«Νομοθετική παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού κ. Βρούτση κατόπιν προτάσεων και συστάσεων της ΕΑΔ»

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στο πλαίσιο των άρθρων 52 και 52Α του ν. 2725/1999 (Α΄ 121), «Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει, έχει διενεργήσει και διενεργεί διαχειριστικούς και οικονομικούς ελέγχους σε αθλητικές ομοσπονδίες ή/και φορείς, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Αθλητισμού.

Οι εκθέσεις της ΕΑΔ, περιελάμβαναν προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις, ως προς την οικονομική διαχείριση των πόρων των ελεγχόμενων ομοσπονδιών και φορέων, προκειμένου να ρυθμίσουν τις όποιες οφειλές τους.

Αρκετές εκ των ανωτέρω προτάσεων των εκθέσεων της ΕΑΔ, έγιναν αποδεκτές από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού κ. Βρούτση και ρυθμίστηκαν νομοθετικά με τη διάταξη του άρθρου 84 του ν. 5128/2024 (Α΄ 118/30.07.2024), περί «φρένου στα ανεξέλεγκτα χρέη των αθλητικών ομοσπονδιών και νοικοκύρεμα στις οικονομικές τους υποχρεώσεις» από 01.01.2024, όπως αναφέρεται στο από 08.08.2024 Δελτίο τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού.

Η συνδρομή της ΕΑΔ, στην ανωτέρω διάταξη, αναφέρεται στην αρ. πρωτ. ΓΓΑ/21550/06.08.2024 εγκύκλιο-οδηγία της Γεν. Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘΑ/Τομέας Αθλητισμού, προς τις αθλητικές ομοσπονδίες.

Σύμφωνα με την ανωτέρω εγκύκλιο-οδηγία, οι Αθλητικές Ομοσπονδίες, εκτός από την απαρέγκλιτη τήρηση των κείμενων διατάξεων, για την έγκριση των προϋπολογισμών τους σε ετήσια βάση, απαιτείται η προσκόμιση, μεταξύ των άλλων, «Βεβαίωσης του φορέα ότι έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των προτάσεων-συστάσεων που αναφέρονται στην έκθεση ελέγχου των ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ισχύει για όσες ομοσπονδίες έχουν ελεγχθεί από την Ε.Α.Δ.).»

Η ΕΑΔ με τις προτάσεις των Εκθέσεων της, εξακολουθεί να συμβάλλει τα μέγιστα, στην πρόληψη και καταπολέμηση πιθανών εστιών διαφθοράς και κακοδιοίκησης.

Οι διαχειριστικοί και οικονομικοί  έλεγχοι της ΕΑΔ, σε αθλητικές ομοσπονδίες και φορείς, είναι δυναμικοί και θα συνεχίζονται διαρκώς.

Η αγγλική εκδοχή του παρόντος ιστότοπου έχει μεταφραστεί με τη χρήση του μεταφραστικού λογισμικού «DeepL», ενός εργαλείου αυτόματης μετάφρασης. Όλα τα μεταφρασμένα κείμενα έχουν, μετέπειτα, υποστεί επεξεργασία από τους διαχειριστές του ιστότοπου, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοσή τους.

Η αγγλική έκδοση του ιστότοπου αποτελείται από κείμενα, εγχειρίδια και άλλα έγγραφα. Μέρος του περιεχομένου (π.χ. εικόνες, βίντεο, αρχεία κ.λπ.) ενδέχεται να μην έχει μεταφραστεί με ακρίβεια λόγω των τεχνικών περιορισμών του μεταφραστικού λογισμικού.

Τυχόν ασυμφωνίες ή διαφορές που δημιουργούνται στη μετάφραση δεν είναι δεσμευτικές και δεν έχουν νομική ισχύ για σκοπούς συμμόρφωσης ή επιβολής.