Συνέδριο ΕΑΔ σε συνεργασία με το TEDxAthens «Μιλώντας για τη διαφάνεια βιωματικά»
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με το TEDxAthens, με τίτλο «Μιλώντας για τη διαφάνεια βιωματικά». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου επιχειρησιακού της πυλώνα, αυτόν της «Ευαισθητοποίησης» και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δια ζώσης και διαδικτυακά, ομιλίες διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον χώρο του αθλητισμού, της εκπαιδευτικής κοινότητας και του «επιχειρείν», οι οποίοι μέσα από τις τοποθετήσεις τους διαμοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες για την αξία της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Το συνέδριο, τις ομιλίες και τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Νίκος Ευσταθίου, Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης της Lifo και Συγγραφέας.
Συγκεκριμένα:
Ο κ. Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Εκπαιδευτικός, Διευθυντής Δημοτικού της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου και Συγγραφέας, επιχείρησε μέσα από ένα αλληγορικό παραμύθι να δώσει απάντηση στο ερώτημα «πώς μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τη διαφάνεια».
Μίλησε για τη σημαντικότητα του να γίνονται τα παιδιά ενεργοί πολίτες, να αγαπούν το πολίτευμα, να καταλαβαίνουν την αξία της δημοκρατίας και τις αρχές της. Να κατανοούν ότι πρωτίστως το Σύνταγμα μας προστατεύει, και εκείνα να προστατεύουν τα δικαιώματά τους. Συνέχισε τονίζοντας ότι «πέρα από την εκπαίδευση στο σχολείο, ένα παιδί εκπαιδεύεται με ότι βλέπει γύρω του και συγκεκριμένα με το πώς βλέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι. Τα παιδιά πρέπει να τα οχυρώσουμε μαθαίνοντάς τους αρχικά να αναγνωρίζουν το πρόβλημα, εν συνεχεία να αντιδρούν ή να παρεμβαίνουν σε αυτό και τέλος να το καταγγέλουν, για να το διορθώσουν».
H κ. Μαρία Πάτση, Co-Founder και COO της Warply, αναπτύσσοντας τη θεματική ενότητα
«πώς η τεχνολογία μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία της διαφάνειας», τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η διαφάνεια θα πρέπει να ισοδυναμεί με την ισονομία και τη δικαιοσύνη, τα ζητούμενα των πολιτών από την πολιτεία, την κυβέρνηση και το κράτος σήμερα. Η τεχνολογία σε αυτήν την περίπτωση έρχεται και δρα σαν καταλύτης, έχοντας τη δυνατότητα να είναι ο αντικειμενικός παράγοντας, ο παράγοντας Χ. Μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει διασφαλίζει την αξιοκρατία, την τήρηση του νόμου και τη διευκόλυνση της διαδικασίας του ελέγχου».
Ο κ. Δημοσθένης Ταμπάκος, Χρυσός & Αργυρός Ολυμπιονίκης, MSc στη Σχολική Φυσική Αγωγή και Αντισμήναρχος, μοιράστηκε τις εμπειρίες του από την πολυετή και καταξιωμένη πορεία του στο χώρο του αθλητισμού, αναδεικνύοντας τον ως το πιο απτό πεδίο ακεραιότητας, μέσω κανόνων γραπτών και άγραφων όπως το «ευ αγωνίζεσθαι». Για τα μαθήματα που έμαθε από νωρίς στον αθλητισμό, ανέφερε: «Εκεί κατάλαβα την αξία του καλού δασκάλου, αυτού που οδηγεί τον μαθητή να σταθεί στα πόδια του. Και την αξία του να παραμένεις δια βίου μαθητής. Νιώθω ευγνώμων για την παιδεία και τις αξίες που έλαβα από τους προπονητές μου». Συνέχισε σημειώνοντας: «Όμως στα 30 περίπου χρόνια αθλητικής μου πορείας, είδα και την άλλη όψη του αθλητισμού. Γονείς να πιέζουν τα παιδιά να γίνουν κάτι που θέλουν οι ίδιοι. Προπονητές να προσβάλλουν αθλητές. Αθλητές να αποχαρακτηρίζονται απροειδοποίητα εν μία νυκτί.». Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του τονίζοντας την ανάγκη για μία νέα αντίληψη για τον αθλητισμό, που όπως είπε, ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, αναφέροντας παραδείγματα ευγενούς άμιλλας που επέδειξαν αθλητές ακολουθώντας άγραφους νόμους του αθλητισμού, αναδεικνύοντας τη σημασία της παιδείας και την ανάγκη μετάδοσής της από τα πρώτα στάδια εκπαίδευσης.
Η κ. Αλεξάνδρα Ρογκάκου, Αναπληρώτρια Διοικήτρια της ΕΑΔ, κατά την τοποθέτησή της, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αξία της εκδήλωσης, αναφέροντας ότι «Το σημερινό μας συνέδριο, το οποίο διοργανώνουμε σε συνεργασία με το TEDxAthens βρίσκεται στην «καρδιά» του τρίτου επιχειρησιακού πυλώνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας… αυτόν της «ευαισθητοποίησης» και των δράσεων ενημέρωσης οι οποίες έχουν ως βασικό αποδέκτη την κοινωνία μας. Και δείχνει, νομίζω με τον καλύτερο τρόπο, τον σύγχρονο, και τολμώ να πω, πρωτοποριακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις δράσεις αυτές στην Ε.Α.Δ.»
Συνέχισε τονίζοντας ότι «Θέλουμε να μιλήσουμε για τη διαφάνεια απλά και κατανοητά. Θέλουμε να μιλήσουμε όχι μέσα από ένα θεωρητικό, και μερικές φορές δυσνόητο, πλαίσιο, αλλά να απευθυνθούμε στην κοινωνία με έναν πιο βιωματικό τρόπο. Να μιλήσουν για εμάς άνθρωποι καταξιωμένοι στον χώρο τους και να μας περιγράψουν τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες μέσα από την εκπαίδευση, το ‘επιχειρείν’ και τον αθλητισμό.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση στον παρακάτω σύνδεσμο: