Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Επίσημες παρεμβάσεις στη διαδικτυακή ημερίδα: «Η σημασία της διαφάνειας στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές: σύγχρονες προκλήσεις και νέα δεδομένα» - Έναρξη εργασιών από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (01.07.2021)

«Η σημασία της διαφάνειας στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές» ήταν ο τίτλος διαδικτυακής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 1 Ιουλίου, την οποία συνδιοργάνωσαν το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

«Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ενεργά στον ευρωπαϊκό διάλογο βάζοντας και προωθώντας την ατζέντα» και στα θέματα του κράτους δικαίου, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας. Μάλιστα, η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις σχετικές εκθέσεις της ένα πολύ μεγάλο βήμα για την επίτευξη της διαφάνειας, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αναδείξει τη διαφάνεια σε σημείο αιχμής στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Αναφερόμενος στην κοινή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υγειονομική και οικονομική κρίση, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις της οικονομίας «αν αξιοποιήσουμε σωστά τα κονδύλια και τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το γεγονός ότι η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην υιοθέτηση ενός τεράστιου πακέτου ανάκαμψης και τώρα καλείται να διαχειριστεί περίπου το ένα τρίτο του ΑΕΠ σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση συνιστά τεράστια ευκαιρία. Τα επόμενα επτά χρόνια, είναι μία τεράστια ευκαιρία, είναι η ευκαιρία της γενιάς μας να παραδώσουμε την Ελλάδα αξιόπιστη ικανή, δυναμική οικονομικά στις επόμενες γενιές».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός συμπλήρωσε πως υπάρχει ακόμα πάρα πολύ δουλειά να γίνει σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, ωστόσο τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο ελληνικό σύστημα και οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση συντείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «όλες οι πρωτοβουλίες που παίρνουμε και εμείς στο Υπουργείο Εξωτερικών για την προσέλκυση επενδύσεων και επενδυτών αλλά και ανθρώπων που θα προσθέσουν στο Εθνικό ΑΕΠ (Business Visa, Student Visa, Digital Nomad Visa) είναι πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν σχέση με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας που θα εξασφαλίζει γρήγορη πρόσβαση στις διοικητικές διαδικασίες και θα καθιστά ελαφρύτερα τα γραφειοκρατικά εμπόδια».

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής χαιρέτισε τις εργασίες της ημερίδας, επισημαίνοντας ότι «η διαφθορά είναι αναμφισβήτητα ένα σύνθετο και πολύπλευρο φαινόμενο το οποίο στην πραγματικότητα ξεπερνά τα στενά όρια ενός μόνο κράτους». Ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι το σύνολο του Υπουργείου Εξωτερικών εργάζεται εντατικά για την προώθηση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας, με άξονα τη διαφάνεια και την εφαρμογή κανόνων δικαίου «γιατί έτσι πιστεύουμε μόνο ότι μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα με μακροχρόνιο ορίζοντα».

Στη συνέχεια, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης αναφέρθηκε στη σημασία της διαφάνειας στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές ως προτεραιότητα στη μάχη κατά της δωροδοκίας και της διαφθοράς σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.  Ο κ. Μπίνης  κάλεσε τους εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων να παραμείνουν σε εγρήγορση και να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την ενθάρρυνση ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος το οποίο θωρακίζει την ακεραιότητα, ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό και προσελκύει ξένες επενδύσεις.

Οι εργασίες της ημερίδας συνεχίστηκαν με εξειδικευμένες τοποθετήσεις από στελέχη διεθνών και δημοσίων φορέων, καθώς και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση στον παρακάτω σύνδεσμο :

https://www.youtube.com/watch?v=51611klT0p4