Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Ολοκληρώθηκε η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας με θέμα: «Whistleblowing και Διαφάνεια» στο πλαίσιο της παρουσίας της στην 87η ΔΕΘ. Περισσότερα από 200 στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν τόσο από τις τοποθετήσεις / παρουσιάσεις των συμμετεχόντων όσο και από τον διαδραστικό χαρακτήρα της εκδήλωσης (ερωτήσεις/απαντήσεις του κοινού) για το τι είναι το Whistleblowing, πως αυτό συμβάλλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ποιος ο ρόλος της ΕΑΔ στην εφαρμογή του νόμου καθώς και για τη λειτουργία, από τις 11.08.2023, της πλατφόρμας αναφορών μέσω της οποίας εργαζόμενοι σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς μπορούν να αναφέρουν ανώνυμα με ασφάλεια παράνομες συμπεριφορές και πρακτικές που συμβαίνουν εντός των εταιρειών ή οργανισμών.

Η αναπληρώτρια διοικήτρια της ΕΑΔ κ. Αλεξάνδρα Ρογκάκου κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ενημερωτική Ημερίδα της Αρχής, αναφερόμενη στη νομοθετική ρύθμιση για το whistleblowing, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά για το εμβληματικό, όπως χαρακτήρισε έργο, τονίζοντας ότι «το whistleblowing δεν είναι απλά άλλη μια δυνατότητα να υποβάλλει κανείς μια αναφορά στο πλαίσιο του ν. 4990 του 2022, είναι το δικαίωμα που έχει ο αναφέρων να υποβάλλει την αναφορά του με ένα δομημένο σύστημα προστασίας του». Συνέχισε λέγοντας ότι «πρόκειται για ένα έργο που αντλεί τη χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο πάντα την προώθηση και την αποτελεσματική εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμιστικών παραβάσεων για την πρόληψη και την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς στη χωρά μας»

Οι ομιλητές της εκδήλωσης συμμετείχαν με αναλυτικές παρουσιάσεις και συγκεκριμένα:

Η κ. Μαρία Κωνσταντινίδου, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας & Λογοδοσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, απέδωσε τον όρο του Whistleblowing με τη φράση « Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου» και με αναλυτικά παραδείγματα περιπτώσεων τοποθετήθηκε σχετικά με το τι είναι το whistleblowing, ποιον αφορά, πως προστατεύεται ο αναφέρων ενός οργανισμού ή φορέα από αντίποινα καθώς και για τον ρόλο του Υπευθύνου Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών (ΥΠΠΑ), σύμφωνα με το νόμο 4990 του 2023.

Οι κκ Νατάσα Σωτηροπούλου και Ελευθερία Σαλαμούρα, Νομικές συνεργάτιδες της Αναπληρώτριας Διοικητή της ΕΑΔ και σύμβουλοι στην ομάδα εργασίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά το στάδιο της ενσωμάτωσης της οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 και της προετοιμασίας του νόμου, στη συμβολή της ΕΑΔ στη διαμόρφωση του εθνικού πλαισίου προστασίας των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις καθώς και στο πως διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα της αναφοράς.

Η κ. Κωνσταντίνα Μαστρογιάννη, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - ΥΠΠΑ της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, παρουσίασε τις αρμοδιότητες του Υπευθύνου Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών (ΥΠΠΑ), αναλύοντας όλη τη διαδικασία αξιολόγησης της αναφοράς τονίζοντας παράλληλα τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του ρόλου, όπως η εχεμύθεια, εμπιστοσύνη κτλ..

Ο κ. Νίκος Δημόπουλος, Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Υπερταμείο, εξήγησε πως εφαρμόζεται το εργαλείο του whistleblowing τόσο στο Yπερταμείο όσο και στις θυγατρικές του. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και στις προκλήσεις που παρουσιάζονται.

Ο κ. Σοφοκλής Καραπιδάκης, Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης της ΜYTILINEOS και μέλος ΔΣ του συνδέσμου επαγγελματιών κανονιστικής συμμόρφωσης Ελλάδος, κατά την τοποθέτησή του ανέλυσε τα σημεία τα οποία χρήζουν ειδικότερης προσοχής σε σχέση με τον ρόλο του Υπευθύνου Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών (ΥΠΠΑ) στον ιδιωτικό τομέα.

 

Ο κ. Ιωάννης Φουστανάκης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού & Συμπεριφορικών Αναλύσεων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, παρουσίασε συνοπτικά όλους τους διαθέσιμους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να υποβάλλει μια αναφορά στην ΕΑΔ (μέσω τηλεφωνικού κέντρου που υποστηρίζει και τη δυνατότητα αυτόματης ηχητικής καταγραφής, με email, με προσωπική συνάντηση με εξουσιοδοτημένο προσωπικό κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, με ταχυδρομείο ή αυτοπροσώπως στα κεντρικά ή περιφερειακά κτήρια της ΕΑΔ). Στη συνέχεια, παρουσίασε αναλυτικά την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Αρχής (https://extwhistle.aead.gr), που συνιστά τον εξωτερικό δίαυλο υποβολής αναφορών του ν. 4990/2022 (whistleblowing) και βρίσκεται στον «αέρα» από τα μέσα Αυγούστου, στην οποία μπορούν εργαζόμενοι ή προμηθευτές σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς να αναφέρουν ανώνυμα και με ασφάλεια παράνομες συμπεριφορές και πρακτικές που συμβαίνουν εντός των εταιρειών ή οργανισμών τους. Αναφέρθηκε τέλος, στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ομάδα εργασίας κατά το στάδιο της προετοιμασίας της πλατφόρμας, στον τρόπο υλοποίησης και λειτουργίας της ενώ παρέθεσε στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των αναφορών που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα.

Ο σύνδεσμος για τις παρουσιάσεις των εισηγητών είναι ο ακόλουθος:

https://aead.gr/education/draseis-evesthitopoiisis/87tif-hmerida-whistleblowing-diafaneia-yliko