Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Στη διαδικτυακή Ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΑΔ με θέμα: «Ο Εσωτερικός Έλεγχος στις Περιφέρειες και η αναπτυξιακή προοπτική τους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης», επαγγελματίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το νέο νομοθετικό πλαίσιο του Εσωτερικού Ελέγχου όπως αυτό ορίζεται από τον ν. 4795/2021 που ψηφίστηκε πρόσφατα στο ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς και τη χρησιμότητα του Εσωτερικού Ελέγχου και των αντίστοιχων Μονάδων στη λειτουργία των Περιφερειών.

Ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, κος Μιχάλης Ι. Σταυριανουδάκης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην ημερίδα, τόνισε ότι: « ο νέος νόμος για τον Εσωτερικό Έλεγχο στοχεύει στον περιορισμό έκθεσης σε κινδύνους για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Η λειτουργία Εσωτερικού Ελέγχου έχει χαρακτήρα προληπτικό και προσθέτει αξία στον οργανισμό, διότι βελτιώνει την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των επιχειρησιακών τους λειτουργιών, την αξιοπιστία των αναφορών τους και τη συμμόρφωσή τους με τους νόμους. Με την εφαρμογή του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου μπαίνε σε λειτουργία ένα οργανωμένο πλέγμα λειτουργιών και διαδικασιών, προς όφελος τόσο του οργανισμού όσο και όλης της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών».

Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αφού ευχαρίστησε τον Διοικητή της ΕΑΔ εκ μέρους όλων των Περιφερειών για τη συνεργασία τους σημείωσε ότι «έχουμε καταφέρει όχι μόνο να δρομολογήσουμε μια σειρά από ζητήματα που εκκρεμούσαν στο παρελθόν αλλά να βάλουμε και σε μια σειρά σημαντικά θέματα που μας απασχολούν. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον εσωτερικό έλεγχο βάζει τους κανόνες σε μια φιλοσοφία και λογική αύξησης της αποτελεσματικότητας του φορέα. Ως Περιφέρειες θέλουμε τον έλεγχο, θέλουμε τη διαφάνεια, θέλουμε και την αποτελεσματικότητα». Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε για την αναβάθμιση του ρόλου των Περιφερειών στην διακυβέρνηση της χώρας λέγοντας ότι «θέλουμε ένα ξεκάθαρο πεδίο δράσης για τους εσωτερικούς ελέγχους των Περιφερειών και είναι πολύ σημαντικό ότι υπάγονται στον Επικεφαλής, ότι μπαίνουν κανόνες, ότι θα υπάρχει ο Σύμβουλος Ακεραιότητας. Όλοι αυτοί οι νέοι θεσμοί, που εισάγονται πλέον στο δημόσιο θα βοηθήσουν και θα ενισχύσουν αυτό που θέλουμε να πετύχουμε τη διαφάνεια παντού».

Ο κ. Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, τ. Υπουργός Εσωτερικών & βουλευτής Α’ Αθηνών ΚΙΝΑΛ, σημείωσε ότι «αυτό που έχει ανάγκη η χώρα, εάν θέλει να αλλάξει το αναπτυξιακό και το παραγωγικό της μοντέλο, να γίνει ανταγωνιστικό και εξωστρεφές, να γίνουν έργα υποδομής που πραγματικά να μοιραστούν σε όλη την περιφέρεια και να υπάρξουν αναπτυξιακοί πόροι, θα πρέπει να αλλάξει και ο συσχετισμός και η ισορροπία ανάμεσα στους θεσμούς, που συγκροτούν τη δημοκρατία, δηλαδή στο μοντέλο της εθνικής συγκρότησης της ίδιας της δημοκρατίας» Ο κ. Σκανδαλίδης συνέχισε λέγοντας ότι «ο βασικός στόχος θα πρέπει να είναι να πάμε σε μια Ελλάδα που οι Περιφέρειές της να έχουν ονοματεπώνυμο, η καθεμία να έχει μια δική της ταυτότητα, να αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τις πηγές και τα μέσα χρηματοδότησης που έχει. Να αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία της, να έχει πρακτικές συνεργασίας με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού κοινωνικού τομέα και προπαντός να αναδείξουμε με ολοκληρωμένη μορφή νέους και πρωτοποριακούς αναπτυξιακούς πόρους σε καθεμία. Αυτό θα της δώσει τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική να σταθεί στην “Ευρώπη των Περιφερειών”».

Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, σημείωσε ότι «Ο έλεγχος στην Δημόσια Διοίκηση από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας αλλά και τις υπόλοιπες ελεγκτικές αρχές είναι δομικό, αναγκαίο και θεραπευτικό στοιχείο μιας λειτουργούσας Δημοκρατίας. Αυτό στο οποίο οφείλουμε όλοι να εστιάσουμε είναι αυτός ο εσωτερικός έλεγχος στις Περιφέρειες να μην συγκρούεται με την αναπτυξιακή τους προοπτική και να διενεργείται και να ολοκληρώνεται εντός χρόνου που να δίνει απαντήσεις για τους ελεγχόμενους αιρετούς σε διάστημα κρίσιμο, και πολιτικά, για αυτούς και κατ᾽επέκταση για την κοινωνία. ‘Οπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος «Έχουμε μπροστά μας το Ταμείο Ανάκαμψης, που από τον σχεδιασμό του προϋποθέτει εξαιρετικά σφιχτά χρονικά περιθώρια και πρέπει όλοι να φροντίσουμε να υπάρξει η τριπλή διάσταση στην έννοια της Ταχύτητας: Ταχύτητα στην απορρόφηση. Ταχύτητα στην αποτελεσματικότητα. Ταχύτητα στην ολοκλήρωση των ελέγχων».

Ο κ. Βασίλης Νικήτας, εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (DG ECFIN), σημείωσε ότι «Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Ιούλιο έχει συνολικό προϋπολογισμό €30,5 δισ., εκ των οποίων €17,8 δισ. είναι για επιχορηγήσεις. Ειδικότερα, το σχέδιο της Ελλάδας θα διευκολύνει την απαλλαγή της οικονομίας της από τις εκπομπές άνθρακα, την ψηφιοποίηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, το φορολογικό και το δικαστικό σύστημα, τις εργασιακές πολιτικές, τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού και την υγειονομική περίθαλψη. Ο κ. Νικήτας συνέχισε λέγοντας ότι « Το ελληνικό σχέδιο περιέχει συγκεκριμένα μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του εθνικού πλαισίου κατά της διαφθοράς. Αυτό συνεπάγεται, για παράδειγμα, την ανάπτυξη ενός συστήματος εσωτερικού ελέγχου σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης».

Ο κ. Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφερόμενος στον πρόσφατο νόμο 4795/2021 (Α΄62), και ειδικότερα στο πρώτο μέρος αυτού (άρθρα 1-22), είπε χαρακτηριστικά ότι «θεσπίζεται σύστημα εσωτερικού ελέγχου στο δημόσιο τομέα και επομένως και στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Αποτελεί μέρος της θεσμικής προσπάθειας που καταβάλλεται τα τελευταία πέντε χρόνια να μεταφερθεί στην ελληνική έννομη τάξη η μεταρρύθμιση που επήλθε, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, στη δημοσιονομική διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών της αλλά και των περισσοτέρων κρατών της παγκόσμιας κοινότητας». Ο κ. Κωστόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «Ήδη από το 2020, για λόγους διαφάνειας, εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών αλλά και για παιδευτικούς λόγους (με κύριους αποδέκτες τους ελεγχόμενους φορείς) με μια πρώτη κανονιστική απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΦΕΚ Β΄ 2424/18.6.2020) και το συνοδεύον αυτή πολυσέλιδο κείμενο, περί “Ορισμού Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου εντός του Ελεγκτικού Συνεδρίου”, αποτυπώθηκε η αντίληψη του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αναφορικά με το περιεχόμενο του εσωτερικού ελέγχου και τα όργανα άσκησης αυτού, ενώ με μια δεύτερη κανονιστική απόφαση της Ολομέλειας (ΦΕΚ Β΄ 4938/9.11.2020) καθορίστηκε η “Διαδικασία Ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο της ύπαρξης, της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου στους φορείς που υπάγονται στην ελεγκτική του δικαιοδοσία”».

Ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος Δ.Σ & Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών, μίλησε για τη σημασία της ενίσχυσης των Περιφερειών, ώστε να μπορεί η καθεμία με τα κατάλληλα μέσα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες αλλά και να επαυξήσει τα πλεονεκτήματα της, καθώς και για τη συμβολή της ΕΑΔ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου που με τον νόμο για τον εσωτερικό έλεγχο παρέχουν το εργαλείο εκείνο ώστε να μπορούμε, όπως είπε, με ασφάλεια και σιγουριά να προχωρήσουμε προς την Ευρώπη των Περιφερειών. Αναφερόμενος στον ρόλο των θεσμών τόνισε ότι «οι θεσμοί είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ενός ανεπτυγμένου κράτους και ενός λιγότερου ανεπτυγμένου. Χρειαζόμαστε ισχυρούς τυπικούς θεσμούς στη χώρα μας. Η ΕΑΔ αποτελεί ένα παράδειγμα επιτυχίας και απάντησης στο θεσμικό έλλειμμα που αντιμετωπίζει η χώρα». Ο κ. Λιαργκόβας αναφέρθηκε επίσης στις μακροοικονομικές προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τον ρόλο του ΚΕΠΕ (ως Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγικότητας – National Productivity Board στην επικύρωση των προβλέψεων αυτών (ορθολογικές, εφικτές, μετρήσιμες).

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, έκανε μία ζωντανή παρέμβαση, παρουσιάζοντας συνοπτικά τη διοικητική μεταρρύθμιση που έκανε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την πλήρη αυτονόμηση της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Στελεχώσαμε τη Μονάδα, ώστε να της δώσουμε τις δυνατότητες και την αξία που χρειάζεται, γιατί πιστεύουμε σε αυτόν τον θεσμό, κάτι το οποίο αποδεικνύεται έμπρακτα και όχι στα λόγια»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διεξήχθη ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής «mentimeter» με τα αποτελέσματα να τροφοδοτούν μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ομιλητών.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, δημοσιογράφος στον ΑΝΤ1 και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.