Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Συμμετοχή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στο 8ο Συμπόσιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του Χονγκ Κονγκ.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 8ο Συμπόσιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με τίτλο «Charting a New Path to Combat Corruption» που διοργάνωσε η Ανεξάρτητη Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του Χονγκ Κονγκ μεταξύ 22 και 24 Μάϊου 2024 με τη συμμετοχή 500 εμπειρογνωμόνων από 180 περίπου ομότιμους φορείς από όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια εργασιών αναδείχθηκαν σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις στα πεδία της καταστολής, της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης με απώτερο στόχο την εμπέδωση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε κεντρικούς πυλώνες του δημόσιου βίου.

Κατόπιν πρόσκλησης των διοργανωτών, η Αναπληρώτρια Διοικητή της ΕΑΔ, ήταν μεταξύ των κεντρικών ομιλητών στην ενότητα «Contemporary Challenges in Fighting Corruption». Στο πλαίσιο της τοποθέτησής της, η κα Ρογκάκου ανέλυσε τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορείς καταπολέμησης της διαφθοράς εστιάζοντας στον κομβικό ρόλο των νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα data analytics για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ παράλληλα επεσήμανε την προστιθέμενη αξία της διακρατικής συνεργασίας ως μέσου για την ενίσχυση των επιχειρησιακής ικανότητας σε εθνικό επίπεδο μέσα από την διάχυση καλών πρακτικών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.  

Η αποστολή της ΕΑΔ είχε διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους ομόλογων φορέων από την Ιταλία, τη Βραζιλία, τις Φιλιππίνες, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη καθώς και με την εκπρόσωπο του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

Στο περιθώριο της διοργάνωσης, πραγματοποιήθηκε διήμερη επίσκεψη εργασίας στην πόλη Τσανγκσά της ηπειρωτικής Κίνας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών με τις ομόλογες αρχές.