Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο πλαίσιο της παρουσίας της στην 86η ΔΕΘ διοργάνωσε τη δεύτερη κατά σειρά ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Διαφάνεια και Ψηφιακός Μετασχηματισμό στην Υγεία», τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, η οποία επικεντρώθηκε στην συμβολή του ψηφιακού μετασχηματισμού στον χώρο της Υγείας με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας.
Περισσότεροι από 200 επαγγελματίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) που δίνει έμφαση στο τρίπτυχο καταστολή – πρόληψη – ευαισθητοποίηση πρωτίστως επικεντρώνοντας σε εντατικούς ελέγχους σε Οργανισμούς και Δομές Δημόσιας Υγείας. Σε ότι αφορά την πρόληψη εστιάζει στην ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου στη Δημόσια Διοίκηση, στην έκδοση του Κανονισμού Λειτουργίας Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου στους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, στην κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας καθώς και στην ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας, μέσω της διοργάνωσης ημερίδων και webinars, η Ε.Α.Δ στοχεύει στη διάχυση της πληροφόρησης και τεχνογνωσίας για ζητήματα εσωτερικού ελέγχου σε δομές υγείας ενώ παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, έχει καταρτίσει Στρατηγική Κατά της Διαφθοράς, η οποία συμπεριλαμβάνει δράσεις καλής διακυβέρνησης και ενίσχυσης των διαδικασιών πρόληψης, εντοπισμού και αντιμετώπισης φαινομένων διαφθοράς.
Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε η κα Αλεξάνδρα Ρογκάκου, Αναπληρώτρια Διοικητή της Ε.Α.Δ. και Επικεφαλής της Μονάδας Επιθεώρησης και Ελέγχων. Η κα Ρογκάκου αρχικά ανέφερε πως η προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη χώρα είναι έντονη σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στην ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «Η περίοδος της πανδημίας αποτελεί μια μεταμορφωτική εμπειρία που ανέδειξε την ανάγκη για ενίσχυση του συστήματος υγείας στο σύνολό του, μέσω της ψηφιακής αναμόρφωσης των υπηρεσιών, της χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών αλλά και της παροχής δια-λειτουργικών εφαρμογών ψηφιακής υγείας.» Τόνισε ότι «Η Ε.Α.Δ., στο πλαίσιο της αποστολής της, είναι αρωγός σε όλα τα στάδια του ψηφιακού μετασχηματισμού, ξεκινώντας από την πρόληψη μέσα από την ενδυνάμωση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου έως και την καταστολή των φαινομένων διαφθοράς αξιοποιώντας όλα τα νέα ψηφιακά εργαλεία και τις μεθοδολογίες που έχουν αναπτυχθεί». Τέλος αναφερόμενη στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΑΔ και στους ελέγχους που σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Πανδημίας προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες και το σύστημα υγείας από φαινόμενα κακής διαχείρισης σημείωσε ότι «οι έλεγχοι ήταν επιχειρησιακά άμεσοι και αποτελεσματικοί χάρη στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρείχε ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της υγείας».
Ο κ Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας στο Υπουργείο Υγείας, στην τοποθέτησή του μέσω τηλεδιάσκεψης, επισήμανε ότι «Η διαφάνεια στην υγεία αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα» και πρόσθεσε ότι έχει υπογραφεί και εφαρμόζεται το «Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής κατά της διαφθοράς», που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Ε.Α.Δ. Ο κ Κωτσιόπουλος έκανε αναφορά σε δράσεις και μηχανισμούς που συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαφάνειας στην υγεία καθώς και στην αντιμετώπιση πάγιων πρακτικών διαφθοράς, όπως το φακελάκι, η σπατάλη πόρων αλλά και οι παραβάσεις στον τομέα των προμηθειών υγειονομικού υλικού.
Ο κ Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της συγκρότησης σύγχρονων ελεγκτικών μηχανισμών, όπως η E.Α.Δ. Ανέφερε επίσης, πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί σε ισχυροποίηση της διαφάνειας και περιορισμό της διαφθοράς, γεγονός που κατ’ επέκταση αυξάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς. Αναφορικά με τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας και τις καινοτόμες τεχνολογίες, ο κ Χριστόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά: «To πρόβλημα μέχρι τώρα ήταν ότι φτιάχναμε πληροφοριακά συστήματα - σε διάφορους τομείς μεταξύ αυτών και η Υγεία- που δεν «μιλούσαν» μεταξύ τους - δεν δια-λειτουργούσαν. Η μεγάλη προστιθέμενη αξία που έφερε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι πως έβαλε αυτές τις δομές κάτω από μια ομπρέλα κατορθώνοντας να αποσπάσει το maximum των δυνατοτήτων τους και να διαμορφώσει μια εικόνα σύμφωνα με την οποία το κράτος πάει και προσεγγίζει τον πολίτη και όχι ο πολίτης το κράτος».
Από την πλευρά του, ο κ Διονύσης Κοντογιώργης, Προϊστάμενος στην αυτοτελή υπηρεσία συντονισμού της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην τοποθέτησή του μέσω τηλεδιάσκεψης, αναφέρθηκε στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει τo gov.gr τα 3 τελευταία χρόνια «Ξεκινήσαμε τον Μάρτιο του 2020 με 503 ψηφιακές υπηρεσίες και πλέον διαθέτουμε 1.453. Την πύλη έχουν χρησιμοποιήσει πάνω από 8 εκατομμύρια πολίτες ενώ κάποιες από τις πιο σημαντικές νέες εφαρμογές που παρέχονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας είναι η άυλη συνταγογράφηση, το πρόγραμμα εμβολιασμών, η εφαρμογή Μy Health που παρέχει ιατρικό ιστορικό από το 2011, οι ηλεκτρονικές ιατρικές βεβαιώσεις, ο φάκελος υγείας, το Βιβλιάριο παιδιού καθώς και ο Προσωπικός Γιατρός». Ο κ.Κοντογιώργης ολοκλήρωσε την παρέμβασή του υπογραμμίζοντας ότι «Το gov.gr με τα δομικά του στοιχεία, μπορεί να συνεισφέρει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας, προσφέροντας προς επαναχρησιμοποίηση έτοιμα κομμάτια λογισμικού, κάνοντας έτσι την ανάπτυξη μία ψηφιακής υπηρεσίας να μοιάζει με τη συμπλήρωση ενός παζλ».
Η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αξιολόγησης Κινδύνων Διαφθοράς και Ειδικών Τομεακών Στρατηγικών Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ε.Α.Δ., κα Ασπασία Φατσιάδου, στην τοποθέτησή της μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης, εστίασε στις αιτίες που καθιστούν τον τομέα της υγείας, παγκοσμίως, ευάλωτο στη διαφθορά καθώς και στις δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Η κα Φατσιάδου επισήμανε πως «Η ψηφιοποίηση αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της διαφθοράς» και αναφέρθηκε στις δράσεις ψηφιοποίησης που συμπεριλαμβάνονται στη Στρατηγική κατά της Διαφθοράς στον τομέα της Υγείας (2021-2023), μια συνεργασία της Ε.Α.Δ. και του Υπουργείου Υγείας. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα Φατσιάδου αναφέρθηκε στα διδάγματα από την πανδημία που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για τη μετα – covid εποχή, σε σχέση με την ψηφιοποίηση στην Υγεία.
Με τη σειρά της, η κα Αικατερίνη Λιούλη, Προϊσταμένη του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας της Μονάδας Επιθεωρήσεων και Ελέγχων της Ε.Α.Δ., στην εισήγησή της μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης, ανέλυσε τον τρόπο αξιοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων και τη διαλειτουργικότητά τους κατά τον σχεδιασμό της ελεγκτικής δράσης του Τομέα, με σκοπό την επίτευξη στοχευμένων ελέγχων για την πρόληψη και τον εντοπισμό φαινομένων κακοδιοίκησης ή απάτης. Ειδικότερα, παρουσίασε την αξιοποίηση των δεδομένων κατά τους επιτόπιους ελέγχους των κλιμακίων, αλλά και κατά τον σχεδιασμό των ελέγχων βάσει ανάλυσης διακινδύνευσης, ενδεικτικά αναφέρθηκε σε ελέγχους σχετικά με στην τήρηση των εκτάκτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από την Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της εμβολιαστικής διαδικασίας, τους διαγνωστικούς ελέγχους, τις καταγγελίες περί μη έγκυρων βεβαιώσεων διαγνωστικών ελέγχων Covid-19, αλλά και για τον εντοπισμό περιπτώσεων καταχρηστικής ζήτησης εξετάσεων ή θεραπευτικών πράξεων, κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και κατευθυνόμενης εκτέλεσης συνταγών ή παραπεμπτικών εξετάσεων.
Ο κ Αλέξανδρος Κελεσίδης, Προϊστάμενος Περιφερειακής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Ε.Α.Δ., στην εισήγησή του επισήμανε ότι «Μέσω της «ψηφιακής υγείας» αποκτούν προστιθέμενη αξία οι έλεγχοι της Ε.Α.Δ., καθώς γίνονται άμεσοι, ταχύτεροι, αποτελεσματικότεροι, καθολικοί και συνδυαστικοί, ενώ παράλληλα μπορούν να ελέγχονται και οι συνταγογραφικές τάσεις και συμπεριφορές». Ο κ Κελεσίδης παρουσίασε επίσης στατιστικά στοιχεία από τους ελέγχους COVID-19 της Περιφερειακής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης το 2021 καθώς επίσης και Μελέτες Περίπτωσης Ελέγχων της Περιφερειακής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Ε.Α.Δ. στον τομέα της Υγείας, αναλύοντας τον τρόπο αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων υπογραμμίζοντας τη συμβολή τους στη διαπίστωση σημαντικών ευρημάτων που άπτονται θεμάτων Δημόσιας Υγείας.
Κατά την παρουσίασή της, η Προϊσταμένη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Σερρών Ε.Α.Δ., κα Σωτηρία Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε με παραδείγματα στο έργο και τη δράση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Σερρών κατά τη διάρκεια της Πανδημίας. Η κα Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της Υγείας συνέβαλε καθοριστικά στην αποτελεσματικότητα των ελέγχων που διενεργήθηκαν σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς Υγειονομικούς Φορείς της περιοχής μας, όπως εμβολιαστικά κέντρα, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιατρεία και φαρμακεία».
Τέλος, ο Επικεφαλής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Λάρισας Ε.Α.Δ., κ Βασίλειος Παπαγιάννης, αναφέρθηκε στη συμβολή της Περιφερειακής Υπηρεσίας Λάρισας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της προστασίας της δημόσιας υγείας, κάνοντας ειδική μνεία στον ιδιαίτερα βοηθητικό ρόλο που έπαιξε ο ψηφιακός μετασχηματισμός προς την κατεύθυνση αυτή.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης συντόνισε ο κ Δημήτρης Διαμαντίδης, επιχειρηματικός & οικονομικός ρεπόρτερ στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΔΕΘ. Την ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Β’ «Ν. Γερμανός», Περίπτερο 8, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία οι επισκέπτες της Έκθεσης, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά και μέσω του καναλιού της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στο youtube.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση στον παρακάτω σύνδεσμο: