.Μπαλέρμπα. Η συζήτηση αφορούσε στην αποτύπωση και αξιολόγηση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται στον τομέα της Ιθαγένειας.

«Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι συστηματική κι επίμονη», υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Δεν ανέχομαι να βρίσκεται η Ελλάδα σε χαμηλή κατάταξη στα ζητήματα διαφθοράς. Η υπόθεση αυτή δεν είναι μόνο ένα ηθικό στοίχημα, αλλά έχει οικονομικές συνέπειες», τονίζοντας ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς «είναι ένας εθνικός στόχος».

Ο Υπουργός στάθηκε στο ότι η χώρα κατάφερε μέσα στα δύο τελευταία χρόνια να επιστρέψει και πάλι στην 59η θέση στην παγκόσμια κατάταξη διαφθοράς, από την 67η που είχε πέσει από το 2015 και μετά. 

Αναφορικά με την απόδοση της ιθαγένειας, ο κ. Βορίδης είπε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 35.000 αιτήσεις που αναμένουν απάντηση. «Χρωστάμε απαντήσεις. Όχι υποχρεωτικά θετικές, αλλά απαντήσεις. Απαντήσεις που θα είναι εμπεριστατωμένες και θα ξέρει ο άλλος γιατί λέμε ναι ή όχι. Θα είναι καθαρή η σχέση και θα μπορεί να εμπιστευτεί ένα κράτος που έχει εγκαθιδρύσει γι αυτή την τόσο σημαντική υπόθεση, που είναι η απόδοση της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη, μια ξεκάθαρη διαδικασία».

Ο Διοικητής της ΕΑΔ κ. Άγγελος Μπίνης σημείωσε ότι "Είχαμε από την αρχή ένα ξεκάθαρο στρατηγικό σχέδιο και μια πολύ ικανή ομάδα από τη Γεν. Γραμματεία Ιθαγένειας και την ΕΑΔ. Ξεκινήσαμε το έργο μας με την ποιοτική και ποσοτική αξιολόγηση όλων των καταγγελιών, των πορισμάτων και των πειθαρχικών υποθέσεων. Συνεχίσαμε με έρευνα στο πεδίο και τη διενέργεια συνεντεύξεων για την καταγραφή των διαδικασιών, των προβλημάτων και των ευκαιριών στις διαδικασίες της ιθαγένειας. Θέσαμε τις κατάλληλες δικλίδες για τη διασφάλιση της ακεραιότητας και δημιουργήσαμε ένα συνεκτικό πλέγμα οργανωτικών, επιχειρησιακών και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων. Παραδίδουμε λοιπόν σήμερα δυο σημαντικά εργαλεία, τα οποία αποτελούν πρακτικούς μεθοδολογικούς οδηγούς για τα θέματα της ιθαγένειας και συνεχίζουμε στα επόμενα βήματα με σκληρή δουλειά".

Ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας στάθηκε στη συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας από τον Νοέμβριο του 2019. «Ήταν πολύ σημαντικό ότι μπορούσαμε να συνεργαστούμε με έναν Οργανισμό που είχε την τεχνογνωσία, τη βούληση και την αποφασιστικότητα να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στις διαδικασίες και να θωρακίσουμε συνολικά το σχετικό πλαίσιο»