Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

ΕΑΔ: Διεθνές Webinar με θέμα «Καταπολέμηση της Διαφθοράς στον Αθλητισμό»

Την Πέμπτη 15.09.2022 έλαβε χώρα το διεθνές Διαδικτυακό Σεμινάριο με τίτλο «Tackling Corruption in Sports in the 21st century» στο πλαίσιο υλοποίησης του Ετήσιου Προγράμματος Εργασιών του Δικτύου των Αρχών για την Πρόληψη της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Network of Corruption Prevention Authorities - NCPA) υπό την Προεδρία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Εκπροσωπώντας την Προεδρεύουσα Αρχή του Δικτύου, τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο κ. Ιωάννης Φουστανάκης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συμπεριφορικών Αναλύσεων της ΕΑΔ, ο οποίος σημείωσε ότι «Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, στο οποίο περιλαμβάνονται δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης στον τομέα του αθλητισμού». Στη συζήτηση συμμετείχε ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς, γγ Αθλητισμού, Πρόεδρος της Ε.Π.ΑΘΛ.Α και Πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης της σύμβασης Macolin του ΣτΕ, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του παρουσίασε μεταξύ άλλων τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η χώρα μας όσον αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς στον αθλητισμό, δίνοντας έμφαση στη σύμβαση Macolin αλλά και την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. Ο κ. Γ. Μαυρωτάς τόνισε την ανάγκη εποικοδομητικής συνεργασίας των εθνικών φορέων αλλά και της διεθνούς συνεργασίας καθώς και τη σημασία του να κυρώσουν ακόμα περισσότερες χώρες τη σύμβαση ώστε να ενδυναμωθεί το συνολικό διεθνές πλαίσιο επειδή αποτελεί την μόνη νομικά δεσμευτική διεθνή συνθήκη. Καθώς το θέμα έχει απασχολήσει την πλειοψηφία των Αρχών Καταπολέμησης της Διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Συμβούλιου της Ευρώπης και των χωρών του Δικτύου.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους έγκριτοι ομιλητές από τις Αρχές Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ιταλίας της Γαλλίας και της Παλαιστινιακής Αρχής (κ.κ. Ponzone, Bertaccini, Zubek, Dr. Hamdi) παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει για την ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον αθλητισμό. Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται κατά την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου και να μοιραστούν καλές πρακτικές που έχουν υιοθετήσει στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε o κ. Leyenberger, εκπρόσωπος της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης.