Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Συνέδριο με θέμα : «Πρόληψη – Εντοπισμός – Έρευνα-Προστασία του Προϋπολογισμού της Ε.Ε. με γνώμονα τη διαχείριση των δεδομένων στην ψηφιακή εποχή.»

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF),  και η  Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), ως η Ελληνική Υπηρεσία Συντονισμού για την Καταπολέμηση της Απάτης (AFCOS), συνδιοργάνωσαν διήμερο  συνέδριο με θέμα «Πρόληψη – Εντοπισμός – Έρευνα-Προστασία του Προϋπολογισμού της Ε.Ε. με γνώμονα τη διαχείριση των δεδομένων στην ψηφιακή εποχή.» το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα από τις 5 έως τις 7 Νοεμβρίου 2024

Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της απάτης σε επίπεδο Ε.Ε

Χαιρετισμούς απηύθυναν:

Ο αναπληρωτής  γενικός  διευθυντής της OLAF, κ Andreas Schwarz, και η Αναπληρώτρια Διοικήτρια της ΕΑΔ, κα Αλεξάνδρα Ρογκάκου.

Ο κ. Andreas Schwarz κατά την τοποθέτησή του σημείωσε ότι διακυβεύονται πολύ μεγάλα ποσά χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η ψηφιοποίηση μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα και όχι τροχοπέδη στο οπλοστάσιο καταπολέμησης της απάτης εις βάρος των πόρων της Ε.Ε

H κα. Αλεξάνδρα Ρογκάκου, από την πλευρά της τόνισε τη σπουδαιότητα χρήσης μιας ενιαίας προσέγγισης για την καταπολέμηση της απάτης στην ΕΕ, δηλώνοντας ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ως η ελληνική Υπηρεσία Συντονισμού για την Καταπολέμηση της Απάτης  (AFCOS) είναι αφοσιωμένη στις αρχές της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, προασπίζοντας τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ.

Σημείωσε επίσης ότι αξιοποιώντας την τεχνολογία, μπορούμε να διασφαλίσουμε αποτελεσματικότερα τους δημόσιους πόρους και να ανταποκριθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις.

Κατά το  κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε από τον κ.Andrew Schwarz και την προϊσταμένη της  Γενικής  Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας, της ΕΑΔ, όπου υπάγεται το Τμήμα AFCOS, κα. Μαρία Κωνσταντινίδου, έγινε αναφορά στα συμπεράσματα του Συνεδρίου και υπογραμμίστηκε η  σημασία της αξιοποίησης προηγμένων ψηφιακών εργαλείων και της συνεργασίας όλων των κρατών/μελών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση όλο και πιο εξελιγμένων, διασυνοριακών συστημάτων απάτης.

Τέλος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος AFCOS κος Αβαρκιώτης Δημοσθένης, στη σύντομη παρέμβασή του παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μια Εθνική Στρατηγική Καταπολέμησης της Απάτης στην ψηφιακή εποχή.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 130 εκπρόσωποι υπηρεσιών/αρχών καταπολέμησης της απάτης των κρατών μελών της Ε.Ε., ενώ από την Ελλάδα συμμετείχαν εκπρόσωποι      της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO),  της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΓΔ ΣΔΟΕ), των Υπηρεσιών της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), του Οργανισμού Πληρωμών Ελέγχου και Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), και της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ.

Μενού πλοήγησης ιστότοπου

Η αγγλική εκδοχή του παρόντος ιστότοπου έχει μεταφραστεί με τη χρήση του μεταφραστικού λογισμικού «DeepL», ενός εργαλείου αυτόματης μετάφρασης. Όλα τα μεταφρασμένα κείμενα έχουν, μετέπειτα, υποστεί επεξεργασία από τους διαχειριστές του ιστότοπου, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοσή τους.

Η αγγλική έκδοση του ιστότοπου αποτελείται από κείμενα, εγχειρίδια και άλλα έγγραφα. Μέρος του περιεχομένου (π.χ. εικόνες, βίντεο, αρχεία κ.λπ.) ενδέχεται να μην έχει μεταφραστεί με ακρίβεια λόγω των τεχνικών περιορισμών του μεταφραστικού λογισμικού.

Τυχόν ασυμφωνίες ή διαφορές που δημιουργούνται στη μετάφραση δεν είναι δεσμευτικές και δεν έχουν νομική ισχύ για σκοπούς συμμόρφωσης ή επιβολής.