Συμμετοχή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην 87η ΔΕΘ (Hall 15-Stand39)

Ενημερωτική Ημερίδα: «Whistleblowing & Διαφάνεια» (Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 16:00 -17:30, στην Αίθουσα Β’ – Ν. Γερμανός (περίπτερο 8 – 2ος όροφος)

Tο κοινό θα ενημερωθεί για πρώτη φορά σχετικά με το τι είναι το Whistleblowing και πως αυτό συμβάλλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Επίσης θα παρουσιαστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναφορών μέσω της οποίας εργαζόμενοι σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, μπορούν να αναφέρουν ανώνυμα με ασφάλεια παράνομες συμπεριφορές και πρακτικές που συμβαίνουν εντός των εταιρειών ή Οργανισμών.

Μεταξύ των θεμάτων που θα αναλυθούν είναι:

• Τι είναι το whistleblowing;
  • Τι προβλέπει η οδηγία 2019/1937 της ΕΕ, ποιες είναι οι καλές διεθνείς πρακτικές και πώς αυτές έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία;
  • Τι είναι ο Εσωτερικός και τι ο Εξωτερικός Δίαυλος υποβολής αναφορών;
  • Ποιος είναι ο ρόλος της Ε.Α.Δ. στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4990/2022 και πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναφορών;
  • Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας;

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι κ.κ. Υπουργοί Δικαιοσύνης Γεώργιος Φλωρίδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ στελέχη της Αρχής και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα θα αναφερθούν στον σημαντικό ρόλο του whistleblowing ως εργαλείο καταπολέμησης της διαφθοράς. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιασθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναφορών, αποτελεί αρμοδιότητα της Ε.Α.Δ. ως εξωτερικός δίαυλος, μέσω της οποίας εργαζόμενοι σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, μπορούν να αναφέρουν με ασφάλεια, παράνομες συμπεριφορές και πρακτικές που συμβαίνουν εντός της εταιρείας ή του Οργανισμού τους, εφόσον εμπίπτουν στο πλαίσιο παραβιάσεων που περιλαμβάνονται στον νόμο 4990 του 2022.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την ηλεκτρονική πλατφόρμα (βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από 11.08.23) στους συνδέσμους που ακολουθούν:

Εσωτερικός Δίαυλος: https://intwhistle.aead.gr/#/

Εξωτερικός Δίαυλος: https://extwhistle.aead.gr/#/

Θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στην εκδήλωση τόσο δια ζώσης (Αίθουσα Β’ – Ν. Γερμανός περίπτερο 8 – 2ος όροφος), όσο και διαδικτυακά (zoom & YouTube). Ακολουθούν οι σχετικοί σύνδεσμοι:

ZOOM: https://tinyurl.com/4knn4fc8

YOUTUBE: https://tinyurl.com/3rdwpn7y

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Κρινής.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) θα είναι παρούσα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με δικό της περίπτερο Hall 15 - Stand 39. Μέσα από σειρά εκδηλώσεων (ημερίδα, συναντήσεις εργασίας, συμμετοχή σε δράσεις άλλων φορέων κ.λπ.), η Αρχή θα ενημερώσει τους επισκέπτες της ΔΕΘ για το πολυεπίπεδο έργο της, την αποστολή της καθώς και τις δράσεις που αναπτύσσει, οι οποίες υπηρετούν τους τρεις επιχειρησιακούς πυλώνες της:

-Διενέργεια ελέγχων και ερευνών

- Πρόληψη και ανάπτυξη πολιτικών ακεραιότητας και λογοδοσίας

-Ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Επιπλέον, οι επισκέπτες του περιπτέρου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές δράσεις (Μαθητικός Διαγωνισμός, Λεξικό Ακεραιότητας κ.λπ.) που ήδη υλοποιεί η Ε.Α.Δ., καθώς και για τις νέες πρωτοβουλίες που σχεδιάζει κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς, στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας, των αυριανών πολιτών της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή της Ε.Α.Δ. στην 87η ΔΕΘ μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://tinyurl.com/hwduaxkn

Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας.