Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η βράβευση των νικητών του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με τίτλο: «Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο» που υλοποιήθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC). Στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και η σταδιακή εξοικείωση της μαθητικής κοινότητας με τις έννοιες της δημόσια ηθικής, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της λογοδοσίας.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, μαθητές από όλη την επικράτεια είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από δημιουργικούς τρόπους (π.χ. ζωγραφική, κολάζ, αφίσα, βίντεο, γραπτό κείμενο, ποίημα) και να αποτυπώσουν με πρωτότυπο τρόπο τις αξίες του σεβασμού, της δικαιοσύνης, της ακεραιότητας και της αλληλεγγύης. Συνολικά, συμμετείχαν 217 μαθητές και μαθήτριες από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με 157 έργα, ενώ εκπροσωπήθηκαν 37 σχολεία από όλη τη χώρα.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρκέλλα Σαράιχα.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή η οποία αναφερόμενη στον 1ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο», σημείωσε ότι «Πρόκειται, για μια πρωτοβουλία που ανέδειξε μέσα από τα έργα των παιδιών έννοιες και αξίες, όπως η αλήθεια, ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη, η διαφάνεια, η δημοκρατία, η ακεραιότητα και συνέβαλλε στην γνωριμία και εξοικείωση με τις έννοιες αυτές.» Η κα. Μακρή απευθυνόμενη στα παιδιά είπε ότι, «κάθε μέρα οι εκπαιδευτικοί σας, οι οικογένειές σας, όλοι εμείς, έχουμε απόλυτη προτεραιότητα την ενδυνάμωσή σας με εφόδια ζωής, την καλλιέργεια των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων σας για την επίτευξη των στόχων, που εσείς θα θέσετε, των ονείρων που εσείς θα κάνετε, των επιδιώξεων που εσείς θα τολμήσετε». Συνέχισε απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς επισημαίνοντας ότι «Επιβραβεύω την μέριμνά σας να προάγετε την ακεραιότητα και τον σεβασμό στους μαθητές σας, να τους βοηθάτε να επιλύουν ηθικά διλήμματα, να γίνουν ενεργοί πολίτες. Πολίτες ικανοί να αναγνωρίσουν τους κινδύνους και να προφυλαχθούν από αυτούς, να μιλήσουν με θάρρος για ό, τι τους απασχολεί, να προασπίσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, να σταθούν με τόλμη απέναντι σε κάθε αδικία, να αποδώσουν και να λάβουν σεβασμό.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η κα. Μακρή ανέφερε ότι « Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στην επιδίωξή του για ένα αναβαθμισμένο σχολείο, ένα σχολείο με νέα φιλοσοφία και όραμα, το σχολείο των δεξιοτήτων, έχει συνοδοιπόρους του φορείς, που με τις δικές τους προτάσεις ενισχύουν την πολλαπλή στόχευσή του. Κάθε αρχή, κάθε νέος θεσμός, κάθε καινούργια ιδέα για βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση ανοίγει ακόμα ένα πεδίο δραστηριότητας, δημιουργίας, εξερεύνησης, κατάκτησης, προόδου».

Ο Διοικητής της ΕΑΔ, κ. Άγγελος Μπίνης, αναφερόμενος στο καινοτόμο αυτό πρόγραμμα της ΕΑΔ επεσήμανε ότι «η δράση αυτή εντάσσεται στη συνολική μας προσπάθεια για την αλλαγή παραδείγματος σχετικά με τα πρότυπα ηθικής και ακεραιότητας μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, και αποτελεί μία από τις δράσεις που υλοποιεί η ομάδα της ευαισθητοποίησης και της επικοινωνίας της Αρχής». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Σήμερα επιβραβεύουμε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και δημιούργησαν καινοτόμα και πολύ ενδιαφέροντα έργα, ακριβώς για να δούμε πως βλέπουν οι νέοι πολίτες της χώρας τα θέματα της διαφάνειας, της δημόσιας λογοδοσίας και της ακεραιότητας. Για εμάς, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η συμμετοχή αυτή μας δίνει ενέργεια, για να σχεδιάσουμε ακόμα πιο στοχευμένες πολιτικές που θα προωθήσουν την ακεραιότητα μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν:

Η Βουλευτής ΚΙΝΑΛ και τομεάρχης Παιδείας, κα Χαρά Κεφαλίδου, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της ΕΑΔ σημείωσε ότι «Τέτοιες πρωτοβουλίες από την Πολιτεία που αγκαλιάστηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα και κυρίως τέτοια μεγάλη συμμετοχή από τα ίδια τα παιδιά, αποτελούν την ελπίδα όλων μας για μια καλύτερη χώρα με υπεύθυνους και πολίτες. Η ενεργή συμμετοχή στη δημόσια ζωή - τον κοινό μας βίο, μέσα από τις διαδικασίες ελέγχου όσων βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, είναι η ασπίδα του κράτους δικαίου απέναντι σε κάθε μορφής αυθαιρεσία και κατάχρηση εξουσίας που προδίδει την απαραίτητη εμπιστοσύνη στο κράτος, προσβάλλει τους πολίτες και τελικά την ίδια την ουσία της δημοκρατίας. Η κα Κεφαλίδου συνέχισε σημειώνοντας ότι : «Περισσότερο σαν πολίτης και σαν μητέρα θέλω να σας συγχαρώ και να σας πω πώς πιστεύω σε εσάς, στις δυνατότητες σας, στην καθαρότητα και τη φρεσκάδα του μυαλού και της ψυχής σας, ότι μεγαλώνοντας και παίρνοντας τη σκυτάλη από εμάς θα είστε υπεύθυνοι , δίκαιοι και απαιτητικοί πολίτες. Έτσι θα φτιάξετε τον κόσμο μας καλύτερο».

Ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων, κ. Αντώνης Παπαθεοδούλου, αναφερόμενος στη βράβευση των παιδιών είπε: «τα παραμύθια λένε την αλήθεια, καλύτερα και από την αλήθεια! Είναι πολύ δύσκολο μέσω της τέχνης να εκφράσεις τέτοιες έννοιες, είναι εύκολο να ζωγραφίσεις ένα λουλούδι ή ένα καράβι αλλά να ζωγραφίσεις την αλήθεια, την ακεραιότητα, την αλληλεγγύη, την ειρήνη, είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο πράγμα και τα παιδιά το κατάφεραν εξαιρετικά!

Ο κ. Δημήτρης Διαμαντίδης, π. Διεθνής καλαθοσφαιριστής, αναφερόμενος στον ρόλο του αθλητισμού και στη συμβολή του, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να κατανοήσουν αυτές τις έννοιες, ανέφερε ότι: Ως αθλητής προσπάθησα πάντα να πορεύομαι βάσει των αρχών της ηθικής και της ακεραιότητας. Είναι έννοιες που έχω πάντοτε στο μυαλό μου. Εμείς οι μεγαλύτεροι είμαστε υπεύθυνοι να παραδώσουμε μια καλύτερη κοινωνία στα παιδιά μας και εκείνα με τη σειρά τους στα δικά τους».

Η κα Σοφία Γιοβάνογλου, Σύμβουλος Α΄ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Συντονίστρια της επιστημονικής Μονάδας ''Δικαιωμάτων, Μειονοτικής, Ομογενειακής Εκπ/σης & Καταστημάτων Κράτησης, η οποία αναφερόμενη στην εκδήλωση και την προσπάθεια των παιδιών σημείωσε ότι «τα παιδιά κλήθηκαν να αποτυπώσουν σοβαρές έννοιες, όπως είναι η διαφθορά, η απάτη, η ακεραιότητα και ανταπεξήλθαν εξαιρετικά! Είμαι πολύ χαρούμενη που μαζί με την ΕΑΔ υλοποιήσαμε το έργο αυτό και διοργανώσαμε τη σημερινή εκδήλωση»

Η κα Αναστασία Σωτηροπούλου, Νομική Συνεργάτης του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σημείωσε ότι στόχος του διαγωνισμού ήταν να ευαισθητοποιήσει μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την έννοια και τη σημασία της ακεραιότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ακεραιότητα σημαίνει να πράττουμε το σωστό για τους σωστούς λόγους ακόμη και όταν δεν μας βλέπει κανείς και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ανταμοιβή». Σημείωσε μάλιστα ότι «τα έργα των συμμετεχόντων εντυπωσίασαν τους αξιολογητές χάρη στη δημιουργικότητα και την αισθητική τους προσέγγιση και συνεχάρη όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες για την προσπάθεια τους».

Ο κ. Χρήστος Βλάσσης, Εκπρόσωπος του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα/UNODC, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης για όλη την προσπάθεια σημείωσε ότι: «Το Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) συνεχάρη τους νικητές του διαγωνισμού, τονίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης και της συμμετοχής των νέων για την προώθηση της ακεραιότητας και την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς. Το UNODC συνεχίζει να εμπλέκει ακαδημαϊκούς εταίρους και ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο για την προώθηση αυτού του στόχου. Το UNODC επανέλαβε τη δέσμευσή του να προσκαλέσει τους επιλεγμένους νικητές να επισκεφθούν την έδρα του στη Βιέννη».

Μενού πλοήγησης ιστότοπου

Η αγγλική εκδοχή του παρόντος ιστότοπου έχει μεταφραστεί με τη χρήση του μεταφραστικού λογισμικού «DeepL», ενός εργαλείου αυτόματης μετάφρασης. Όλα τα μεταφρασμένα κείμενα έχουν, μετέπειτα, υποστεί επεξεργασία από τους διαχειριστές του ιστότοπου, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοσή τους.

Η αγγλική έκδοση του ιστότοπου αποτελείται από κείμενα, εγχειρίδια και άλλα έγγραφα. Μέρος του περιεχομένου (π.χ. εικόνες, βίντεο, αρχεία κ.λπ.) ενδέχεται να μην έχει μεταφραστεί με ακρίβεια λόγω των τεχνικών περιορισμών του μεταφραστικού λογισμικού.

Τυχόν ασυμφωνίες ή διαφορές που δημιουργούνται στη μετάφραση δεν είναι δεσμευτικές και δεν έχουν νομική ισχύ για σκοπούς συμμόρφωσης ή επιβολής.