Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Εκπροσώπηση της Ελλάδας από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας στη 10η Σύνοδο της Διάσκεψης των κ-μ στη Σύμβαση του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της Διαφθοράς

Δυναμική ήταν η παρουσία της ΕΑΔ ως εκπροσώπου της Ελλάδας  στη 10η Σύνοδο της Διάσκεψης των κ-μ στη Σύμβαση του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, η οποία έλαβε χώρα από 11 έως 15 Δεκεμβρίου 2023 στην Ατλάντα (ΗΠΑ).

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια

κοινό που παρακολουθεί ομιλητή

 

Η Αναπληρώτρια Διοικητή, κ. Αλεξάνδρα Ρογκάκου ως επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Συνόδου, αφού συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα στον τομέα της πρόληψης και καταπολέμησης της διαφθοράς κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια από την ίδρυση της Αρχής. Αναφέρθηκε, ακόμα, στις σημαντικότερες θεσμικές τομές και πιο συγκεκριμένα στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης Διαφθοράς, στο Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας, στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων, στο lobbying αλλά και στη λειτουργία εξωτερικού διαύλου υποδοχής αναφορών από πρόσωπα που αναφέρουν παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου (whistleblowers).   

κοινό που παρακολουθεί ομιλητή

 

Τοποθετήσεις  της Αναπληρώτριας Διοικητή και συμμετοχή σε ειδικές εκδηλώσεις

«Globe International Cooperation Day»

 Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το δίκτυο του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) Globe Network, παρουσιάστηκε η εμπειρία της Ελληνικής Προεδρίας του Δικτύου των Αρχών Πρόληψης της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (NCPA), κατά την υλοποίηση ενός συνεκτικού προγράμματος δράσεων, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειριών μεταξύ των μελών του Δικτύου στην αντιμετώπιση των σχετικών με τη διαφθορά προκλήσεων. 

Η ομιλήτρια κ. Ρογκάκου

Η ομιλήτρια κ. Ρογκάκου

 

Πάνελ ομιλητών

 

«Διεθνείς Προοπτικές στην Προστασία Προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του Ενωσιακού Δικαίου – International Perspectives on Whistleblower Protection»

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το UNODC και την πρωτοβουλία Government Accountability Project, την UNCACoalition με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ καθώς και Οργανώσεων της ΚτΠ, αναφέρθηκαν οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/1937 στον τομέα της προστασίας προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου (Ν.4990/2022).

αφίσα με πρόσωπα ομιλητών

 

πάνελ ομιλητών και κοινό

 

«Ανάδειξη των δράσεων της ΕΑΔ ως καλές πρακτικές σε συλλογικά έργα» 

Στον Οδηγό των Αρχών Καταπολέμησης της Διαφθοράς με θέμα «Ενδυνάμωση των νέων – Youth Empowerment Guide for Anti-Corruption Authorities» που εκπονήθηκε από την Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Χονγκ-Κονγκ (ICAC) σε συνεργασία  με το UNODC, συγκαταλέγεται ο διαγωνισμός «Ηγέτες ακεραιότητας του αύριο»  που διοργανώνει από το 2021 η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στις πλέον καλές πρακτικές παγκοσμίως.

σελίδα με τα πρόσωπα των ομιλητών

 

Διμερείς συναντήσεις

Στο περιθώριο των Συνεδριάσεων της Συνόδου, η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρόξενο στην Ατλάντα καθώς και με τον Πρόεδρο της 10ης  Συνόδου και Συντονιστή Καταπολέμησης της Διαφθοράς των ΗΠΑ παγκοσμίως όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τη δομή και λειτουργία των υπηρεσιών των ΗΠΑ στον τομέα της πρόληψης και καταστολής φαινομένων διαφθοράς και να παρουσιάσει τις αντίστοιχες πολιτικές που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα.

 

ομαδική φωτογράφηση ομιλητών

Τέλος, διοργανώθηκαν διμερείς συναντήσεις μεταξύ της ΕΑΔ και ομόλογων αρχών του εξωτερικού, με πρωτοβουλία της ΕΑΔ ή  κατόπιν σχετικού αιτήματος των ομόλογων Αρχών του εξωτερικού. Ειδικότερα:

  • με την Αρχή του Χονγκ-Κονγκ (ICAC) συζητήθηκαν κυρίως θέματα συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ελεγκτών/επιθεωρητών με διοργάνωση εβδομαδιαίου προγράμματος εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2024.

στελέχη σε τραπέζι

  • με την Αρχή της Γαλλίας, συζητήθηκε κυρίως η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης αναφορών για παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου και συμφωνήθηκε η διοργάνωση σχετικού διαδικτυακού σεμιναρίου των στελεχών των δύο Αρχών.

ομαδική φωτογράφηση ομιλητών

  • με την Αρχή της Αυστραλίας (NACC) η συζήτηση αφορούσε ιδίως στις αρχές και το κοινό πλαίσιο ακεραιότητας (Commonwealth Integrity Maturity Framework) και συμφωνήθηκε η ανταλλαγή σχετικών επιχειρησιακών οδηγών.

ομαδική φωτογράφηση ομιλητών

  • με την Αρχή της Ρουμανίας (ΑΝΙ) συμφωνήθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της σύγκρουσης συμφερόντων και για τη χρήση εργαλείων συμπεριφορικής επιστήμης για την πρόληψη φαινομένων διαφθοράς.

στελέχη σε περίπτερο

  • με την Ανώτατη Ελεγκτική Αρχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (Supreme Audit Institute UAE) ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με το πλαίσιο αρμοδιοτήτων των δύο Αρχών και συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός από κοινού διοργάνωσης δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

ομαδική φωτογράφηση ομιλητών

 

Δίκτυα Συνεργασίας

  • με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Διαφθοράς (EU Network against Corruption) συμφωνήθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας αναφορικά με την χαρτογράφηση περιοχών υψηλού κινδύνου εμφάνισης φαινομένων διαφθοράς και την Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς.

ομαδική φωτογράφηση ομιλητών

  • με το Δίκτυο του UNODC, Globe Network η ΕΑΔ αποδέχθηκε πρόσκληση συμμετοχής στο δίκτυο.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε την πρόοδο της χώρας στους τομείς της πρόληψης και της καταπολέμησης της διαφθοράς αλλά και εκτεταμένα το έργο της Αρχής σε διεθνές επίπεδο, προσλαμβάνοντας αναγνώριση και θετικά σχόλια. Επίσης, εξέφρασε την αμέριστη συνδρομή της σε κάθε αίτημα διαμοιρασμού της εμπειρίας και των επιχειρησιακών εργαλείων που διαθέτει, ενώ άντλησε χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις προς γόνιμο προβληματισμό για την ενσωμάτωση καινοτομιών και καλών πρακτικών είτε στο άμεσο είτε στο πιο μακροπρόθεσμο μέλλον.